Blog Keer Diabetes Om

Zorgverlener Deelnemer Interview Vivianne en Rob

Van Met- naar Zonderformine 

Voormalig straaljagerpiloot Rob was al geruime tijd bekend met diabetes type 2. Zijn vader had deze ziekte en zelf gebruikte hij tabletten om de diabetes onder controle te houden. Om te voorkomen dat hij verder achteruit ging, werd het zijn doel om verandering aan te brengen en van de medicatie af te komen. Vivianne, een leefstijl georiënteerde praktijkondersteuner uit Noord-Brabant, heeft hem daarbij geholpen en een duwtje in de rug gegeven. Hierdoor besloot hij mee te doen aan Keer Diabetes2 Om. In deze nieuwe serie van korte interviews, vertellen bevlogen zorgverleners met hart voor leefstijl en hun patiënten over elkaar. Dat levert mooie inzichten op. Dit keer het woord aan de bourgondische Rob en de enthousiaste Vivianne.

Vivianne over Rob

Rob komt al 3,5 jaar bij mij op de praktijk en ik ken hem als een hele gedreven patiënt. Door de medische controle op het werk van Rob werd ontdekt dat hij diabetes type 2 had. Voor Rob niet geheel onverwacht. Zijn vader had de ziekte en hijzelf houdt van een bourgondische leefstijl. In zijn vrije tijd zit hij in een kookclub en kookt hij graag. Desalniettemin schrok hij toch van de diagnose.

Tijdens de consulten bespraken we met name de hoge, nuchtere glucosewaarden, iets wat Rob wel bezighield. Zijn HbA1c is nooit veel te hoog geweest en van overgewicht was eigenlijk geen sprake. Ik vertelde Rob over mijn eerdere positieve ervaringen met Keer Diabetes2 Om. Hij moest er even over nadenken, zeker omdat Rob zelf al meerdere keren geprobeerd had zijn levensstijl aan te passen door meer te bewegen en minder koolhydraten te eten. Dit had helaas niet het gewenste effect en zijn glucosewaarden bleven hoog. Uiteindelijk maakte hij toch de stap om zich aan te melden bij Keer Diabetes Om. Hij was vrij snel enthousiast toen z’n waardes verbeterden en hij ook nog afviel.

Doordat er steeds meer patiënten goede resultaten behalen door het deelnemen aan Keer Diabetes Om, raak ik zelf als hulpverlener nog meer gemotiveerd en enthousiast. Ik geef mensen uitleg over het effect van leefstijl op diabetes type 2 en het programma. Ook probeer ik mensen bewust te maken dat het geen dieet is dat ze gaan volgen, maar een daadwerkelijke verandering van de leefstijl. Steeds meer mensen willen zelf ook een verandering, want een leven met minder medicatie, meer bewegen, meer rust en minder stress lonkt. Een programma als Keer Diabetes Om ondersteunt hierbij. 

Uiteindelijk is het wel de patiënt zelf die het moet doen, maar ik ervaar het als prettig dat ik de patiënten daarin kan ondersteunen. Ik leg altijd uit dat ze zelf deze wedstrijd moeten uitspelen, maar dat ik ze graag opwacht aan de finish. Keer Diabetes Om begeleidt het eerste half jaar intensief, waarbij ik als zorgverlener een stapje terug doe. Wel zijn er een paar contactmomenten en word ik op hoogte gehouden over de voortgang van de patiënt. Ik ben immers de behandelaar, maar overleg met de medische begeleiding van het programma. Doordat ik de drempel zo laag leg, blijven mensen in contact en delen ze hun ervaring, zo ook Rob. En kijk eens wat een prachtige resultaten hij heeft behaald. Daar word je als zorgverlener toch wel blij en trots van.

Het motto van Vivianne? Volg je hart en let niet teveel op wat anderen van je verwachten

Rob over Vivianne

Praktijkondersteuner Vivianne heb ik vanaf de eerste dag als prettig en benaderbaar ervaren, een fijn luisterend oor. Soms is ze ook even streng, maar altijd rechtvaardig en spreekt me op die momenten toe. En altijd voel ik me bij haar op m’n gemak. Ik spreek Vivianne om de 3, 4 maanden en dan kijken we hoe de zaken ervoor staan. Ik heb al vrij lang diabetes type 2, maar hoorde via Vivianne eigenlijk voor het eerst over Keer Diabetes2 Om. Daar ben ik dankbaar voor.

Meer over Rob

Ik vloog bij de luchtmacht en had onregelmatige werktijden, soms at ik uren niet of sloeg ik een maaltijd over. Daarnaast ben ik een bourgondiër en zoetekauw, vooral ’s avonds nam ik nog wel eens een tussendoortje. Door een halfjaarlijkse, medische controle op mijn werk kwam ik erachter dat ik diabetes type 2 had.

Meedoen aan het programma kwam er eerst niet van, want ik kreeg de fysieke bijeenkomsten agendatechnisch niet rond. En als ik heel eerlijk ben, voelde ik achterdocht bij het zien van de promotieflyer. Ik dacht – de deelnemers die daar worden genoemd zijn natuurlijk alleen de successen. Later zag ik dat er ook een digitale versie van het programma bestond en dat maakte de drempel om mee te doen lager. 

Uiteindelijk heb ik het programma het voordeel van de twijfel gegeven na een constructief gesprek met Vivianne. Ik voelde ook wel echt de urgentie om mee te doen, want ik wilde niet gaan spuiten, zoals mijn vader. Vanaf dag 1 heb ik deelname als prettig en heel praktisch ervaren. Je logt in thuis vanaf je computer en de online begeleiding is top. Ik vond het opvallend en bijzonder om te merken dat mensen hun hele hebben en houwen durven te delen door de veilige sfeer die de begeleiding wist te creëren.  

Deelname aan het programma heeft me veel gebracht. Zo begrijp ik nu beter wat het effect van mijn eetgedrag op mijn lichaam is en zijn mijn bloedwaardes flink verbeterd. Ik hou ervan om in de keuken te staan en nieuwe gerechten te proberen en volgde in het begin vooral de weekmenu’s. Dat nam best veel tijd in beslag, want je leert veel nieuwe en andere recepten. Toch was ik direct enthousiast, alle gerechten zijn zo smaakvol.  

Ik heb geleerd 3 maaltijden per dag te eten en de zakken chips en koekjes te laten liggen. In plaats daarvan eet ik nu noten of een blokje kaas. Mijn trek in zoetigheid is afgenomen en hou nu meer van hartig, zoals pinda’s. Ik ben niet te streng voor mezelf, want het moet ook op de lange termijn leuk blijven. Ja, ik kan wel zeggen dat ik me deze leefstijl echt eigen heb gemaakt. Op de laatste terugkomdag werd me gevraagd: welk cijfer geef je jezelf? Ik ben zeer tevreden met een mooie 8 kilo minder en het mooiste is dat ik helemaal van de diabetes medicatie af ben. Top!