Blog Keer Diabetes Om

Zo verander jij je gewoonten met 3 tips

mensen-lopend
Een nieuw begin

Gewoontes, patronen, overtuigingen hebben de overhand, automatische systemen in je lichaam ook. En als je dan blijft doen wat je deed, dezelfde ‘paadjes’ blijft lopen, dan is de uitkomst ook hetzelfde. Logisch. Van nature wil je niet veranderen, liever blijven we bij het bekende, zelfs als dat oncomfortabel is. Toch is veranderen mogelijk als je dat zelf wil en je je dan bewust bent van de patronen die je elke dag loopt. Dat geldt voor ons gedrag, dat geldt voor ons denken. Er is moed voor nodig dat te erkennen en het onbekende aan te gaan. Ben je daar eenmaal geweest dan willen mensen vaak niet meer terug.

3 tips voor het veranderen van je gedrag

Je kunt de volgende 3 tips in gedachten houden om je gedrag te veranderen:

1) Verander je omgeving

Als je besluit tot verandering is het belangrijk om te zorgen dat de omgeving wordt aangepast op de gewenste verandering. Wil je beter gaan eten? Zorg voor het juiste eten in de kast, zodat het gemakkelijker is om een betere keuze te maken. Kijk eens met aandacht naar de omgeving kijken en vraag jezelf af of deze omgeving zo is ingericht dat de nieuwe gewoonten ondersteunt of tegengewerkt worden?

2) Kleine stapjes

‘De man die een berg verzet, begint met het wegvoeren van kleine steentjes.’ Dit betekent: begin met kleine stapjes. Als je meer wil gaan bewegen, begin dan bijvoorbeeld met een dagelijkse wandeling van 10 minuten. Wil je een boek lezen? Begin dan met dagelijks 1 bladzijde te lezen. Wil je minder tijd op je telefoon besteden? Leg hem weg voor een korte periode. Deze aanpak houdt het doel behapbaar en zorgt ervoor dat de opdracht haalbaar blijft. 

3) Neem de tijd

Daarnaast is het belangrijk om jezelf tijd te geven om te veranderen. Een nieuwe gewoonte heb je niet van de een op de andere dag. Het duurt gemiddeld 100 dagen om een nieuwe gewoonten aan te leren. De kracht zit hem dus in de herhaling. En een beetje geduld.