Bewezen effectief groepsprogramma voor mensen met diabetes type 2
Méér dan 3.000 deden al mee
Programma: digitaal & fysiek
Keer Diabetes2 Om is een RIVM-erkende leefstijlbehandeling gericht op medicatieafbouw en complete remissie voor patiënten met diabetes type 2. Deelnemers werken in groepen van 20, onder professionele begeleiding van een multidisciplinair team, aan een structurele leefstijlverbetering en het afbouwen van medicatie. Het professionele team van Keer Diabetes2 Om heeft ruime ervaring in het begeleiden van mensen naar een leven met meer energie en minder medicatie. Meer dan 3.000 deelnemers hebben al meegedaan aan het tweejarig programma dat bestaat uit een intensief deel van 6 maanden, gevolgd door een inspiratietraject van 18 maanden. Deelname is online of fysiek mogelijk.
Onderzoek & resultaten
De wetenschappelijke resultaten van Keer Diabetes2 Om laten zien dat je leefstijl succesvol in kan zetten als medicijn. Een verandering in voeding, beweging, slaap en ontspanning heeft effect op de bloedglucose, hoeveelheid energie, gewicht en hoe jouw patiënt zich voelt. Dit blijkt uit wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut van 2017-2019. Lees de publicatie in het BMJ. Een team van wetenschappers, artsen en andere professionals werkt dagelijks aan de inhoud, (door)ontwikkeling en kwaliteit van Keer Diabetes2 Om.
Belangrijke inclusiecriteria
- prediabetes of diabetes type 2
- leeftijd <80 jaar (tussen de 70-80 jaar in overleg)
- overgewicht (BMI>25) en/of een vergrote buikomvang
- voldoende motivatie voor een leefstijlverandering
- beheersing van de Nederlandse taal
- toegang tot internet en e-mail adres
Doorverwijzen: makkelijk & snel via Zorgdomein
Het is snel en eenvoudig om een patiënt door te verwijzen: dat kan op twee manieren:
Via Zorgdomein:
- Welzijn / Hulpmiddelen > Welzijnsdiensten & Cursussen > Diabetes mellitus.
Europese Unie: "Keer Diabetes2 Om 'Best Practice"
Samenwerking zorgverlener
De samenwerking tussen jou als zorgverlener en Keer Diabetes2 Om staat centraal om veiligheid te garanderen bij medicatieafbouw. Er is regelmatig afstemming tussen jou als zorgverlener en het team van Keer Diabetes2 Om. Bekijk hier hoe en op welke momenten communicatie plaatsvindt. Kom in contact met iemand uit het medisch team via medischteam@voedingleeft.nl of via 020-2217906.
Contactmomenten:
- Inschrijfformulier: invullen door deelnemer en behandelaar
- Inclusiegesprek Keer Diabetes2 Om met deelnemer
- Persoonlijk medicatieplan afbouwen, afstemmen met eigen behandelaar
- Overleg en updates tijdens het programma vinden plaats per mail of telefoon
- Tot slot: warme overdracht aan hoofdbehandelaar en deelnemer kan terugvallen op inspiratie traject van KDO.
Vereniging Arts & Leefstijl heeft in samenwerking met stichting Langerhans, verschillende zorggroepen en Voeding Leeft een handleiding demedicaliseren geschreven voor diabetes type 2. Je leest hem hier.