Keer Diabetes2 Om

Meer levenslust en minder diabetesmedicatie

Bij Keer Diabetes2 Om vinden we het vooral belangrijk dat mensen zelf ervaren. Deelnemers kennis laten maken met hun nieuwe leefstijl doen we dan ook door ze volledig mee te nemen in het maken van nieuwe keuzes. Zo leren ze niet alleen door programmadagen, blogs en video’s, maar ook door middel van menu’s. In een menu nemen we deelnemers mee in nieuwe keuzes omtrent voeding, beweging, ontspanning en slaap. Ze krijgen recepten, beweegtips, ontspanningsoefeningen en slaaptips. Dit alles gebeurt in de eerste zes maanden, waarin deelnemers intensief worden begeleid door het team van verpleegkundige, diëtist en coach en ze in contact staan met hun groepsgenoten, die allen hetzelfde ervaren als zij. Ze wisselen ervaringen en tips uit, en komen zo samen verder.

Pijlers

Keer Diabetes2 Om is gebaseerd op vier pijlers, die de rode draad van het programma vormen.

  1. Heerlijk eten: Deelnemers ervaren hoe onbewerkt en gevarieerd eten hun bloedglucosewaarden verbeteren. Ze leren om voedingskeuzes te maken die bij hen passen. 

  2. Anders bewegen: Deelnemers gaan op zoek naar welke vormen van beweging voor hen geschikt zijn, welke effect hebben en waar zij plezier uithalen. Iedere beweging telt.

  3. Lekker ontspannen: Deelnemers leren om spanning los te laten en gaan op zoek naar vormen van ontspanning die voor hen werken en die ze in het dagelijks leven kunnen inpassen.

  4. Goed slapen: Deelnemers gaan aan de slag met de kwaliteit van hun  slaap en leren welke invloed dit heeft op allerlei processen in het lichaam. 

De vier pijlers hebben invloed op elkaar en staan dan ook niet los van elkaar. Tijdens het programma ontdekken deelnemers hoe de pijlers samenhangen en hoe zij deze kunnen verbeteren. Dit doen ze op een manier waarbij het zelf ervaren centraal staat én ze de keuzes kunnen maken die bij hen passen. De pijlers worden één voor één geïntroduceerd, zodat deelnemers genoeg tijd hebben om hun nieuwe gewoontes eigen te maken.

Medicatieafbouw

Door de verandering van leefstijl kunnen deelnemers in veel gevallen hun medicatie afbouwen. Om medicatie veilig en verantwoord af te bouwen, werkt Keer Diabetes2 Om samen met jou als  behandelend arts. Doorverwijzen kan via Zorgdomein, waarna wij contact met jouw patiënt opnemen. Ons medisch team staat vanaf dat moment met jou in contact. Ook tijdens het programma blijf jij de hoofdbehandelaar. 

Een optimale samenwerking tussen zorgverlener en Keer Diabetes2 Om staat voorop: bij wijzigingen in medicatiebeleid wordt altijd contact opgenomen. Andersom kan ook. Het medisch team van Keer Diabetes2 Om is telefonisch te bereiken tijdens kantooruren via de telefoon (020-2217906) of via het mailadres medischteam@voedingleeft.nl.

Keer Diabetes2 Om hanteert gestandaardiseerde behandelprotocollen en heeft een geavanceerd kwaliteitssysteem met een maandelijkse kwaliteitscontrole en een verbetercyclus om de kwaliteit te waarborgen en te verbeteren. Lees hier meer over de resultaten.

medicatieafbouw

De tijdlijn

Het intensieve traject van Keer Diabetes2 Om duurt zes maanden, gevolgd door het anderhalf jaar durende online onderhoudsfase, waarin we deelnemers blijven ondersteunen in hun leefstijlverandering. In totaal hebben deelnemers dus toegang tot twee jaar professionele begeleiding. Het programma ziet er als volgt uit:

Tijdlijn KDO GLI
Tijdlijn KDO plus

Deelnemers leren tijdens de startdagen wat diabetes type 2 is, hoe hun lichaam werkt en wat een andere leefstijl voor hen kan betekenen. Tijdens de terugkomdagen komt de groep samen met het vaste begeleidingsteam. Er wordt uitgebreid aandacht besteed aan de veranderingen die deelnemers fysiek, mentaal en emotioneel doormaken. Na zes maanden is het intensieve traject afgelopen en kunnen deelnemers deelnemen aan vrijwillige online sessies ter opfrissing en verdieping van hun kennis. Tevens blijft er ondersteuning via de online community.

De online community

Een belangrijk onderdeel van het programma is de online community ‘Mijn Voeding Leeft’. Deelnemers krijgen toegang tot de community met alle artikelen, tips en recepten. Gedurende het programma zitten zij in een Mijn Voeding Leeft groep met hun groepsgenoten en het begeleidingsteam. De groep deelt hoe het gaat en wisselt ervaringen uit. Het team van Keer Diabetes2 Om leest mee om antwoord te geven op alle vragen. Ook kunnen deelnemers hier hun eigen voortgang bijhouden.

Wil jouw patiënt meer weten over het programma? Vul zijn of haar contactgegevens hier in en dan nemen wij contact op om het programma toe te lichten.