Petitie over diabeteszorg aangeboden in de Tweede Kamer

Petitie over diabeteszorg aangeboden in de Tweede Kamer

Vandaag is de petitie ‘Diabeteszorg kan beter én jaarlijks miljarden goedkoper’ over diabeteszorg aangeboden aan de vaste Kamercommissie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

De vaste Commissie bespreekt onder andere welke zaken er in het basispakket van zorgverzekeraars thuishoren. Voorafgaand aan dit overleg werd de petitie aangeboden door Nynke van der Zijl – huisarts bij Keer Diabetes2 Om – en twee oud-deelnemers van Keer Diabetes2 Om. De aanwezigen waren zichtbaar onder de indruk van het verhaal van oud-deelnemer Thijs Maas (links op de foto), die met een brok in zijn keel vertelde over hoe Keer Diabetes2 Om zijn leven heeft veranderd.

De petitie vloeit voort uit een recent artikel in de NRC, waarin 31 hoogleraren, medici en publicisten aangeven dat diabeteszorg beter en goedkoper kan, waarbij Keer Diabetes2 Om als voorbeeld van een effectieve behandeling wordt genoemd.

Het doel van de petitie is om te laten zien dat de zorg voor diabetes type 2 beter en goedkoper kan, middels nieuwe behandelingen. Ook is er een breed draagvlak voor programma’s als Keer Diabetes2 Om onder wetenschappers, zorgverleners en patiënten. Effectieve omkeerbehandelingen als Keer Diabetes2 Om zouden vanuit het basispakket vergoed moeten worden voor alle patiënten met diabetes type 2 die in aanmerking komen voor het programma, niet enkel voor verzekerden van VGZ.