Veelgestelde vragen

Keer Diabetes2 Om is een leefstijlbehandeling gericht op het omkeren van diabetes type 2. Onder leiding van een professioneel team zet je in zes maanden voeding, beweging, ontspanning en slaap in als medicatie. Het resultaat is in de meeste gevallen meer energie en minder medicatie.

Keer Diabetes2 Om is geschikt voor mensen met diabetes type 2 die hiervoor medicatie gebruiken, tot een leeftijd van 80 jaar (70-80 jaar in overleg), met overgewicht (BMI>25) en/of vergrote buikomvang.

Uit zorgvuldigheidsoverwegingen heeft Keer Diabetes2 Om ervoor gekozen om bij bepaalde factoren deelname aan het programma uit te sluiten. Reden hiervoor is dat in deze gevallen naar verwachting meer individuele begeleiding vereist wordt dan binnen het programma kan worden geboden. Daarnaast leert ervaring dat het aanzienlijk lastiger is om in deze gevallen de diabetes type 2 om te keren. Naast onderstaande factoren zal je behandelend arts ook aan de hand van een aantal criteria op medisch vlak beoordelen of deelname mogelijk is.

Voeding bestaat uit drie verschillende bouwstoffen, waaronder uit koolhydraten. Wanneer je koolhydraten binnenkrijgt, breekt je lichaam deze af tot glucose. Eigenlijk is glucose de benzine voor het lichaam, het geeft namelijk veel energie. Deze afgebroken glucose wordt in het bloed opgenomen en daardoor maakt de alvleesklier het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat de glucose in het bloed door de cellen kan worden opgenomen. Als we veel bewerkte producten eten (zoals bewerkte granen en suikerrijke producten) kan het lichaam ‘moe’ worden doordat het zoveel insuline heeft moeten produceren. In eerste instantie gaat het lichaam nog meer insuline aanmaken, maar op een gegeven moment is de alvleesklier zo uitgeput, dat er minder insuline wordt gemaakt. Hierdoor stijgt de bloedglucose en heb je teveel suiker in je bloed, wat tot vervelende symptomen kan leiden en ernstige gevolgen kan hebben.

Bij diabetes type 2 zijn het stabiliseren van de bloedglucosewaarden en het verminderen van de tailleomvang het belangrijkste doel. Voeding en leefstijl hebben hier zeer grote invloed op. Keer Diabetes2 Om is er op gericht om de bloedglucosewaarden te verbeteren door zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk te eten. Het uitgangspunt is drie maaltijden per dag te nuttigen, die lekker en vullend zijn en zorgen voor minder glucose en insuline schommelingen. Hierdoor krijg je meer energie en wordt vetverbranding van o.a. de taille gestimuleerd zonder honger te lijden.

Voeding is van grote invloed op onze gezondheid. Voedsel is nodig voor de opbouw, het functioneren en het herstel van ons lichaam. Het geeft bovendien gezelligheid, warmte en ontspanning. Voeding kopen en bereiden kost ook tijd en moeite. In de afgelopen tientallen jaren zijn we hierop veel tijd gaan besparen. We zijn daarmee de grip op de kwaliteit van ons dagelijks eten kwijtgeraakt. Industrieel bewerkt voedsel is snel klaar, makkelijk en snel op te eten. Echter, zeventig procent van wat we nu eten, heeft miljoenen jaren nooit op ons menu gestaan. Het Westers voedingspatroon bestaat uit teveel bewerkte en gezoete voeding en te weinig uit gevarieerde en onbewerkte voeding. Dat heeft grote gevolgen voor onze gezondheid, dit laten verschillende onderzoeken zien. Bewerkt eten levert immers minder voedingswaarden en minder verzadiging. Tijdens het groepsprogramma van Keer Diabetes2 Om leren deelnemers over de rol van voeding en hoe je het lichaam kunt ‘voeden’ in plaats van ‘vullen’.

Het begeleidingsteam van Keer Diabetes2 Om werkt samen met uw eigen behandelend arts. Óf en hóe uw medicatie kan worden afgebouwd, hangt volledig af van uw persoonlijke situatie. Er zijn situaties bekend waarin mensen heel snel hun medicatie hebben kunnen afbouwen. Dit is bij ieder individu echter anders. Daarom is het van belang om niet zonder begeleiding van een zorgprofessional aan de slag te gaan met een aanpassing in uw leefstijl.

 

Verzekeraars VGZ, Univé, IZZ, IZA, UMC, ZEKUR, Zorgzaam, Bewuzt, Promovendum, National Academic, Besured, Menzis, Hema, Anderzorg en Eucare vergoeden het programma bijna volledig. Indien je verzekeraar het programma vergoedt, betaal je bij deelname aan Keer Diabetes2 Om zelf een eigen bijdrage. Dit bedrag is gebaseerd op de kosten voor 5 dagen verblijf (inclusief 1 overnachting), de werkboeken en eten en drinken binnen het programma. Deze kosten mogen niet worden vergoed door een zorgverzekeraar. De eigen betaling komt niet ten laste van het eigen risico.

De eigen bijdrage die je betaalt is afhankelijk van jouw situatie:

  • In verband met je financiële situatie is de eigen betaling van €295,- niet haalbaar. Je kunt gebruik maken van verschillende betalingsregelingen:
    • Je betaalt een eigen bijdrage van 2X €10,- i.v.m. schuldsanering
    • Je betaalt een eigen bijdrage van 2X €45,- bij een bruto (gezamenlijk) jaarinkomen <€20.000,-
    • De eigen betaling is om andere reden niet haalbaar. Neem contact met ons op via 020 – 22 17 906 of info@keerdiabetesom.nl, we kijken graag samen naar de betaalmogelijkheden.
  • Je betaalt de volledige eigen bijdrage van €295,- in drie termijnen
  • Je betaalt de volledige eigen bijdrage van €295,- in één keer
  • Je verzekeraar vergoedt Keer Diabetes2 Om niet. Je betaalt het volledige bedrag van €3850,-.
Neem bij twijfels over de financiële situatie contact op Sylvia, via info@keerdiabetesom.nl of 020 – 22 17 906.

Zorgverzekeraars VGZ, Univé, IZA, Bewuzt, IZZ, ZorgZaam, UMC, Zekur, Promovendum, National Academic, Besured, Menzis, Hema, Anderzorg en Eucare vergoeden het programma bijna volledig. Wij werken er hard aan andere zorgverzekeraars te informeren over de resultaten van het programma en zetten ons in voor vergoeding voor alle verzekerden.

Keer Diabetes2 Om is speciaal ontwikkeld voor mensen met diabetes type 2, met overgewicht en/of vergrote buikomvang. Het is dan ook niet mogelijk om mee te doen als je diabetes type 1 hebt.

Je behandelend arts zal gedurende het programma hoofdbehandelaar blijven. Nadat je je aanmeldt via de website, ontvang je het inschrijfformulier. Het is belangrijk dat je dit deels met je zorgverlener invult. Dit kan je praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige zijn. Daarnaast is goedkeuring van je behandelend arts nodig, middels een handtekening. Het is dus belangrijk om een afspraak op het spreekuur in de praktijk te maken.

Eet je geen vlees, maar wel vis, zuivel en eieren, dan is deelname aan het Keer Diabetes2 Om programma mogelijk.

 

Vele professionals vertellen ons al jaren dat je discipline moet hebben als je diabetes type 2 hebt. Dat je minder kilocalorieën moet eten en veel moet bewegen. Er gaan zo (op korte termijn) wel kilo’s verloren, maar door onvoldoende verzadiging komen die er ná het energie beperkte dieet weer aan. Mager en minder eten werkt niet. Zolang je niet kijkt naar de kwaliteit van de voeding en de oplossing bij de persoonlijke discipline legt, zal er niets veranderen. Op deze manier blijft het aantal mensen met diabetes type 2 alleen maar groeien.

Binnen het Keer Diabetes2 Om programma is smaakvol eten en voldoende voeding erg belangrijk. Je leert het bord zo in te delen dat je verzadigd bent, lekker eet en geen hongergevoel meer ervaart.

Nee, Keer Diabetes2 Om komt niet ten laste van het eigen risico. Indien je verzekeraar het programma vergoed, betaal je zelf een eigen bijdrage van €295,-. Dit bedrag is gebaseerd op de kosten voor 5 dagen verblijf (incl. 1 overnachting), eten en drinken binnen het programma. Deze kosten mogen niet worden vergoed door een zorgverzekeraar. Deze eigen betaling kan fiscaal worden afgetrokken (aftrek chronisch zieken). Het is ook mogelijk om dit bedrag in 3 termijnen te betalen van €100,-. Voor deelnemers rond het sociaal minimum inkomen geldt een bijdrage van 2x€45,- en voor mensen in de schuldsanering geldt een bijdrage van 2x€10,-. Neem in deze gevallen telefonisch contact met ons op via 020-2217906. 

Op dit moment vergoeden zorgverzekeraar VGZ (en haar merken IZA, IZZ, Univé, UMC, Bewuzt, ZEKUR, Zorgzaam), iptiQ (Promovendum, National Academic en Besured), Menzis (en haar merken Hema en Anderzorg) en Eucare Keer Diabetes2 Om bijna volledig.

Mocht jouw verzekeraar het Keer Diabetes2 Om programma niet voor je vergoeden, dan bestaat de mogelijkheid voor 1 januari 2020 over te stappen naar één van de verzekeraars die het programma vergoeden. 

Het is ook mogelijk om het programma zelf te betalen. Stuur voor meer informatie een mail naar info@keerdiabetesom.nl