Je kunt helaas niet meedoen aan Keer Diabetes2 Om
Wat goed en dapper dat jij aan de slag wilt met je leefstijl. Op basis van de door jou ingevulde gegevens is het helaas niet mogelijk om deel te nemen aan Keer Diabetes2 Om.
Uit medische- en zorgvuldigheidsoverwegingen sluiten wij deelname bij bepaalde factoren uit. Je behandelend arts zal aan de hand van een aantal criteria beoordelen of deelname mogelijk is. Neem bij twijfel contact met ons op via 020 – 22 17 906. Als je onverhoopt niet kunt deelnemen, kunnen wij je ondersteunen bij het vinden van individuele begeleiding op maat.
Bekijk hieronder waarom je (nog) niet mee kunt doen:
Keer Diabetes2 Om richt zich op mensen die medicijnen gebruiken voor diabetes type 2. Het afbouwen van medicatie is een concreet doel binnen het programma waar naartoe gewerkt kan worden. Dit verhoogt de motivatie en brengt een zorgkostenbesparing met zich mee. Daarnaast heeft iemand die geen medicatie gebruikt waarschijnlijk een minder intensief programma nodig.
Medicijnen helpen bij diabetes type 2, maar genezen de ziekte niet. Vaak moet je steeds meer medicijnen gaan gebruiken en gaat dit gepaard met vervelende bijwerkingen. Om te voorkomen dat je medicatie moet gaan gebruiken, adviseren wij aan de slag te gaan met onderstaande tips voor een gezonde leefstijl.
Keer Diabetes2 Om richt zich op mensen met diabetes type 2 met insulineresistentie. Bij insulineresistentie reageert het lichaam niet meer goed op insuline. Insulineresistentie kan door verschillende factoren veroorzaakt worden, waaronder een ongezonde leefstijl. De duidelijkste aanwijzing voor insulineresistentie is overgewicht in combinatie met een vergrote buikomvang.
Er zijn verschillende soorten diabetes. Indien jij geen overgewicht hebt, is er mogelijk sprake van een andere vorm van diabetes. Bespreek dit met je behandelend arts.
Om een gezond gewicht te behouden, adviseren wij aan de slag te gaan met onderstaande tips voor een gezonde leefstijl.
Keer Diabetes2 Om is een intensief programma en bestaat uit 5 trainingsdagen waarbij op een hoog tempo veel kennis gedeeld wordt. Daarnaast wordt er gewandeld en is een deel van het programma online te volgen. De ervaring leert dat deelnemers boven de 80 jaar meer individuele begeleiding nodig hebben dan in het groepsprogramma geboden kan worden. Deze verschillen zijn waargenomen op groepsniveau, uiteraard kunnen er individuele uitzonderingen zijn.
Bespreek de mogelijkheden met je hoofdbehandelaar om aan de slag te gaan met je leefstijl. Een goede leefstijl is immers voor iedereen. Bekijk hieronder de tips voor een gezondere leefstijl bij diabetes type 2.
Tips voor een gezondere leefstijl
Door diabetes type 2 bij de oorzaak aan te pakken doe je meer dan symptoombestrijding en kun je diabetes mogelijk omkeren. Met onderstaande tips kun jij vandaag al beginnen!
Voeding: eet vooral gevarieerd en onbewerkt voedsel
Eet zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk. Onbewerkt eten bevat vaak de meeste voedingsstoffen en de minst onnodige toevoegingen. Bewerkte voeding is voeding waaraan iets is toegevoegd dan wel verwijderd om het lekkerder, langer houdbaar of aantrekkelijker te maken. Deze producten ‘vullen’ ons lichaam, maar bieden nauwelijks goede bouwstoffen. Ongeveer 70% van het voedsel in de supermarkt is bewerkt. Probeer bij het boodschappen doen alleen de buitenste ringen van de supermarkt te bezoeken, daar liggen de meeste verse producten.
Eet zoals je overgrootoma gewend is, dus wel kaas, maar geen smeerkaas. Varieer daarnaast zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnen te krijgen. Probeer deze tips eens uit om plantaardig te eten, onderzoek wijst keer op keer uit dat plantaardig weten gezondheidswinst oplevert:
- Eet soepen en salades voor de lunch
- Eet groenterestjes in een omelet voor ontbijt of lunch
- Verwerk uien, paprika en champignons in sauzen bij vlees, gevogelte of vis
- Zorg dat de helft van je bord gevuld is met verschillende groenten
- Eet een handje ongezouten en ongebrande noten meteen na het ontbijt of in de yoghurt
- Eet een salade voor je avondeten
Beweging: beweeg meer
Bewegen heeft veel gezondheidsvoordelen. Zo zal je energiepeil toenemen en bevordert dit de insulinegevoeligheid. Daarnaast draagt het bij aan een gezonde nachtrust en ontspanning. Probeer op zoek te gaan naar een manier van bewegen die bij jou past.
In een dag schuilen veel kansen om te bewegen, probeer onderstaande tips eens:
- Pak je fiets in plaats van de auto en parkeer je auto net iets verder van huis, maak een wandeling tijdens de lunch en neem de trap in plaats van de lift of roltrap
- Er zijn talloze beweeglessen te vinden op internet die je kunt doen op het moment dat het jou uitkomt.
- Overweeg het gebruik van een stappenteller of een App op je smartphone die je beweging bijhoudt. Daag jezelf uit door doelen te stellen.
Ontspanning: leef zoveel mogelijk stress-vrij
Stress kan de bloedsuikerspiegel verhogen en zorgen voor meer trek in snacks. Onderzoek eerst eens waar jij je gestrest door voelt. Dit kun je bijvoorbeeld merken aan een hoge, snelle ademhaling. Probeer stress te hanteren door dagelijks iets te doen waar je echt van geniet en tot rust van komt. Neem een bad, schrijf in je dagboek, lees een boek, zing, dans, ga naar buiten, luister fijne muziek. Ook kan je een activiteit overwegen zoals, yoga, meditatie of een andere ontspanningsoefening. Onderzoek wat voor jou werkt, niet alles hoeft hetzelfde effect te hebben. Zoek ook iets wat in jouw dagelijks leven past en waar je makkelijk een gewoonte van kan maken.
Slaap: geniet van een goede nachtrust
Bij mensen met diabetes type 2 kan een slechte nachtrust ervoor zorgen dat de bloedglucosespiegel stijgt. Tijdens de slaap kan ons lichaam herstellen, stress afbouwen en het immuunsysteem versterken.
Een goede voorbereiding is bevorderend voor een goede nachtrust. Probeer twee uur voordat je gaat slapen beeldschermen te vermijden. Deze stralen namelijk blauw licht uit en dit breekt het slaaphormoon, melatonine, af. Denk daarnaast ook aan het creëren van een fijne donkere slaapomgeving met frisse lucht en een comfortabele temperatuur. De beste temperatuur om in te slapen is ongeveer 18 graden, maar je moet het natuurlijk niet te koud hebben. Ook kan een ontspannend slaapritueel helpen, zoals een ontspanningsoefening, muziekje of een kop thee. Wat ook kan helpen is een boek lezen. Slaap lekker!
Tot slot
Voeding is meer dan dat wat op ons bord ligt. Ook slapen, bewegen en ontspannen voeden ons leven. Verder dan dat gaat voeding over alles wat je tot je neemt, van boeken, nieuws, vrienden tot gedachten en zingeving. Voed jezelf dan ook met dingen die goed voor jou zijn. En vergeet niet te genieten.
Disclaimer
Let op: wil jij je voeding veranderen en aan de slag met je leefstijl? Een goede begeleiding is essentieel. Overleg dit met je arts.
Hij/zij kan indien nodig ook je medicatie aanpassen.
Meer lezen?
Bestel het boek ‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter’. Ga de keuken in met heerlijke recepten en lees meer informatie over (het omkeren van) diabetes type 2.