Verkoelende tips met warm weer

Verkoelende tips met warm weer

Het warme weer kan invloed hebben op de bloedglucose waarden. Onze Medisch Fysioloog Peter Voshol geeft uitleg over hoe dit komt en wat we het beste kunnen doen.

Peter:

“Ons lichaam is prima in staat om te verwarmen en minder om te koelen. Er zijn diverse mechanismen actief als we in de warmte komen:

1) Ons lichaam gaat minder warmte maken, dus energieverbruik verminderen als het warmer wordt. Dit verschilt per persoon, maar in het algemeen is ons energie verbruik bij 30 C° 30-40% lager dan bij 20-21 C°.

2) Als het warm wordt en we niet goed kunnen koelen loopt de temperatuur van ons lichaam op. Dat wil het lichaam niet en er ontstaat een soort van stress reactie: er wordt cortisol (stresshormoon) aangemaakt dat negatief van invloed is op de bloedglucose. Neem op vakantie dus ook lichamelijk rust door ‘s middags even te gaan liggen (siësta houden), naast alle activiteiten die wij graag als Nederlanders op vakantie ondernemen!

3) Door het lagere energieverbruik van ons lichaam zouden we ons moeten aanpassen in: hoeveelheid eten en vooral ook wanneer wij eten. Wij Nederlanders eten graag rond 18uur, en of we nou in NL zitten of aan de mediterraanse kust: wij zitten uiterlijk 19uur in het restaurant. De lokale bevolking gaat pas rond 21-22uur eens eten. En wat ze dan verder doen is bijna niet ontbijten en voor de siësta pas weer eten….! Dus frequentie van eetmomenten verlagen.

Conclusie: ons lichaam heeft bij warmte minder energie nodig omdat het minder verbruikt. Maar wij blijven dooreten en bewegen wat betekent een overload aan eten en een oververhitting van ons lichaam met de genoemde stressreactie.”