Wat mag je niet eten bij diabetes type 2

Wat mag je niet eten bij diabetes type 2

Wat mag je niet eten bij diabetes type 2

Eten vormt een belangrijk deel van ons dagelijkse patroon. Hoe veel tijd besteed jij er aan op een dag? En weet jij dan wat het beste voor je werkt? Er wordt van alles gezegd en geschreven, ook in de gezondheidszorg. Vaak gaat het over diëten, waarvan we uit de wetenschap weten dat het niet lang werkt. Het klopt dat eten tegen je kan werken en je ziek kan maken als je niet het juiste eet. Aan de andere kant kan de juiste voeding je gezondheid juist ook verbeteren. Het goede nieuws is dat je daar geen honger voor hoeft te hebben of maar wortels voor hoeft te knagen. Eten dat goed voor je is kan lekker en verzadigend zijn. Dat is de basis binnen Keer Diabetes2 Om en onze andere programma’s: Je gaat niet even op dieet, maar kiest voor een eetpatroon voor altijd. De vraag: Wat mag je niet eten bij diabetes type 2 is niet van toepassing. We gaan kijken naar wat er wel kan.

Eten dat lekker is en voor je werkt

Al 10 jaar ervaren wij wat andere voeding met ons doet. Voeding geeft wat ons  betreft nieuw leven. In al die jaren hebben duizenden hun leefpatroon veranderd met meer energie, minder medicatie, betere concentratie, betere slaap en nog veel meer als gevolg. Voeding is veel meer dan eten, het gaat ook over bewegen, slaap en ontspanning en over alles wat je tot je neemt. Deze blog gaat letterlijk over voeding: eten.

Meer energie en beter in je vel

Meer energie met anders eten. Dat begint bij ons bij lekker, gevarieerd èn zo onbewerkt mogelijk. Onbewerkt zegt niets over de bereidingswijze in de keuken, maar wel hoe het van de leverancier of supermarkt uiteindelijk bij jou in de keuken belandt. Gevarieerd is dat je wisselt met producten en gerechten. Dus niet elke dag hetzelfde.

Simpel gezegd is onbewerkt eten alles wat de natuur ons geeft en ook zo herkenbaar is. Eten waar zo min mogelijk aan is toegevoegd of is uitgehaald. Zo min mogelijk pakjes en zakjes, kant en klaar of vooraf bewerkte maaltijden. Als je onbewerkt en met de minste onnodige toevoeging eet krijg je zo veel mogelijk bouwstoffen binnen die nodig zijn om je lichaam zo goed mogelijk te laten werken. Bovendien geeft onbewerkt eten de meeste verzadiging. Dat levert naast meer energie ook ‘een lekkerder gevoel in je lijf’. 

‘Ik vond het heerlijk om met verse, onbewerkte producten te koken. Het eten is echt niet maar wortels knagen: je leert lekkere en tegelijkertijd verzadigende maaltijden te maken. Na de maaltijd had ik geen last van dipjes en was ik niet meer moe.’

  • Han Seijger, deelnemer Keer Diabetes2 Om
Een stapje dieper op onbewerkt eten

Als eten onbewerkt is, dan betekent dit dat het zo min mogelijk industrieel geraffineerd of voorbewerkt is. Groenten of fruit in hun natuurlijke vorm, ongebrande noten, gezouten vis of vlees zonder marinade zijn bijvoorbeeld helemaal niet bewerkt. 

Bij elke bewerkingsstap gaan voedingsvezels, vitaminen en mineralen verloren terwijl deze juist nodig zijn om het lichaam zo goed mogelijk te laten werken. Denk eens aan welke processen er elke dag in je lichaam aan het werk zijn. Bijvoorbeeld je vertering, dat je kunt zien of bewegen. Eten dat je lichaam juist tegenwerkt, maakt dat het lichaam harder moet werken en soms zelfs ziek wordt.

Uiteraard is volledig onbewerkt eten niet mogelijk: Denk hierbij aan brood, granen of zuivel. Hier heeft bewerking ervoor gezorgd dat het eetbaar wordt. Je kunt binnen die categorie producten kiezen die zo min mogelijk bewerkt zijn: bv volle yoghurt of  volvette boerenkaas.

Tips voor het eten van onbewerkt eten:

Tip 1: Zou mijn overgroot oma dit eten? Een makkelijke manier om zoveel mogelijk onbewerkt te eten, is je af te vragen of je overgroot oma het als voeding zou hebben herkend. Wanneer dit niet het geval zou zijn, kun je het beter niet eten. Dus wel kaas, maar geen smeerkaas. Wel een stukje witvis, maar geen visstick. Wel 100 procent pindakaas, maar geen speculaaspasta. Wel extra vierge olijfolie, maar geen bak- en braadolie. Wel yoghurt, maar geen drinkyoghurt. 

Tip 2: Voeding of vulling? Zie sterk bewerkte producten niet als voeding, maar als vulling. Eten dat sterk bewerkt is doet niets voor je lichaam, het voedt je niet. Het is meer vulling dan iets anders. Stel jezelf de vraag waarom je iets eet. Is dat om te voeden, kies dan zo veel mogelijk onbewerkt.

Onbewerkt en de link met Diabetes type 2

Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat het Westerse eetpatroon, dat bestaat uit veel bewerkt eten, veel vlees(waren), toegevoegde suikers en geraffineerde (witte) granen kan bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 2. Dit eetpatroon leidt vaak tot een schommelende bloedglucose, overbelasting van het insulinesysteem en het ontwikkelen van overgewicht en extra buikomvang. Dit zijn allemaal factoren die meespelen bij het ontstaan van diabetes type 2. 

Ook variatie is belangrijk 

Elk soort eten levert weer andere voedingsstoffen. Een tomaat geeft iets anders dan een aubergine, datzelfde geldt voor aardbeien of bessen en kipfilet of haring. Hoe gevarieerder je eet hoe beter het voor je is, want dan krijg je zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen binnenkrijgt. Zo is de kans groter dat je alles binnenkrijgt wat je lichaam nodig heeft om zo zo goed mogelijk te functioneren. 

Onbewerkte producten in de supermarkt 

Onbewerkte producten kun je gewoon in de supermarkt kopen. Je hoeft er niet voor te zoeken. Als je vooraf weet wat je wil halen, dan zijn boodschappen zo gedaan. Zo voorkom je ook dat je met producten thuis komt die niet voor je werken. Hoe doe je het liefst boodschappen? Neem je een boodschappenlijstje mee of bedenk je in de supermarkt wat je gaat eten? Anne-Marie Ernst, Hoofd van de Wetenschap bij Voeding Leeft deelt haar tips over slim boodschappen doen in een kwartier. Luister de podcast over slim boodschappen doen hier. 

Zelf onbewerkt eten? Maak deze lekkere andijviestamppot

Onbewerkte eetpatronen bestaan uit lekker veel knapperige groenten, noten, zaden, (vette) vis, gevogelte en een beetje volvette zuivel en rood vlees. Ervaren hoe het is om met onbewerkte producten te koken? Maak dan deze andijviestamppot. Mocht je het lekker vinden, dan kan je een stukje speklap toevoegen en deze lekker knapperig uitbakken. Een echte onbewerkte speklap, dat wel, dus geen bacon of gerookte spekblokjes. De bereidingstijd is 40 minuten

Ingrediënten (Voor 2 personen)

  • 400 gram andijvie
  • 40 gram ongezouten en ongebrande cashewnoten
  • 1 knolselderij
  • 1 ui
  • 200 gram (kastanje) champignons
  • extra vierge olijfolie
  • (jozo)zout en peper
  • 100 gram geraspte kaas
  • Optioneel: 150 gram speklap

Bekijk hier hoe je de stamppot maakt of lees hieronder hoe je het bereidt

Was en snijd de andijvie in reepjes. Hak de nootjes fijn met een vijzel of staafmixer. Schil de knolselderij, snijd deze in kleine blokjes en kook deze met een beetje water in ongeveer 15 minuten gaar (moet echt zacht zijn). Snipper de ui, borstel de champignons schoon en snijd ze in plakjes. Bak de ui in een pan met wat olijfolie en voeg de champignons toe als de uitjes glazig zijn. Bak dan nog 5 minuten door. Giet de knolselderij af maar bewaar het vocht. Pureer de knolselderij met de ui en champignons en maak het smeuïg met het overgebleven kookvocht. Voeg een scheutje olijfolie toe en wat peper en (jozo)zout. Meng de andijvie door de puree. Schep alles goed door en serveer het op de borden. Voeg vervolgens de cashewnoten en geraspte kaas toe.( Eventueel: Voeg de speklap toe aan de stamppot. )

Schep alles goed door en serveer het op de borden.