Blog Keer Diabetes Om

Het Diabetes Dagboek van Emile #1

Emile

Beste lezer, als je dit leest ben je vast geïnteresseerd in mijn verhaal over het programma. Vanuit Keer Diabetes2 Om is mij gevraagd mijn ervaringen in een dagboek bij te houden en dat leek me leuk. Het wordt geen sneu verhaal over wat tegenzit, hoe moeilijk het wel niet is, maar een opgewekt verhaal hoe het kan en gaat. Net als veel Nederlanders wandel ik graag en dan met name lange wandeltochten. Dit dagboek wordt dan ook een soort wandeldagboek, een reisboek, want deze zomer met mijn vrouw wandelen vanuit huis naar Madrid. Het is dan ook nuttig hoe het programma doorwerkt op (wandel)reis.

Aanloop

Op Kerstavond 2015 werd bij mij de diagnose diabetes 2 gesteld. Er werd gestart met metformine en later kreeg ik er gliclazide erbij. Allerlei adviezen werden gegeven: diverse diëten en bewegen. Maar dat had geen effect, omdat het geen ge-integreerde aanpak was. De gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) bestond toen nog niet, dat werd pas later ontwikkeld. Een paar jaar geleden zocht ik op het internet een manier om van mijn af te komen? Zo vond ik de website van Keer Diabetes2 Om voor het eerst en las toen meer over het programma. Wat ik toen las sprak me direct aan, maar ik kwam niet meteen in actie. Ik dacht dat ik zelf ook goed genoeg in staat was om m’n diabetes om te keren. Ik ging staand werken achter mijn computer, wandelen en probeerde een eigen invulling te geven. Dat een goede aanpak kan werken merkte ik toen in samen met mijn vrouw in 2019 vanuit huis naar Rome ben gewandeld: geen werkzorgen, veel beweging, kamperen en eigen potje koken. Ik ben toen veel afgevallen, maar helaas niet blijvend. 

D-day

Daarnaast was ik ook niet verzekerd bij een van de verzekeraars die het programma vergoeden. Dat speelde natuurlijk ook mee. Wat me steeds bij het lezen van het programma erg aansprak was de aanpak waarbij zowel de oorzaak als het gevolg van de diabetes wordt aangepakt. Er wordt niet alleen naar voeding gekeken, maar ook naar beweging, ontspanning en slaap. Dat ik mij bij het programma aanmeldde kwam door een complicatie die veel bij diabetes gezien wordt: verdenking op slaapapneu. Naast de suikerziekte en hoge bloeddruk, ook nog slaapapneu? Met verhoogde kans op het ontstaan van hart- en vaatziekten? Never nooit, het roer moest om.

Besluit

Omdat ik de pijlers vanuit het programma kende, besloot ik om nu direct maatregelen te nemen. Ik werk als zelfstandige 60 uur per week waarbij ik veel in de auto zit. Door Corona werkte ik veel vanuit huis (dat kon heel goed) en dat heb ik doorgezet. Het aantal uren heb ik terug gebracht naar 30-40 uur per week en afscheid genomen van één van mijn klanten. Dit ondanks gunstige perspectieven, maar het moest. Autorijden doe ik nauwelijks nog en inmiddels heb ik de auto verkocht. Vervolgens heb ik mij direct aangemeld bij Keer Diabetes2 Om en gelukkig kon ik, na de intake, binnen een paar weken deelnemen aan de eerste fysieke bijeenkomst. Ik wist wel dat ik het programma zou gaan volgen, alleen de vraag was wanneer.  Ik was al een jaar ervoor naar een andere verzekeraar overgestapt. 

Eerste ervaringen: knop om

We zijn met 18 deelnemers en de eerste dag vond plaats in Austerlitz op een prachtig gelegen rustige locatie. Je kunt ook online-programma volgen, maar ik vond praktijkonderdeel ‘koken’ van wezenlijk belang. Zelf doen en ervaren hoe het kan, draagt bij aan het bewustzijn. We zijn met 18 deelnemers en worden ondersteund door een begeleidingsteam met veel ervaring: diabetesverpleegkundige Nicole de Groot, diëtiste Connie Hoek, coach Esther Wagelaar en programmacoördinatoren Femke en Denise. Van te voren kregen we een welkomstpakket: een glucosemeter, een meetlint, een werkboek, kruiden en olijfolie.

De twee eerste dagen waren inspirerend. Belangrijk onderdeel dan is de ‘fysiologie’: hoe werkt het in je lichaam, wat gebeurt er precies en hoe kun je dit zelf beïnvloeden. Die uitleg is héél belangrijk, als je dit snapt dan volgt eigenlijk de rest vanzelf. Het is draaien aan je eigen knoppen. Beter is het te spreken van metabole ontregeling in plaats van suikerziekte. Verhoogde suiker in het bloed is slechts één van de symptomen, maar dit is iets wat makkelijk te meten is. 

Belangrijk is dat je het snapt hoe het werkt. Voor mij werd dat heel helder uitgelegd en tijdens de bijeenkomst zijn er metingen die je laten zien hoe het werkt. Het geeft inzicht wat voeding doet, wat bewegen doet, welke glucosewaarde van belang is en welke niet. Dat wordt geoefend en toegelicht. Ik heb een prachtige start gehad en kon direct stoppen met de gliclazide. Niet zomaar, maar er werd uitgelegd waarom dit medicijn juist de diabetes bevordert in plaats van behandelt. Dit stoppen gebeurt wel onder toezicht/begeleiding.

Het koken en eten met elkaar zijn een wezenlijk en praktisch onderdeel van de bijeenkomst. Niet alleen de theorie, maar ook de praktijk. Als deelnemer krijg je ook voor 4 weken recepten voor ontbijt, lunch en diner. Daarnaast een weekmenu en een boodschappenlijst per week. Handig!

Aan het einde van de bijeenkomst heb ik mijn doelen geformuleerd op basis van de vier pijlers. Maar kort gezegd komt het erop neer dat ik mijn oude, goed werkende lichaam weer terug wil. En dat gaat lukken! Hoe? Dat vertel ik de volgende keer.

Ik hou je graag op de hoogte van mijn omkeerproces in mijn dagboek.

Mocht je vragen of opmerkingen hebben over mijn verhaal? 

Mail me naar ejmvanparidon@chofesj.nl

Hartelijke groeten, Emile