Drempels, moeilijke momenten en tips van deelnemer Marten

Drempels, moeilijke momenten en tips van deelnemer Marten

 

Welke drempel moest je over om je aan te melden?

“Om eerlijk te zijn heb ik een aardige drempel over moeten stappen om me aan te melden. Ik had zoiets van, stel ik me niet een beetje aan of ben ik niet te oud en is mijn diabetes type 2 wel ernstig genoeg? Ik haalde echt van alles in mijn hoofd. Maar toen schoot mij ook weer te binnen wat de diabetesverpleegkundige van de huisarts mij vertelde. Dat als dit zo door zou gaan ik binnen de kortste keren moest gaan spuiten. Nou, dan ga je wel even nadenken. Dat was duidelijke taal. Ik weet nog wat ik toen zei: écht niet!. Op dat moment stapte ik over de drempel en gaf me gelijk op bij Keer Diabetes2 Om. Nu had ik een flinke stok achter de deur.”

Wanneer had je het even moeilijk en hoe ben je hier uitgekomen?

“In het begin van het programma had ik het best wel moeilijk. Er werd ons uitgelegd dat we beter 3 maaltijden per dag kunnen eten en dan zoveel tot je verzadigd bent, dan heb je tussendoor geen trek. O jee, hoe moet dat nu met het broodje kroket na het biljarten op de maandagavond? Op dat moment had ik het zeker moeilijk. Mag ik dan ook nooit meer chips of nootjes tussendoor? Natuurlijk wel, maar omdat ik weet dat het best wel eens mag, schuif ik het vaak voor me uit. Als ex-marinier ben ik de geweldige blauwe hap van de marine; dat is de rijsttafel en nasi, erg gaan missen. Ik heb me toen in de Chinees-Indische keuken verdiept en ben het zelf gaan maken. Elk weekend maak ik een oosters gerecht, soms wel aangepast, maar ik kan zeker blijven genieten van dit heerlijke eten”.

Wat is de belangrijkste les binnen het programma die je hebt geleerd en van wie?

“De belangrijkste les die ik, binnen het programma met onze groep, heb geleerd, is die van onze coach, Freek. Hij hielp ons om een weg te vinden die wij het beste konden bewandelen om onze doelen te bereiken. Hij gaf veel doelgerichte wijze lessen en kwam altijd met goede ideeën. Wij werden helemaal vrij gelaten in onze keuzes en mochten zelf de regie houden om het beste pad te kiezen om onze leefstijl te veranderen. Er is ons nooit verteld dat we iets niet mogen eten, want die keuze is aan ons, maar we kregen wel genoeg richtlijnen om de beste en juiste keuzes te maken. Buiten Freek kregen we ook goede begeleiding en aandacht van onze verpleegkundige Fogitte, diëtiste Lisanne en Annabel onze programmacoördinator. Zij waren allen van bijzondere toegevoegde waarde om ons omkeerproces te begeleiden.” 

Wat is mijn ultieme tip voor toekomstige of huidige KDO deelnemers?

“Veel mannen en vrouwen hebben een hoge suikerwaarde zonder dit door te hebben. Het sluipt er heel langzaam in. Tijdens een controle van mijn cholesterol werd ook mijn suiker gecontroleerd. Oeps, ook ik had een verhoogd suikergehalte, dus ik moest verplicht aan de medicijnen. Het ging van kwaad tot erger. Ik voelde me sneller moe en het koste mij steeds meer moeite om mijn schoenveters dicht te knopen. Als je dit herkent, ga dan voor de spiegel staan en stel de vraag aan jezelf of je hier iets aan kan en wil doen. Twijfel niet, doe het. Wees eerlijk tegenover jezelf en hak de knoop door. Stel het niet uit en geef je vandaag nog op. Je gaat je veel beter voelen, je gaat beter denken en bent meer uitgerust. Zelf ben ik afgevallen, mijn suikerwaarde is aanzienlijk gedaald en mijn cholesterol ook. En daar deed ik het voor, toch?”