In gesprek met Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid van GroenLinks

In gesprek met Corinne Ellemeet, Tweede Kamerlid van GroenLinks

“Het zou fantastisch zijn als het programma vanuit het basispakket vergoed zou worden, zodat alle verzekerden een soortgelijk programma kunnen gaan volgen”.

Kamerleden Ellemeet (GL) en Snels (GL) hebben Kamervragen gesteld over het bericht dat het kabinet €2 miljard per jaar kan besparen op diabeteszorg door betere, meer duurzame en goedkopere diabeteszorg. Keer Diabetes2 Om ging hierover in gesprek met Tweede Kamerlid Corinne Ellemeet van GroenLinks.

Corinne kwam twee jaar geleden in aanraking met Leefstijlbehandelingen en Keer Diabetes2 Om. Voor haar was dit een eye-opener. “Het is heel mooi om te zien dat mensen met een goede leefstijlbehandeling een ziekte als diabetes type 2 kunnen omkeren”. Corinne staat positief tegenover Keer Diabetes2 Om en heeft als eerste in de Tweede Kamer expliciet gepleit voor Keer Diabetes2 Om. Daarnaast zet zij zich in de politiek actief in om effectieve omkeerprogramma’s beschikbaar te maken voor iedereen, ongeacht waar zij verzekerd zijn.

In het begin ontving zij veel sceptische reacties in de kamer en bij het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Na verschillende overleggen met de Minister en de groeiende aandacht voor leefstijl als medicijn, merkt zij dat er steeds meer draagvlak is voor effectieve leefstijlbehandelingen. “Het zou fantastisch zijn als het programma vanuit het basispakket vergoed zou worden, zodat alle verzekerden een soortgelijk programma kunnen gaan volgen”.

Corinne Ellemeet is naar haar studie gaan werken op het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en werd in 2014 lid van de Tweede Kamer. In 2017 werd zij direct verkozen voor GroenLinks. Ze is verantwoordelijk voor verschillende taken binnen de zorg en vindt dit een uitdagende functie. Zij woont met haar man en twee kinderen in Abcoude.

Update 15-7-2019

Kamerleden Ellemeet en Snels hebben inmiddels antwoord op hun gestelde vragen over goedkopere en effectievere diabeteszorg. Staatssecretaris Blokhuis antwoordt dat hij de belangen van leefstijl bij diabetes type 2 inziet en een onderzoeksbudget van €1 miljoen beschikbaar stelt voor onderzoek naar leefstijlgeneeskunde. Ook gaat Minister Bruno Bruins van Medische Zorg in gesprek met zorgverzekeraars over vergoeding van effectieve omkeerbehandelingen zoals Keer Diabetes2 Om.

Lees alle vragen en antwoorden hier.