Veelgestelde vragen

Verzekeraars VGZ, Univé, IZZ, IZA, UMC, ZEKUR, Zorgzaam, Bewuzt, Promovendum, National Academic en Besured vergoeden het programma bijna volledig. De patiënt betaalt een eigen bijdrage van €295,-. Dit bedrag is voor vijf dagen verblijf op een buitenlocatie inclusief maaltijden en één overnachting. U kunt dit bedrag ook in drie termijnen betalen (via automatische incasso). De eigen betaling kan fiscaal worden afgetrokken (aftrek chronisch zieken) en komt niet ten laste van het eigen risico. Het is ook mogelijk om dit bedrag in 3 termijnen te betalen van €100,-. Voor deelnemers rond het sociaal minimum inkomen geldt een bijdrage van 2x€45,- en voor mensen in de schuldsanering geldt een bijdrage van 2x€10,-. Neem in deze gevallen telefonisch contact met ons op via 020-2217906.

Patiënten die niet verzekerd zijn bij één van de aangesloten zorgverzekeraars, kunnen overstappen naar een andere verzekeraar (voor 1-1-2020) of het programma zelf betalen. Voeding Leeft zet zich hard in voor vergoeding voor alle verzekerden.

Het is ook mogelijk om het programma zelf te betalen. Stuur voor meer informatie een mail naar info@keerdiabetesom.nl

Wilt u meedoen aan Keer Diabetes2 Om? Keer Diabetes2 om is geschikt voor mensen:

 

  • met diabetes type 2 die hiervoor medicatie gebruiken
  • tot een leeftijd van 70 jaar (tot 75 jaar in overleg)
  • met overgewicht (BMI>25) en/of vergrote buikomvang
  • die akkoord gaan met de eigen bijdrage van €295,- voor het gehele tweejarige programma
  • die bereid zijn tot een leefstijlverandering

 

We werken er hard aan Keer Diabetes2 Om voor iedereen vergoed te krijgen. Dat doen wij samen met verzekeraars en de overheid. Op dit moment wordt het programma vergoed voor mensen die verzekerd zijn bij VGZ, Univé, IZZ, IZA, UMC, ZEKUR, Zorgzaam, Bewuzt, Promovendum, National Academic en Besured, zij vergoeden het programma bijna volledig. De patiënt betaalt een eigen bijdrage van €295,-. Dit bedrag is voor vijf dagen verblijf op een buitenlocatie inclusief maaltijden en één overnachting. U kunt dit bedrag ook in drie termijnen betalen (via automatische incasso). De eigen betaling kan fiscaal worden afgetrokken (aftrek chronisch zieken) en komt niet ten laste van het eigen risico. Het is ook mogelijk om dit bedrag in 3 termijnen te betalen van €100,-. Voor deelnemers rond het sociaal minimum inkomen geldt een bijdrage van 2x€45,- en voor mensen in de schuldsanering geldt een bijdrage van 2x€10,-. Neem in deze gevallen telefonisch contact met ons op via 020-2217906. 

Klik hier voor meer informatie over de kosten en verzekering.

Uit zorgvuldigheidsoverwegingen heeft Keer Diabetes2 Om ervoor gekozen om bij bepaalde factoren deelname aan het programma uit te sluiten. Reden hiervoor is dat in deze gevallen naar verwachting meer individuele begeleiding vereist wordt dan binnen het programma kan worden geboden. Daarnaast leert ervaring dat het aanzienlijk lastiger is om in deze gevallen de diabetes type 2 om te keren. Naast onderstaande factoren zal uw behandelend arts ook aan de hand van een aantal criteria op medisch vlak beoordelen of deelname mogelijk is.

 

Bij diabetes type 2 zijn het stabiliseren van de bloedglucosewaarden en het verminderen van de tailleomvang het belangrijkste. Voeding en leefstijl hebben hier zeer grote invloed op. Het is belangrijk om te weten dat eetlust en vertering automatische processen zijn. Als u diabetes type 2 heeft, is dat proces vaak verstoord door voedsel en medicatiegebruik. Uw lichaam krijgt steeds meer moeite met het verwerken van grote hoeveelheden snel opneembare koolhydraten. De productie van insuline wordt door toenemende ongevoeligheid (insulineresistentie) zó hoog, dat andere hormonen die normaal de vetverbranding stimuleren, continue onderdrukt worden. Deze koolhydraten veroorzaken dan vetopslag waardoor zij geen energie kunnen vrijmaken in de cellen. Hierdoor heeft iemand met diabetes type 2 eigenlijk chronisch tekort aan energie. In het Keer Diabetes2 Om programma besteden we uitgebreid aandacht aan deze lichamelijke processen en hoe we in de praktijk het lichaam in positieve zin kunnen ondersteunen en voeden.

Het begeleidingsteam van Keer Diabetes2 Om werkt samen met uw eigen behandelend arts. Óf en hóe uw medicatie kan worden afgebouwd, hangt volledig af van uw persoonlijke situatie. Er zijn situaties bekend waarin mensen heel snel hun medicatie hebben kunnen afbouwen. Dit is bij ieder individu echter anders. Daarom is het van belang om niet zonder begeleiding van een zorgprofessional aan de slag te gaan met een aanpassing in uw leefstijl.

 

Voeding is van grote invloed op onze gezondheid. Voedsel is nodig voor de opbouw, het functioneren en het herstel van ons lichaam. Het geeft bovendien gezelligheid, warmte en ontspanning. Voeding kopen en bereiden kost ook tijd en moeite. In de afgelopen tientallen jaren zijn we hierop veel tijd gaan besparen. We zijn daarmee de grip op de kwaliteit van ons dagelijks eten kwijtgeraakt. Industrieel bewerkt voedsel is snel klaar, makkelijk en snel op te eten. Echter, zeventig procent van wat we nu eten, heeft miljoenen jaren nooit op ons menu gestaan. Het Westers voedingspatroon bestaat uit teveel bewerkte en gezoete voeding en te weinig uit verse en onbewerkte voeding. Dat heeft grote gevolgen voor onze gezondheid, dit laten verschillende onderzoeken zien. Bewerkt eten levert immers minder voedingswaarden en minder verzadiging. Tijdens het groepsprogramma van Keer Diabetes2 Om leren deelnemers over de rol van voeding en hoe je het lichaam kunt ‘voeden’ in plaats van ‘vullen’.

 

Begeleiding van een goede diëtist is erg belangrijk. Ook in het Keer Diabetes2 Om programma heeft de diëtist een belangrijke rol. Omdat het programma zich ook richt op de juiste mate en snelheid in het afbouwen van uw medicatie, is daarnaast goede afstemming met een verpleegkundige en/of arts nodig.

 

In het Keer Diabetes2 Om programma werkt u in een half jaar tijd naar een structurele leefstijlverbetering. U gaat niet minder eten, maar anders. Er wordt samengewerkt met een medisch team en uw eigen behandelend arts. Het is zeer onverstandig om zonder begeleiding van een zorgprofessional aan de slag te gaan. Dit vanwege de specifieke diabetes medicatie in uw persoonlijke situatie. Begeleiding vanuit uw arts is dus noodzakelijk.

 

Het Keer Diabetes2 Om programma van Voeding Leeft is speciaal ontwikkeld voor mensen met diabetes type 2, met overgewicht en/of vergrote buikomvang. Het is dan ook niet mogelijk om mee te doen als u diabetes type 1 heeft.

 

Uw behandelend arts zal gedurende het programma hoofdbehandelaar blijven. Nadat u zich aanmeldt via de website, ontvangt u het inschrijfformulier. Het is belangrijk dat u dit deels met uw zorgverlener invult. Dit kan uw praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige zijn. Daarnaast is goedkeuring van uw behandelend arts nodig, middels een handtekening. Het is dus belangrijk om een afspraak op het spreekuur in de praktijk te maken.

Uit zorgvuldigheidsoverwegingen heeft Voeding Leeft ervoor gekozen om in geval van bepaalde factoren of voorgeschiedenis deelname aan het groepsprogramma uit te sluiten. Reden hiervoor is dat in deze gevallen naar verwachting meer individuele begeleiding vereist wordt dan binnen het groepsprogramma kan worden geboden. Daarnaast leert ervaring dat het aanzienlijk lastiger is om in deze gevallen de diabetes type 2 om te keren. Naast onderstaande factoren zal uw behandelend arts ook aan de hand van een aantal criteria op medisch vlak beoordelen of deelname mogelijk is.

Eet u geen vlees, maar wel vis, zuivel en eieren, dan is deelname aan het Keer Diabetes2 Om programma mogelijk.

 

Vele professionals vertellen ons al jaren dat je discipline moet hebben als je diabetes type 2 hebt. Dat je minder kilocalorieën moet eten en veel moet bewegen. Er gaan zo (op korte termijn) wel kilo’s verloren, maar door onvoldoende verzadiging komen die er ná het energie beperkte dieet weer aan. Mager en minder eten werkt niet. Zolang je niet kijkt naar de kwaliteit van de voeding en de oplossing bij de persoonlijke discipline legt, zal er niets veranderen. Op deze manier blijft het aantal mensen met diabetes type 2 alleen maar groeien.

Binnen het Keer Diabetes2 Om programma is smaakvol eten en voldoende voeding erg belangrijk. Je leert het bord zo in te delen dat je verzadigd bent, lekker eet en geen hongergevoel meer ervaart.

 

Keer Diabetes2 Om komt niet ten laste van het eigen risico. De eigen bijdrage van €295,- voor het Keer Diabetes2 Om programma staat los van uw eigen risico in de zorgverzekering. Dit bedrag is gebaseerd op de kosten voor 5 dagen verblijf (incl 1 overnachting), eten en drinken binnen het programma. Deze kosten mogen niet worden vergoed door een zorgverzekeraar. Deze eigen betaling kan fiscaal worden afgetrokken (aftrek chronisch zieken). Het is ook mogelijk om dit bedrag in 3 termijnen te betalen van €100,-. Voor deelnemers rond het sociaal minimum inkomen geldt een bijdrage van 2x€45,- en voor mensen in de schuldsanering geldt een bijdrage van 2x€10,-. Neem in deze gevallen telefonisch contact met ons op via 020-2217906. 

 

Op dit moment vergoeden zorgverzekeraar VGZ (en haar merken IZA, IZZ, Univé, UMC, Bewuzt, ZEKUR, Zorgzaam) en iptiQ (Promovendum, National Academic en Besured) Keer Diabetes2 Om bijna volledig.

Mocht uw verzekeraar het Keer Diabetes2 Om programma niet voor u vergoeden, dan bestaat de mogelijkheid voor 1 januari 2020 over te stappen naar één van de verzekeraars die het programma vergoeden. Tijdens een informatiebijeenkomst krijgt u hier meer uitleg over.

Het is ook mogelijk om het programma zelf te betalen. Stuur voor meer informatie een mail naar info@keerdiabetesom.nl