Je kunt patiënten verwijzen die voldoen aan de volgende inclusiecriteria:

 • diabetes Mellitus type 2
 • gebruik van diabetesmedicatie
 • tot een leeftijd van 70 jaar (tot 75 jaar in overleg)
 • met overgewicht (BMI>25) en/of vergrote buikomvang
 • die bereid zijn tot een leefstijlverandering
 • beheerst de Nederlandse taal

Exclusiecriteria

 • leeftijd >75 jaar
 • ernstige COPD (Gold III / IV)
 • maagverkleining of maagband
 • eetstoornis
 • nierfalen (<eGFR/MDRD 45)
 • hartfalen (klasse 2 t/m 4)

Bij twijfel kun je met ons medisch team overleggen. In geval van exclusie kan Keer Diabetes2 Om je helpen te verwijzen naar individuele begeleiding op maat.

Wat je kunt doen

 • informeer je patiënten tijdens een consult over een Keer Diabetes2 Om. Patiënten kunnen zich hier aanmelden voor het programma.
 • patiënten kunnen naar een vrijblijvende informatiebijeenkomst in de regio komen voor meer informatie over het programma.
 • patiënten kunnen zich aanmelden voor de nieuwsbrief van Keer Diabetes2 Om. Maandelijks worden zij op de hoogte gehouden van het laatste nieuws, startdata, locaties en informatiebijeenkomsten.
 • je kunt alle patiënten die in aanmerking komen voor het programma in één keer wijzen op een informatiebijeenkomst middels een uitnodigingsbrief. Neem hiervoor contact met ons op.
Leonoor Koot
Praktijkondersteuner
"Als praktijkondersteuner vind ik het lastig om steeds meer medicatie voor te schrijven terwijl leefstijl zo effectief kan zijn voor mensen met diabetes type 2. Tijdens mijn spreekuur wijs ik patiënten op de website van Keer Diabetes2 Om en schrijf ik ze vaak direct in voor een informatiebijeenkomst in de buurt."

Als je patiënt wil deelnemen

Je patiënt ontvangt van Keer Diabetes2 Om een inschrijfformulier nadat hij of zij zich registreert op deze website via ‘aanmelden programma’ en neemt contact op met de praktijk. De praktijkondersteuner helpt de patiënt zonodig het formulier verder in te vullen (onder andere HbA1c, lengte, gewicht, medicatiegebruik). Als je akkoord gaat, onderteken je het inschrijfformulier. De huisarts blijft tijdens het programma de hoofdbehandelaar van de patiënt.

Je kunt eventueel ook als praktijkondersteuner de patiënt tijdens het consult direct aanmelden en gezamenlijk direct het document invullen: dan hoeft je patiënt niet nog eens terug te komen voor het ondertekenen. Je kunt het formulier hier downloaden.

Contact tijdens het programma

In de periode dat de patiënt het programma volgt is er vanuit Keer Diabetes2 Om contact met de patiënt. Daarnaast hebben deelnemers onderling contact met elkaar via een online community. Het team van Keer Diabetes2 Om zal zo nodig met de huisarts of de POH overleggen, waarbij de frequentie afhankelijk is van de complexiteit van de patiënt. Bij wijzigingen in de medicatie overlegt het begeleidingsteam van Keer Diabetes2 Om dit met de huisarts. De patiënt bezoekt de praktijkondersteuner/huisarts voor de reguliere kwartaalcontroles, waar zo nodig de medicatie verder wordt aangepast. De praktijkondersteuner kan met inhoudelijke vragen terecht bij de contactpersoon van Keer Diabetes2 Om.

Jouw tijdsinvestering

De tijdsinvestering van de huisarts en POH/DVK is gemiddeld 45 minuten gedurende 6 maanden, waarvan het overgrote deel een tijdsinvestering van de POH is. Op lange termijn blijkt dat er eventueel een tijdsbesparing mogelijk is doordat de gezondheid van patiënten verbetert en daardoor het aantal controles kan worden teruggebracht.

Vergoeding

Verzekeraars VGZ, Univé, IZZ, IZA, UMC, ZEKUR, Zorgzaam, Bewuzt, Promovendum, National Academic en Besured vergoeden het programma bijna volledig. Bij deelname aan het Keer Diabetes2 Om programma betaalt de patiënt zelf €295,-. Dit bedrag is gebaseerd op de kosten voor 5 dagen verblijf (inclusief 1 overnachting), eten en drinken binnen het programma. Deze kosten mogen niet worden vergoed door een zorgverzekeraar. De eigen betaling kan fiscaal worden afgetrokken (aftrek chronisch zieken) en komt niet ten laste van het eigen risico. Het is ook mogelijk om dit bedrag in 3 termijnen te betalen van €100,-. Voor deelnemers rond het sociaal minimum inkomen geldt een bijdrage van 2x€45,- en voor mensen in de schuldsanering geldt een bijdrage van 2x€10,-. Neem in deze gevallen telefonisch contact met ons op via 020-2217906. Patiënten die niet verzekerd zijn bij één van de aangesloten zorgverzekeraars, kunnen overstappen naar een andere verzekeraar of het programma zelf betalen. Voeding Leeft zet zich in voor vergoeding voor alle verzekerden.

Onze verzekeraars

VGZ
Bewust
Unive
IZA
IZZ
Promovendum
Zeker.nl
Besured
NA
UMC
Zorgzaam