Begeleiden van deelnemers met een insulinepomp: “Vertrouwen en samenwerking”

Begeleiden van deelnemers met een insulinepomp: “Vertrouwen en samenwerking”

Petra Wagemans is diabetesverpleegkundige binnen het team van Keer Diabetes2 Om en begeleidt alle deelnemers met diabetes type 2 en een insulinepomp: “Naast Voeding Leeft werk ik ook in het Bernhoven ziekenhuis en heb ik veel ervaring met mensen begeleiden die behandeld worden met een insulinepomp.

Voor de start van het programma hebben we intensief contact met de hoofdbehandelaar en maken we gezamenlijk een plan om veilig de medicatie af te bouwen. We houden continu korte lijntjes met de diabetesverpleegkundige van het ziekenhuis en de deelnemer staat altijd centraal! Die samenwerking vinden wij heel belangrijk. Wat ik merk is dat mensen met een insulinepomp de hele dag bezig zijn met het regelen van hun diabetes. Ze weten daarom zelf ook al veel hierover. Het is dus belangrijk dat ze onze begeleiding hierin vertrouwen en ook dat we steeds in overleg blijven met hun eigen behandelaar. We bespreken van te voren elkaars verwachtingen en we kijken ook als team wat iemand nodig heeft.

En dan, ……het verrast me nog steeds wat iemand kan bereiken door leefstijlinterventie. Mensen voelen zich al snel zoveel fitter en ervaren zelf dat de insulinebehoefte steeds verder afneemt gedurende het programma, een groot deel kan zelfs stoppen met de insulinepomp!

Inmiddels is de eerste deelnemer met pomp digitaal begeleid. Dat bleek heel goed te gaan, de deelnemer ging echt als een speer! Ondanks de twijfel bij de deelnemer in eerste instantie, kregen we al heel snel terug dat het digitaal heel goed te doen was en zelfs fijn om het vanuit thuis te kunnen bijwonen. Dat geeft aan dat we mensen met een insulinepomp dus ook ook gewoon veilig en samen online kunnen helpen.

Daarnaast blijft het natuurlijk zo fijn en dankbaar om te zien dat je met leefstijl zulke mooie resultaten kunt boeken.”