“Het oude eetpatroon vol met koolhydraten zit niet eens meer in mijn systeem”

“Het oude eetpatroon vol met koolhydraten zit niet eens meer in mijn systeem”

“Begin september 2017 zag ik een spotje op Facebook voorbij komen. Keer Diabetes 2 Om. Het korte filmpje sprak me direct aan. Ik heb ook diabetes type 2, dacht ik toen. En zou hier heel graag aan wat willen veranderen!

Sinds 2016 heb ik diabetes type 2. Ik kwam er achter doordat ik heel veel dorst kreeg. Ik wilde opvallend drinken, vooral ’s avonds, terwijl ik ’s avonds bijna nooit wat dronk. Mijn man heeft type 1 en stelde voor om bij hem mijn bloedglucose te meten. Die was toch wel hoog voor een niet-diabeet. Eerst nog maar tegen mezelf zeggen dat ik dat zelf wel even naar beneden zou krijgen, als ik weer even op m’n eten zou gaan letten. Na een aantal weken ben ik toch maar naar de huisarts gegaan. En jawel, daar prikte ik nuchter ook erg hoog. Uiteindelijk is er dan inderdaad type 2 vastgesteld. Balen. Dat wil je toch niet? Ik ben nog zo jong! Wat kan ik daar aan doen? Nou ja, je krijgt medicijnen. Wéér 3 tabletjes erbij! Over de bijwerkingen nog maar te zwijgen die daarbij om de hoek kwamen kijken. 

Met de hulp van een diëtiste kreeg ik wel wat begeleiding, maar ik merkte dat dat niet genoeg was voor mij. Tussendoor probeerde ik nog allerlei diëten. Toen zag ik het spotje op televisie en Facebook. Na op internet gelezen te hebben dat het om een groepsprogramma gaat en dat je voeding wordt veranderd heb ik me daarna aangemeld. Zonder te denken, ‘O, maar er komen wel camera’s bij.’

Daarna volgden er een aantal gesprekken en vragen en werd ik uiteindelijk gebeld dat ik één van de 16 deelnemers was die mee mocht doen met het programma dat ook deels zou worden uitgezonden op televisie (RTL Gezondheidstest).

Eind oktober was het zo ver. De start 2-daagse. We kwamen vroeg in de ochtend op een mooie locatie aan. Toen ik mijn auto het erf op draaide werd ik al gefilmd. Spannend! Toen ging er nog wel even door me heen: “Ja Marleen, je komt straks op televisie.” Maar daarna kwam de gedachten, je doet dit voor jezelf. Camera’s zijn bijzaak. Ik wil er iets voorover hebben om van mijn diabetes af te komen.

De Start 2-daagse waren hele actieve en informatieve dagen. Zelfs de gerechten die we daar kregen werden direct op onze nieuwe levensstijl toegepast. Namelijk koolhydraatarm eten. Nou, kan ik echt wel eerlijk zeggen, toen ik dat allemaal aanhoorde, dat ik dacht “Dit is niets voor mij.”
Ik mag geen pasta, geen brood, rijst en geen aardappelen (dus geen patat) meer. Wat mag je dan wel?? Nou je moet het vooral gaan vervangen door groente! Oei, groente. Dat wordt een groot struikelblok. Ik lust eigenlijk weinig tot geen groente. Oeps. Deze 2 dagen heb ik me erdoor heen gesleept wat voeding betreft. Sommige dingen waren lekker. Aantal dingen moest ik erg aan wennen. Toen ik na deze 2 dagen weer thuis was, moest ik dus eigenlijk het nieuwe eten direct gaan introduceren. Ik had niets van de nieuwe voedingsstijl in huis, dus werd het uiteindelijk toch maar een zak patat met een (foute) snack. 

De dag erna was ik er klaar voor. Voorraadkast opgeruimd en nieuwe boodschappen gehaald. Mijn strijd tegen de diabetes type 2 kon beginnen.

De maanden die volgden waren een hele verandering in mijn eet – en beweegpatroon. Ik ben meer gaan bewegen. Maar vooral het eten was een hele uitdaging. Waar ik eerst geen groente lustte, kan ik nu wel zeggen dat je echt hele lekkere gerechten kan maken met de dingen die je wel mag eten. En dat is nog best een hoop. Zo staan er geregeld groente-ovenschotels op tafel of maak ik geen lasagne van deegbladeren meer, maar vervang ik dit door courgette of pompoen. 

Nu 5 maanden later kan ik zeggen dat ik zo blij ben deze stap genomen te hebben. Dat ik de kans heb gekregen om aan dit groepsprogramma mee te doen. En het is oprecht een groepsprogramma. Je krijgt echt zoveel steun van de andere deelnemers en van het team die je begeleidt hierin. 

Het veranderen van je voedingspatroon kan zo veel doen met je lichaam. En je mag nog zoveel dingen wel eten, waar je mee kan variëren.
Het oude eetpatroon vol met koolhydraten zit niet eens meer in mijn systeem.  

En het belangrijkste is. Ik gebruik GEEN medicijnen meer!”

 

Marleen, 30 jaar
Deelnemer Keer Diabetes2 Om