Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde

Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde

Gister publiceerde het Nederlands Innovatiecentrum voor Leefstijlgeneeskunde (Lifestyle4Health) de bundel ‘Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde’.

Lifestyle4Health streeft ernaar om de ziektelast van leefstijl gerelateerde ziekten binnen 10 jaar met 50% te verminderen door leefstijlinterventies in de behandeling van deze ziekten een centrale plek te geven, samen met zelfzorg en regie op eigen gezondheid.

Bij het behandelen van leefstijlgerelateerde ziekten wordt voornamelijk medicatie inzet, terwijl medicijnen vooral de symptomen bestrijden, waarbij zij de onderliggende oorzaken niet aanpakken. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat leefstijlinterventies medicatie (deels) overbodig kan maken en de potentie hebben de leefstijl gerelateerde ziektelast en -kosten binnen de perken te houden.

Er worden een aantal studies besproken naar het effect van leefstijl op diabetes type 2. Verschillende onderzoeken uit de bundel laten zien dat een groot deel van de mensen met diabetes type 2 gezondere bloedwaarden heeft door het aanpassen van de leefstijl. Hierdoor hoeven zij minder of geen medicatie te gebruiken. Deze resultaten worden niet behaald met medicatie. Hieruit blijkt dat leefstijlinterventies – zoals Keer Diabetes2 Om – een belangrijk onderdeel zijn in de behandeling van diabetes type 2.

Je kunt de bundel ‘Wetenschappelijk bewijs leefstijlgeneeskunde’ hier lezen.