Veelgestelde vragen
Hier vind je per categorie het antwoord op de meest gestelde vragen. Heb je een vraag die er niet tussen staat?
Neem contact met ons op.
Keer Diabetes2 Om is nu alleen digitaal te volgen. Vanuit je eigen vertrouwde omgeving, in kleine groepen met veel aandacht, vergoed door veel verzekeraars en tegen gereduceerde kosten (50 euro). Het programma wordt ondersteund door een nieuw, gebruiksvriendelijk online platform waarin mensen o.a. samenkomen, inspiratie vinden, recepten, weekplanners delen en hun eigen voortgang bijhouden. Onze professionele teams zijn ervaren in het online op inspirerende, warme, verbindende maar vooral ook resultaatgerichte manier van begeleiden van mensen met diabetes type 2, teneinde de ziekte om te keren. Bekijk de pagina voor actuele startdata en -locaties. We hopen in het voorjaar weer te kunnen starten met fysieke programma’s.
Ja, dat is mogelijk en kan hier. Je kunt meedoen met het digitale programma of je kan je alvast aanmelden voor het fysieke programma. Individuele gezondheidsfactoren worden door het medisch team beoordeeld bij inschrijving. Het medisch team neemt binnen +- 2 weken contact met je op over je inschrijving.
Het medisch team van Keer Diabetes2 Om houdt bij de inschrijving rekening met individuele gezondheidsfactoren en bepaalt op basis daarvan of iemand al veilig kan starten. De medische veiligheid van onze deelnemers staat voorop. Het Medisch Team zal je informeren over wanneer jij veilig kunt starten.
Nee, mensen met diabetes lopen hetzelfde risico om het virus te krijgen als ieder ander. Het is wel zo dat de kans op zware klachten groter is wanneer je het virus eenmaal hebt. Dit is met name het geval als er al gezondheidsklachten aanwezig zijn door de diabetes of de bloedsuikerregulatie erg moeizaam is.
Iedereen kan op dezelfde manier het virus oplopen, daarom gelden voor mensen met diabetes dezelfde adviezen als voor iedereen. Voor de richtlijnen kun je de RIVM website bezoeken. Ook kun je zelf wat doen om je eigen afweer te vergroten. Een gezonde leefstijl versterkt je afweer. Het advies is om vers, onbewerkt en gevarieerd te eten, te blijven bewegen, voldoende te slapen en ontspannen en stress te voorkomen. Volg géén crash-dieet en probeer je bloedglucosewaarde zo goed mogelijk te houden. Het kan zijn dat je daarvoor wat vaker moet meten. Maar hoge bloedglucosewaarden verminderen je afweer.
Het RIVM heeft geconstateerd dat met name oudere diabetespatiënten, diabetespatiënten met overgewicht en diabetespatiënten met een verminderde weerstand meer risico lopen op een ernstig beloop. De verminderde weerstand kan ontstaan door bijvoorbeeld complicaties of door erg wisselende of vaak hoge glucosewaarden. Het is daarom heel belangrijk dat je de maatregelen die ingesteld zijn door de overheid handhaaft om zo de kans op besmetting te verkleinen. Ook nu geldt: voorkomen is beter dan genezen.
Diabetes type 2
Bij diabetes zit er teveel suiker in het bloed. Diabetes type 2 is een ziekte waarbij het lichaam niet meer goed reageert op het hormoon ‘insuline’. Normaal gesproken zorgt insuline ervoor dat glucose suiker uit het bloed in de cellen kan gaan, maar bij diabetes type 2 wordt het lichaam als het ware ongevoelig voor de werking van insuline. De glucose blijft in het bloed en de bloedsuikerspiegel stijgt. Dit noemen we insuline resistentie. Eerst zal de alvleesklier meer insuline aan gaan maken ter compensatie, maar uiteindelijk wordt dit ook minder en zal de alvleesklier steeds minder insuline gaan aanmaken. Hierdoor raakt de bloedsuikerspiegel ontregeld en kunnen klachten ontstaan.
Voeding bestaat uit drie verschillende bouwstoffen, namelijk koolhydraten, eiwitten en vetten. Wanneer je koolhydraten binnenkrijgt, breekt je lichaam deze af tot glucose. Glucose kan worden gezien als de benzine voor het lichaam, het geeft namelijk veel energie. Glucose wordt in het bloed opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Tegelijkertijd maakt de alvleesklier het hormoon insuline aan. Insuline zorgt ervoor dat de glucose in het bloed door de cellen kan worden opgenomen, waardoor de bloedsuikerspiegel weer omlaag gaat. Als we veel bewerkte producten eten (zoals bewerkte granen en suikerrijke producten) kan het lichaam ‘moe’ worden doordat het zoveel insuline heeft moeten produceren. In eerste instantie gaat het lichaam meer insuline aanmaken, maar op een gegeven moment is de alvleesklier zo uitgeput dat er minder insuline wordt gemaakt. Ook kan het lichaam minder gevoelig worden voor de werking van insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel hoger blijft. Dit noemen we insuline resistentie. Een te hoge bloedsuikerspiegel kan tot vervelende symptomen leiden zoals veel dorst en vermoeidheid, en kan op termijn ernstige gevolgen hebben, zoals het moeten amputeren van een ledemaat.
Als je diabetes hebt, wordt regelmatig het HbA1c-gehalte in het bloed bepaald. Maar wat betekent HbA1c? Het staat voor Hemoglobine A1c. Hemoglobine is een eiwit in rode bloedcellen en het A1c staat voor in hoeverre deze eiwitten versuikerd zijn. Dit is een maat voor de gemiddelde bloedsuikerspiegel in de afgelopen 8 weken. Het HbA1c is verhoogd als deze hoger is dan 53 mmol/L of 7%.
De hoeveelheid buikvet is een goede voorspeller van je gezondheid. Buikvet rond de organen kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het kan ontstekingen en insuline resistentie bevorderen. Dit terwijl vet op de heupen bijvoorbeeld veel minder schadelijk is en niet aanzet tot deze processen. Dus ook al val je niet af in kilo’s, zolang je buikomvang in centimeters daalt, zullen je bloedglucosewaarden en daarmee je gezondheid verbeteren. Voor het gewicht – waarmee de BMI wordt berekend – geldt dit verband niet altijd. Sommige mensen krijgen een toename in spiermassa tijdens Keer Diabetes2 Om, waarbij hun tailleomvang afneemt, maar hun gewicht niet. Een daling in gewicht of BMI hangt daarom niet per se samen met een verbetering in bloedwaarden.
Door de grote schommelingen in je bloedglucosespiegel raak je vermoeid, je spieren en cellen kunnen niet meer zo goed glucose opnemen. Glucose is de bron van energie voor het lichaam, en door slechte opname van glucose, heb je minder energie om iets te doen. Het is daarom ook niet gek dat bewegen lastig is wanneer je diabetes type 2 hebt, je hebt de energie er niet voor. Door verbetering van glucose opname in de cellen, krijg je vanzelf meer energie en daarom ook meer zin om te bewegen.
Er zijn meerdere factoren die meespelen bij het ontstaan van diabetes type 2. Ten eerste is er altijd sprake van een genetische aanleg. Dit zorgt ervoor dat de een wel diabetes type 2 krijgt, en de ander niet. Maar ook omgevingsfactoren zijn van invloed. Bij omgevingsfactoren kun je denken aan je eetpatroon, hoeveel je beweegt, of je rookt, of je veel stress hebt en of je genoeg slaapt. In de meeste gevallen van diabetes type 2 is een te veel aan buikvet/overgewicht de oorzaak van het ontstaan. Overgewicht, en met name buikvet, zorgt ervoor dat het lichaam niet meer goed reageert op insuline. Insuline is een hormoon dat ervoor kan zorgen dat bloedsuiker uit het bloed en in de cellen gaat. Dit is nodig zodat de bloedsuiker niet te hoog wordt. Een te hoge bloedsuiker is namelijk ongezond. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet goed meer op insuline en blijft de bloedsuiker daardoor verhoogd. Dat wordt insulineresistentie genoemd. Eerst zal het lichaam als reactie daarop meer insuline gaan aanmaken. Dit gebeurt in de alvleesklier. Later wordt dit steeds minder want de alvleesklier raakt dan uitgeput. Er is dan een behandeling nodig om ervoor te zorgen dat de bloedsuiker omlaag gaat en het lichaam weer gevoeliger wordt voor insuline. Dit is van belang om schade in het lichaam als gevolg van een te hoge bloedsuiker te voorkomen.
Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte, dat wil zeggen dat het eigen afweersysteem de cellen in de alvleesklier aanvalt en kapot maakt. De alvleesklier maakt normaal gesproken insuline aan. Doordat de cellen kapot gemaakt worden, kan steeds minder insuline gemaakt worden. Insuline zorgt ervoor dat de bloedsuiker uit de voeding de cellen in kan gaan. Als er te weinig insuline beschikbaar is, blijft de bloedsuiker te hoog. Dan ontstaat diabetes type 1. Diabetes type 2 is een leefstijlgerelateerde aandoening. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet meer goed op insuline en wordt er naar verloop van tijd ook minder insuline aangemaakt. Daardoor blijft de bloedsuikerspiegel te hoog. Diabetes type 2 is in veel gevallen omkeerbaar door de juiste leefstijlaanpassingen, diabetes type 1 helaas niet. De meeste diabetes type 1 patiënten zullen insuline moeten gaan gebruiken om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. Maar, leefstijlaanpassing kan er ook voor zorgen dat diabetes type 1 patiënten zich beter gaan voelen. Dit kan dan echter niet leiden tot medicatieafbouw.
Wanneer diabetes type 2 niet of niet goed behandeld wordt, blijft de bloedsuikerspiegel te hoog en dit kan op de langere termijn schade opleveren aan zenuwen en bloedvaten. Hierdoor kun je een hoger risico krijgen op hart- en vaatziekten of nierschade, maar verliezen sommige mensen ook hun zicht door wazig zien of in het ergste geval je tenen of voeten moeten laten amputeren.
Diabetes is de meest voorkomende ziekte van Nederland. Maar liefst 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes, waarvan 9 op de 10 mensen diabetes type 2 hebben.
Symptomen van diabetes type 2 zijn onder andere: veel dorst hebben, veel plassen, vermoeidheid, kortademigheid, terugkerende infecties en wondjes die slecht genezen.
In veel gevallen is diabetes type 2 omkeerbaar. Door de juiste leefstijl kan de werking van insuline vaak weer hersteld worden, waardoor de bloedsuikerspiegel beter gereguleerd kan worden. Dat wil zeggen dat het lichaam weer gevoeliger wordt voor de signalen van insuline. Insuline kan er dan weer voor zorgen dat de bloedglucose de cellen in kan gaan en de bloedsuikerspiegel op normaalwaarden komt. Uiteraard spelen individuele factoren ook mee.
Bij een hypo wordt de bloedsuikerspiegel te laag (<3,9 mmol/L). Je kunt je dan onwel voelen en zelfs flauwvallen. Symptomen die je kunt krijgen zijn bijvoorbeeld zweten, trillen, hartkloppingen, slap voelen, bleek zien, honger hebben, duizeligheid, vermoeidheid en humeurwisselingen.
Bij een hyper wordt de bloedsuikerspiegel te hoog (>11.1 mmol/L). Symptomen die je kunt krijgen zijn bijvoorbeeld veel dorst hebben, moeheid, hoofdpijn, troebel zien en concentratieproblemen.
Normale (nuchtere) bloedsuikerwaarden liggen tussen de 5 en 7 mmol/liter. In de tijd dat je meedoet aan Keer Diabetes2 Om, kan het zijn dat de waarden tijdelijk wat hoger zijn. Tot 10, soms zelfs tot 15, kortdurend is dit geen probleem. Indien de waarden gemiddeld boven de 10 blijven, neem dan contact op met je praktijkondersteuner.
Als je diabetes type 2 hebt kunnen er symptomen ontstaan zoals veel dorst hebben, vermoeidheid, kortademigheid, terugkerende infecties en wondjes die slecht genezen. De diagnose diabetes type 2 wordt gesteld door bloed te laten prikken bij de huisarts of in het ziekenhuis. Dit kan met een simpele vingerprik. Dan worden de bloedsuikerwaarden bepaald. Wanneer de nuchtere bloedsuikerwaarde (d.w.z. voor het ontbijt) hoger is dan 6,9 mmol/L kan gesproken worden van diabetes type 2.
Wanneer een ouder, broer, zus of ander familielid diabetes type 2 heeft, is de kans groter dat jij het ook krijgt. De aanleg voor diabetes type 2 is dus deels erfelijk. De rol van erfelijkheid is echter niet alleszeggend. De invloed van een ongezonde leefstijl is ook groot. Er wordt ook wel gezegd dat de genetische aanleg het ‘pistool’ is en een ongezonde leefstijl ‘de trekker overhaalt’. Dit betekent dus dat wanneer mensen met genetische aanleg ongezond leven zij een grotere kans hebben op het krijgen van diabetes type 2.
Een groot deel van de risicofactoren die bijdragen aan diabetes type 2 heeft te maken met ongezond gedrag. Maar, het kan ook deels erfelijke aanleg zijn. Daarnaast word je in de omgeving continu verleid tot maken van de gemakkelijke en ongezonde keuze. Je wilskracht moet wel heel sterk zijn om hier tegenop te boksen. Kortom, ook al is leefstijl een belangrijke factor bij het ontstaan van diabetes type 2, genen en omgevingsfactoren zijn ook van invloed. Het is dus niet je eigen schuld.
Met een obesogene omgeving bedoelen we een omgeving die mensen stimuleert om te veel te eten en daarnaast te weinig te bewegen. De laatste jaren is onze leefomgeving sterk veranderd en is ongezond voedsel op iedere straathoek verkrijgbaar, maar gezond voedsel veel minder makkelijk te krijgen. Vaak is het ongezonde voedsel ook erg goedkoop en heel gemakkelijk te verkrijgen. Daarnaast zijn veel werkzaamheden geautomatiseerd, waardoor we minder hoeven te bewegen. Deze omgevingsfactoren maken het dus uitdagender voor ons om op een gezond gewicht te blijven.
Er zijn meerdere risicofactoren die bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 2, waaronder erfelijke aanleg, overgewicht (en met name het hebben van veel buikvet), roken, te weinig lichaamsbeweging, het hebben van een bepaalde etniciteit (bijvoorbeeld hindoestaans) en een ongezond voedingspatroon. Maar ook een hogere leeftijd en het gebruik van bepaalde medicijnen zijn risicofactoren.
Idealiter zou diabetes type 2 eerst behandeld worden met leefstijl. Dit is de eerste stap volgens de NHG behandelstandaard. Het aanpassen van de leefstijl kan zelfs medicatiegebruik overbodig maken of laten verminderen. Keer Diabetes2 Om geeft daarmee praktische invulling aan stap 1 van de standaard. Omdat na verloop van tijd de bloedwaarden vaak weer stijgen, worden leefstijladviezen soms overgeslagen in de spreekkamer. Ook is er weinig tijd in tijdens reguliere consulten om de leefstijl uitgebreid aan bod te laten komen. Diabetes type 2 wordt ook behandeld met medicijnen die de bloedsuikerwaarden kunnen normaliseren, zoals metformine of insuline. Deze medicijnen genezen de ziekte echter niet. Ook kan men last hebben van bijwerkingen.
Met suikerziekte wordt ook wel diabetes type 2 bedoeld. Dit is een leefstijlgerelateerde aandoening waarbij de bloedsuikerspiegel te hoog is. Dit wordt veroorzaakt door genetische aanleg in combinatie met een ongezonde leefstijl.
Insuline is een hormoon dat ervoor kan zorgen dat bloedsuiker uit het bloed en in de cellen gaat. Dit is nodig zodat de bloedsuiker niet te hoog wordt. Een te hoge bloedsuiker is namelijk ongezond. Bij diabetes type 2 reageert het lichaam niet goed meer op insuline en blijft de bloedsuiker daardoor verhoogd. Dat wordt insulineresistentie genoemd. Insuline is daarnaast een veelzijdig hormoon met nog veel meer lichaamsfuncties, zoals het aanmaken van vet.
Dit verschilt voor mannen en vrouwen. Vanaf een buikomvang van 80 cm voor vrouwen en vanaf 94 cm bij mannen zijn gezondheidsrisico’s (licht) verhoogd. Vanaf 88 cm bij vrouwen en vanaf 102 cm bij mannen zijn de gezondheidsrisico’s sterk verhoogd.
BMI staat voor body mass index en is een maat voor in hoeverre we een gezond gewicht hebben in relatie tot onze lengte. Je BMI kun je bereken door middel van een makkelijke rekensom: je deelt je gewicht in kilo’s door je lengte in meters in het kwadraat. Dit kun je ook online doen. Tussen de 18,5 en 24,9 kg/m2 heb je een gezond BMI. Vanaf 25 kg/m2 heb je overgewicht en vanaf 30 kg/m2 spreken we van obesitas.
Pre-diabetes is een voorstadium van diabetes type 2. In deze fase reageert je lichaam al niet meer goed op het hormoon insuline, maar heb je nog niet de diagnose diabetes type 2. Heb je pre-diabetes? Dan is deelname aan Keer Diabetes2 Om mogelijk.
Keer Diabetes2 Om
Keer Diabetes2 Om is een leefstijlbehandeling gericht op het omkeren van diabetes type 2. Samen met 20 anderen werk je onder begeleiding van een multidisciplinair team aan een structurele leefstijlverbetering aan de hand van de pijlers voeding, beweging, slaap en ontspanning. Het tweejarig programma bestaat uit een intensief deel van 6 maanden, gevolgd door een 18 maanden durend inspiratietraject.
Keer Diabetes2 Om is geschikt voor mensen:
- met pre-diabetes
- met diabetes type 2 die nog geen medicatie gebruiken
- met diabetes type 2 die hiervoor medicatie gebruiken
- tot een leeftijd van 80 jaar (70-80 jaar in overleg)
- met overgewicht (BMI>25) en/of een vergrote buikomvang – die gemotiveerd zijn hun leefstijl te veranderen
- die de Nederlandse taal beheersen
- die toegang hebben tot internet en een eigen e-mailadres
Uit medische- en zorgvuldigheidsoverwegingen wordt deelname aan Keer Diabetes2 Om bij bepaalde factoren uitgesloten. Je behandelend arts zal aan de hand van een aantal criteria beoordelen of deelname mogelijk is. Keer Diabetes2 Om is niet geschikt voor mensen:
- met een leeftijd >80 jaar
- met diabetes type 1
- met ernstige COPD (Gold III / IV)
- met een maagverkleining of maagband
- met een eetstoornis
- met nierfalen (<eGFR/MDRD 30)
- met hartfalen (klasse 3 t/m 4)
- met pancreatitis
- die eerder hebben deelgenomen aan Keer Diabetes2 Om.
Neem bij twijfel contact met ons op via 020 – 22 17 906. Als je onverhoopt niet kunt deelnemen, kan Keer Diabetes2 Om ondersteunen bij het vinden van individuele begeleiding op maat.
Steeds meer verzekeraars vergoeden Keer Diabetes2 Om. Indien je verzekeraar het programma vergoedt.
- Je verzekeraar vergoedt Keer Diabetes2 Om niet. Je betaalt het volledige bedrag van €3850,-.
Neem bij twijfels over de financiële situatie contact op met Sylvia, via info@keerdiabetesom.nl of 020–22 17 906. Keer Diabetes2 Om denkt graag mee met de mogelijkheden.
Zorgverzekeraars VGZ, Menzis, Univé, IZA, Bewuzt, IZZ, ZorgZaam, UMC, Zekur, Promovendum, National Academic, Anderzorg, Hema, Eucare, Besured, DSW, Stad Holland en inTwente vergoeden het programma bijna volledig. Professionals van Keer Diabetes2 Om werken er hard aan andere zorgverzekeraars te informeren over de resultaten van het programma en streven naar vergoeding voor alle verzekerden.
Bij Keer Diabetes2 Om werk je in twee jaar tijd aan een structurele leefstijlverbetering. Je gaat niet minder eten, maar anders. Er wordt samengewerkt met een medisch team en je eigen behandelend arts. Het is onverstandig om zonder begeleiding van een zorgprofessional aan de slag te gaan. De redenen hiervoor zijn dat elk persoon specifieke diabetes medicatie krijgt en ieder lichaam anders reageert. Goede zorg is hierbij erg belangrijk. Daarom is begeleiding vanuit je arts dus noodzakelijk voor je eigen veiligheid. Uit ervaring blijkt dat het toch moeilijk is om helemaal alleen aan de slag te gaan. Het is voor mensen dan lastiger de nieuwe leefstijl vol te houden en steun bij anderen te vinden. Bij Keer Diabetes2 Om ga je met een groep het traject in en zal je elkaar helpen tijdens moeilijke momenten. Afhankelijk van de medicatie die je gebruikt kan het ook gevaarlijk zijn om op eigen initiatief de leefstijl drastisch aan te passen. Indien je toch zelf aan de slag gaat, stel je zorgverlener hier dan van op de hoogte, wellicht is aan aanpassing in de diabetesmedicatie noodzakelijk.
Indien je niet mee kunt doen aan Keer Diabetes2 Om en wel zelf aan de slag wilt, gebruik dan het boek ‘Diabetes type 2? Maak jezelf beter!’ van Hanno Pijl en Karine Hoenderdos. Dit boek is online aan te schaffen.
Begeleiding van een goede diëtist is erg belangrijk. Bij Keer Diabetes2 Om heeft de diëtist een belangrijke rol. Omdat het programma zich ook richt op de juiste mate en snelheid in het afbouwen van uw medicatie, is daarnaast goede afstemming met een verpleegkundige en/of arts nodig. De multidisciplinaire begeleiding binnen Keer Diabetes2 Om is de kern van het programma en noodzakelijk om tot een effectieve aanpak van de diabetes type 2 te komen. Om die reden word je bij Keer Diabetes2 Om begeleid door een dietist, coach, verpleegkundige en programmacoördinator.
Keer Diabetes2 Om is speciaal ontwikkeld voor mensen met diabetes type 2, met overgewicht en/of vergrote buikomvang, waarbij leefstjilfactoren een grote rol spelen. Het is dan ook niet mogelijk om mee te doen als je diabetes type 1 hebt. Diabetes type 1 is een auto-immuunziekte waarbij er uiteindelijk geen insuline meer geproduceerd kan worden en het gebruik van insuline noodzakelijk is. Indien je diabetes type 1 hebt, kun je ook positieve effecten ervaren door het eten van gevarieerde en onbewerkte voeding.
Eén van de uitgangspunten van Keer Diabetes2 Om is een veilige en verantwoorde samenwerking met de eigen behandelend arts. De behandelend arts zal gedurende het programma hoofdbehandelaar blijven. Omdat hij/zij hoofdbehandelaar blijft is het van belang met elkaar af te stemmen bij medicatiewijzigingen. Daarnaast wordt de arts op de hoogte gehouden van jouw voortgang binnen Keer Diabetes2 Om.
Het begeleidingsteam van Keer Diabetes2 Om werkt samen met je eigen behandelend arts. Of en hoe snel medicatie kan worden afgebouwd, hangt volledig af van je persoonlijke situatie. Er zijn situaties bekend waarin mensen heel snel hun medicatie hebben kunnen afbouwen. Dit is bij ieder individu echter anders. Binnen Keer Diabetes2 Om wordt gestreefd naar veilige afbouw van zoveel mogelijk medicatie.
Keer Diabetes2 Om komt niet ten laste van het eigen risico.
Ondersteuning door ons medisch team is mogelijk bij de inschrijving. Verpleegkundigen en huisartsen van Keer Diabetes2 Om kunnen jouw arts bellen en je helpen met je inschrijving. Ook gaan zij graag in gesprek met jouw zorgverlener over de omkeerbaarheid van diabetes type 2 en eerder behaalde resultaten van het programma. In de meeste gevallen kan daarna de inschrijving worden afgerond. Aarzel niet om contact met ons op te nemen met betrekking tot dit onderwerp als je problemen ondervindt.
De medicatie die gebruikt wordt voor diabetes type 2 bestrijden de symptomen van de aandoening, maar genezen de ziekte niet. Een van de belangrijkste oorzaken van diabetes type 2 – een ongezonde leefstijl – wordt hierbij niet aangepakt. Het gebruik van medicijnen zal dus niet tot genezing van diabetes type 2 leiden. Op termijn is vaak meer of intensiever gebruik van medicatie nodig. De leefstijlbehandeling Keer Diabetes2 Om pakt de oorzaak van de diabetes type 2 aan, waardoor medicatie juist kan worden afgebouwd. Hierdoor kunnen ook vervelende bijwerkingen van medicatie worden voorkomen of verminderen.
De meeste deelnemers van Keer Diabetes2 Om geven aan dat het voedingspatroon lekker en verzadigend is, elke dag weer! Keer Diabetes2 Om is nadrukkelijk géén laagcalorisch dieet. Je zult dus geen honger hebben, en niet minder, maar anders gaan eten.
Als diabetes type 2 in je familie voorkomt, dan erf je niet de ziekte zelf, maar de aanleg om het te krijgen. Of je zelf diabetes type 2 krijgt hangt onder andere af van omgevingsfactoren zoals je leefstijl. Overgewicht en weinig bewegen vergroten de kans op diabetes type 2 voor iedereen. Ook als diabetes type 2 in de familie zit, is het mogelijk dit om te keren.
Diabetes type 2 wordt veroorzaakt door een samenspel van erfelijke aanleg, omgevingsfactoren en een ongezonde leefstijl. Door het aanpassen van je leefstijl, kun je invloed uitoefenen op het verloop van de ziekte. Bij Keer Diabetes2 Om leer je hoe je dat kunt doen.
Uit jarenlange ervaring bij Keer Diabetes2 Om is gebleken dat veel mensen steun ervaren van groepsgenoten. Iedere deelnemer zit immers in hetzelfde schuitje en er is vaak herkenning: In iedere groep zit wel iemand met ploegendiensten, een druk gezinsleven of iemand die alleenstaand is. Naast dat deelnemers elkaar door deze (soms moelijke, maar juist menselijke) momenten kunnen helpen, kunnen zij ook tips en ervaringen uitwisselen. Ook ontstaan er vaak vriendschappen binnen de groepen, en zien mensen elkaar na het programma ook nog. Vaak zijn mensen verrast wat de groep voor hen kan betekenen. Daarnaast is er voldoende ruimte voor individuele begeleiding.
Ieder jaar is het vanaf half november t/m 31 december mogelijk om van zorgverzekeraar over te stappen. Inmiddels zijn er 18 zorgverzekeraars die het programma vergoeden. Elke verzekeraar heeft een acceptatie plicht, ook met diabetes type 2 ben je bij iedere verzekeraar welkom. Als het programma niet wordt vergoed door je verzekeraar, kun je het programma zelf betalen. De totale kosten voor het programma zijn dan €3.850,-. Ten slotte helpt het ook als je aan je zorgverzekeraar laat weten dat je graag zou willen deelnemen, maar dit nog niet kan. Op deze manier worden steeds meer zorgverzekeraars geïnformeerd over Keer Diabetes2 Om.
Keer Diabetes2 Om is een tweejarig programma, waarvan de eerste zes maanden intensieve deelname wordt verwacht. Gedurende de eerste 6 maanden vragen we je 5 volle dagen aanwezig te zijn. De mate van actieve deelname tijdens de inspiratiefase heb je zelf in de hand. Een leefstijlverandering kost tijd, zoals alle verandering. Keer Diabetes2 Om is een investering in jezelf, waar je de rest van je leven profijt van hebt.
Indien je deelname aan Keer Diabetes2 om liever niet wilt bespreken met je werkgever, kun je ervoor kiezen deel te nemen aan een weekendprogramma. De terugkomdagen vinden dan plaats op zaterdag.
Indien het niet mogelijk is 5 vrije dagen op te nemen, kun je deelnemen aan een weekendprogramma. De terugkomdagen vinden dan plaats op zaterdag. De start tweedaagse vindt op doordeweekse dagen plaats.
Over het algemeen reizen deelnemers gemiddeld één uur naar de locatie van het programma toe. Gedurende een halfjaar word je hier 5 keer verwacht, waarvan één keer met overnachting. Dit komt neer op 4 keer reizen gedurende een halfjaar. De locaties zijn zorgvuldig geselecteerd en liggen in bosrijke omgevingen, uit de dagelijkse sleur en ver weg van de reguliere zorgomgeving. De meeste deelnemers vinden de reistijd acceptabel gezien de resultaten die zij behalen. Indien je niet over eigen vervoer beschikt, kun je wellicht met het openbaar vervoer komen, of contact opnemen met de programmacoördinator. Vaak is carpoolen met een andere deelnemer uit de groep mogelijk.
Alle zorgverzekeraars hebben in de overstap periode een acceptatieplicht. Ook als je diabetes hebt, ben je dus overal welkom.
Stichting Voeding Leeft is de ontwikkelaar en eigenaar van Keer Diabetes2 Om. Voeding Leeft is een sociale onderneming met een maatschappelijk doel. Geld verdienen is niet het hoofddoel, maar een middel om de misse te bereiden en maatschappelijke impact te genereren. Voeding Leeft heeft geen winstoogmerk.
Keer Diabetes2 Om is ontwikkeld en wordt uitgevoerd door stichting Voeding Leeft, een sociale onderneming met maatschappelijk doel zonder winstoogmerk. Daarnaast vergoeden 11 zorgverzekeraars het programma. De resultaten van Keer Diabetes2 Om zijn onderzocht door een onafhankelijk onderzoeksinstituut en gepubliceerd in een toonaangevend wetenschappelijk tijdschrift. Tevens wordt er samengewerkt met verschillende partners, toonaangevende wetenschappers en experts.
In veel gevallen is diabetes type 2 omkeerbaar. Door de juiste leefstijl kan de werking van insuline vaak weer hersteld worden, waardoor de bloedsuikerspiegel weer goed gereguleerd kan worden. Dat wil zeggen dat het lichaam weer gevoeliger wordt voor de signalen van insuline. Insuline kan er dan weer voor zorgen dat de bloedglucose de cellen in kan gaan en de bloedsuikerspiegel op normaalwaarden komt.
Keer Diabetes2 Om vindt plaats op verschillende locaties in Nederland. Alle locaties ondersteunen je optimaal bij het omkeren van je diabetes type 2. De locaties zijn inspirerend, ontspannen, sfeervol, in de natuur en zijn uitgerust met een volledige keuken. Kijk op deze pagina voor actuele startdata en -locaties.
Helaas vergoeden (nog) niet alle verzekeraars Keer Diabetes2 Om. Zorgverzekeraars kunnen zelf bepalen welke zorg zij willen vergoeden. Dagelijks werken professionals binnen Voeding Leeft er hard aan om leefstijlgeneeskunde op de kaart te zetten en verzekeraars te informeren over de resultaten van Keer Diabetes2 Om. Dit doen wij samen met wetenschappers, artsen en de overheid. Steeds meer verzekeraars zijn overtuigd van de goede resultaten en willen het programma vergoeden. Keer Diabetes2 Om streeft naar vergoeding voor alle verzekerden en hoopt dat meer zorgverzekeraars zullen volgen.
Je diabetes type 2 omkeren doe je niet alleen. Samen met 20 anderen ga je aan de slag en en kom je 5 dagen bij elkaar gedurende een halfjaar. Iedere groep wordt begeleid door een professioneel en enthousiast team van ervaren en – speciaal hiervoor opgeleide – verpleegkundigen, coaches, diëtisten en programmacoördinatoren.
Iedere groep wordt begeleid door een diëtist, coach, verpleegkundige en programmacoördinator. Zij hebben allen – naast hun eigen opleidingen – een interne opleiding gevolgd. Het medisch team (bestaande uit huisartsen, een internist, medisch fysioloog en verpleegkundigen) is op de achtergrond aanwezig voor overleg.
De eigen behandelend arts zal gedurende het programma hoofdbehandelaar blijven. De samenwerking tussen de hoofdbehandelaar en Keer Diabetes2 Om staat centraal om veiligheid te garanderen bij medicatieafbouw. Er is regelmatig afstemming tussen de behandelaar en het team van Keer Diabetes2 Om. Om deel te nemen aan het programma is goedkeuring van de eigen behandelend arts nodig middels een handtekening.
Je kunt je aanmelden voor het programma via de website van Keer Diabetes2 Om. Het eerste gedeelte kun je zelf invullen. Het tweede gedeelte wordt (digitaal) ingevuld door je zorgverlener. Dit kan je praktijkondersteuner, huisarts, interenist of diabetesverpleegkundige zijn. Nadat je volledige inschrijving binnen is, beoordeelt het medisch team aan de hand van de inclusiecriteria of je mee kunt doen. Zij nemen vervolgens contact met je op. Ook zullen ze je telefonisch van uitleg voordien indien je onverhoopt niet mee kunt doen. Indien je wel mee kunt doen, wordt in overleg met jou een startdatum en -locatie bepaald.
Het duurt gemiddeld 2 weken voor je antwoord ontvangt of je mee kunt doen. Wanneer je mee kunt doen hangt af van de beschikbare programma’s en jouw voorkeur voor locatie en datum.
Wanneer je medisch bent goedgekeurd om deel te nemen aan Keer Diabetes2 Om, nemen we telefonisch contact met je op om een programma in te plannen. Je kunt zelf je voorkeur aangeven voor de startdatum en -locatie.
De programmadata kunnen worden gevonden op onze website onder het kopje ‘hoe werkt het’ → ‘startdata & locaties’.
Bij het inplannen van de programma dagen raden we sterk aan om een programma te kiezen waarbij de aanwezigheid op alle dagen mogelijk is. Op het omkeerproces optimaal te laten verlopen is het essentieel dat je op elke programmadag aanwezig kunt zijn. Mocht je onverhoopt toch verhinderd zijn, neem dan contact op met de programmacoördinator van jouw groep.
Alle deelnemers van Keer Diabetes2 Om maken deel uit van een online community. Dit is een besloten platform waar contact kan worden opgenomen met andere deelnemers en het begeleidingsteam. Ook staat de community vol met recepten, informatieve artikelen en tips. Ook na het actieve programma blijft de online community een belangrijk onderdeel. De community is inmiddels een zeer enthousiaste groep geworden van honderden oud deelnemers die elkaar dagelijks inspireren en ondersteunen met heerlijke recepten, tips over volhouden en bijzondere momenten.
Gedurende de eerste 6 maanden van het programma kun je via de community een privebericht sturen naar de teamleden. Ook kun je een e-mail sturen met je vraag of een terugbelverzoek indienen.
In het eerste half jaar zijn er 5 dagen waarbij je aanwezig dient te zijn. Het is belangrijk dat je deze dagen vrij kunt nemen van je werk. Indien dat niet mogelijk is, kun je deelnemen aan een weekendprogramma, de terugkomdagen vallen dan op zaterdagen. Het veranderen van je leefstijl kost tijd en inspanning, en het aanleren van nieuwe gewoontes kan vooral in het begin wat meer tijd kosten. Geen zorgen, dit zal je steeds makkelijker afgaan. Het begeleidingsteam ondersteunt jou hier ook bij en in het programma zal uitgebreid aan bod komen hoe je deze leefstijl zo goed mogelijk in jouw leven kunt passen.
In principe slaapt iedere deelnemer samen met een andere deelnemer op de kamer. In verband met de medicatieafbouw is dit om veiligheid te garanderen. Doordat er meteen al medicatie afgebouwd wordt, is het fijn als er iemand in de buurt is die het medisch team kan alarmeren als er iets gebeurt. Onze ervaring leert dat samen met iemand een kamer delen het groepsproces versterkt. Als je om bepaalde redenen niet met iemand anders op een kamer wilt slapen (bijvoorbeeld als je slaapapneu hebt), dan kan hier in overleg van worden afgeweken. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om zelf een kamer bij te boeken, daar zitten extra kosten aan verbonden.
Op de programmadagen wordt er gewerkt aan een leefstijlverandering. Je wordt op een inspirerende en positieve wijze gecoacht om je leefstijl te verbeteren. Je leert op een eenvoudige, lekkere en praktische manier je eetlust en lichaamsgewicht onder controle te krijgen. Tijdens de start tweedaagse leer je hoe het lichaam van iemand met diabetes type 2 werkt en wat kan je hier zelf aan kun doen. Daarnaast wordt er gekookt om te proeven en ervaren wat anders eten met je lichaam doet. Ook wordt er samen gewandeld en worden doel gesteld samen met de coach. Op de terugkomdagen zal dit steeds terug komen, er is dan ook meer aandacht voor support, bewegen, stress en ontspanning. Hieronder vind je een voorbeelddag.
Voorbeelddag:
- 09:00 uur. Ontvangst en kennismaking. Je maakt kennis met het beleidingsteam en met elkaar.
- 10.00 uur. Glucose prikken. Je prikt de glucosewaarde onder leiding van de verpleegkundige. 10.30 uur. Presentatie voeding. De diëtist geeft een presentatie over de rol van voeding bij diabetes type 2.
- 11.30 uur. Coaching. Onder leiding van een professionele coach ga je aan de slag met je gestelde doelen.
- 13.00 uur. Lunch. Samen met de andere deelnemers geniet je van een heerlijke gezonde lunch.
- 14.00 uur. Kookworkshop. Je leert te werken met verse en onbewerkte producten en bereidt het diner.
- 16.00 uur. Wandeling. Tijd voor beweging en frisse lucht tijdens een wandeling in de mooie omgeving.
- 17.30 uur. Diner. Samen met de deelnemers en het team geniet je van de zelfbereide maaltijd.
Keer Diabetes2 Om heeft 5 pijlers waarop de behandeling is gebouwd. Deze pijlers wisselen elkaar gedurende de behandeling af. De 5 pijlers zijn: heerlijk eten, anders bewegen, lekker ontspannen, goed slapen en medicatie afbouwen.
Keer Diabetes2 Om is er op gericht om de bloedglucosewaarden te verbeteren door zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk te eten. Je leert wat gezond eten is voor mensen met diabetes type 2. Het uitgangspunt is drie maaltijden per dag te nuttigen, die lekker en vullend zijn en zorgen voor minder glucose en insuline schommelingen. Hierdoor krijg je meer energie en wordt de vetverbranding gestimuleerd, zónder honger te lijden.
Bewegen bevordert het omkeringsproces. Je hoeft hiervoor niet te zweten in de sportschool. Iedere beweging telt en tijdens de programmadagen gaan we samen op zoek naar welke vorm van beweging voor jou geschikt is en waar je plezier uithaalt.
Stress is van invloed op de bloedsuikerspiegel. Bij Keer Diabetes2 Om ga je op zoek naar vormen van ontspanning die voor jou werken en die je in je dagelijks leven kunt inpassen.
Door een slechte nachtrust stijgt de bloedsuikerspiegel en krijg je meer trek. Binnen Keer Diabetes2 Om ga je aan de slag met het bevorderen van de kwaliteit van de slaap.
Om hypo’s te voorkomen is het in veel gevallen noodzakelijk diabetesmedicatie af te bouwen bij een andere leefstijl. Samen met de verpleegkundige van Keer Diabetes2 Om en je behandeld arts wordt een op maat gemaakt medicatieafbouw traject gevolgd. Of en hoe snel medicatie kan worden afgebouwd is per individu verschillend. De meeste deelnemers gebruiken na Keer Diabetes2 Om minder medicatie. Een deel gebruikt zelfs helemaal geen medicatie meer.
Keer Diabetse2 Om is een van de leefstijlprogramma’s van stichting Voeding Leeft. Keer Diabetes2 Om is in 2014 gestart met 10 deelnemers. Dit werd gefinancieerd door het Ministerie van Economische Zaken. Daar werden veelbelovende en indrukwekkende resultaten gezien,wat leidde tot een pilot met 75 mensen in 2015 en 2016. Dit werd gefinancieerd door zorgverzekeraar VGZ. In 2016 won Keer Diabetes2 Om de Zinnige Zorg Award van VGZ. Er werden afspraken gemaakt voor de begeleiding van 1900 personen in 2017-2019. Tegelijkertijd werd wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door het Louis Bolk Insitituut. De resultaten hebben geleid tot een langlopend contract met coöperatie VGZ vanaf 2020. Sindsdien volgen steeds meer verzekeraars.
Het programma Keer Diabetes2 Om is ontwikkeld door stichting Voeding Leeft. Voeding Leeft is in 2011 ontstaan en ontwikkelt leefstijlprogramma’s en -behandelingen voor mensen die hun gezondheid willen verbeteren. Dit doen zij samen met wetenschappers, artsen en andere professionals. Er zijn pilots en programma’s ontwikkeld o.a. voor MS, IBD, reuma en diabetes type 2. In alle programma’s wordt naast voeding ook aandacht besteed aan andere belangrijke leefstijlfactoren, zoals ontspanning, beweging en slaap.
Voeding Leeft ontwikkelt en exploiteert samen met wetenschappers, artsen en andere professionals leefstijlprogramma’s voor iedereen die zijn gezondheid wil verbeteren. Ook is er veel aandacht voor de rol van leefstijl bij chronische aandoeningen. Veel chronische aandoeningen blijken het gevolg van een ongezonde leefstijl. Voeding in de vorm van eten, slapen, bewegen en ontspannen hebben een enorme impact op ons gevoel van welzijn en vitaliteit. Voeding Leeft erkent de positieve effecten van voeding op gezondheid en ziet het belang van leefstijl in de behandeling van chronische aandoeningen. Dit komt tot uiting in de leefstijlprogramma’s.
Voeding leeft is opgericht in 2014 door een wetenschapper, een huisarts en een marketeer. Zij merkten dat de gezondheidszorg in Nederland op dit moment vooral gericht is op symptoombestrijding en het voorschrijven van medicatie. Samen voelden zij de noodzaak voor een cultuuromslag en het verschuiven van de aandacht van symptoombestrijding naar het aanpakken van de oorzaak van aandoeningen. Bij veel aandoeningen speelt een ongezonde leefstijl een rol. Door dit aan te pakken door middel van een leefstijlprogramma kan vanuit de oorzaak naar een oplossing gewerkt worden.
Op de website van Voeding Leeft staat een overzicht van alle programma’s die ontwikkeld zijn door Voeding Leeft onder het kopje ‘programma’s’.
Om dingen te willen veranderen, dien je zelf keuzes te maken die goed zijn voor jouw gezondheid. We kunnen je niet dwingen om je leefstijl te veranderen. Als je hiertoe geen motivatie hebt, dan is Keer Diabetes2 Om misschien niet het juiste programma voor jou. We vinden het belangrijk dat je motivatie hebt, zodat je straks je doelen kunt bereiken en de regie over je leven kunt nemen.
Zes maanden na de start begint het inspiratietraject van 18 maanden. Het intensieve gedeelte is dan afgelopen. Dat betekent echter niet dat je er als deelnemer alleen voor komt te staan. De begeleiding blijft, maar wordt minder intensief. Je houdt toegang tot de online community en kunt vanaf nu in contact komen met andere oud-deelnemers. In deze online omgeving kun je ervaringen, uitdagingen, recepten en tips met elkaar uitwisselen. Je kunt gebruik maken van webinars en online ondersteuning. De mate van actieve deelname heb je zelf in de hand.
Diabetes type 2 omkeren betekent dat iemand minder medicatie gebruikt en/of gezondere bloedwaarden heeft. Om dit te bepalen, wordt gekeken naar twee factoren: medicatiegebruik en HbA1c. Afhankelijk van de HbA1c waarde aan het begin van Keer Diabetes2 Om, moet de waarde ofwel 10% gedaald zijn (startwaarde >58 mmol/mol) of onder de 53 mmol/mol zijn (startwaarde <58 mmol/mol). Medicatiegebruik is onderverdeeld in verschillende klassen, namelijk: metformine, andere orale diabetesmedicatie (zoals SU-derivaten) en als laatste insuline (of insuline analogen). Met volledige omkering van diabetes type 2 bedoelen we dat iemand minimaal een medicatieklasse is gedaald én een lagere HbA1c waarde heeft bereikt (afhankelijk van de startwaarde). Met gedeeltelijke omkering van diabetes type 2 bedoelen we dat iemand ofwel een medicatieklasse is gedaald ofwel een lagere HbA1c waarde heeft bereikt.
Keer Diabetes2 Om is van 2017-2019 wetenschappelijk onderzocht door het onafhankelijke Louis Bolk Instituut. Het Louis Bolk Instituut (LBI) analyseert de resultaten van het KDO programma. Dit doen zij op een observationele manier. Dat wil zeggen, er wordt door de deelnemer zelf data aangeleverd die middels reguliere zorg verkregen is (waaronder HbA1c, cholesterolprofiel en nuchtere bloedglucose). Deelnemers vragen deze data op bij hun eigen zorgverlener en rapporteren deze aan LBI. Opdrachtgevers van LBI zijn o.a. het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de Europese Commissie, ZonMW en diverse natuurorganisaties en stichtingen. LBI heeft een integrale visie op duurzame landbouw, voeding en gezondheid. Voeding Leeft heeft geenzins invloed op de uitkomsten, het onderzoek wordt geheel onafhankelijk uitgevoerd.
De eigen behandelend arts zal gedurende het programma hoofdbehandelaar blijven. De samenwerking tussen de hoofdbehandelaar en Keer Diabetes2 Om staat centraal om veiligheid te garanderen bij medicatieafbouw. Er is regelmatig afstemming tussen de behandelaar en het team van Keer Diabetes2 Om. Om deel te nemen aan het programma is goedkeuring van de eigen behandelend arts nodig, middels een handtekening.
Vacatures kun je vinden op de website van Keer Diabetes2 Om. Een open sollicitatie kun je sturen naar info@keerdiabetesom.nl.
Ja, alle medewekers krijgen een interne opleiding voordat zij deelnemers gaan begeleiden. Alle coaches worden opgeleid door Bold Academy. Alle medewerkers van Keer Diabetes2 Om worden geselecteerd op basis van hun kwaliteiten specifiek met betrekking tot het omkeren van diabetes type 2.
Ja, deelname met een insulinepomp is mogelijk. Ook als je een insulinepomp gebruikt kun je met behulp van leefstijl vaak minder insuline gebruiken. In sommige gevallen is het zelfs mogelijk helemaal te stoppen met de insulinepomp.
Een leefstijlanamnese is een korte vragenlijst over de leefstijl (en bijbehorende bloedwaarden), waarmee je snel inzicht krijgt in dingen die al goed gaan en waar nog verbetering mogelijk is. Deelnemers aan Keer Diabetes2 Om vullen regelmatig de leefstijlanamnese in.
Om alvast thuis aan de slag te gaan kun je het boek ‘Diabetes type 2? Maak Jezelf Beter!’ van Hanno Pijl en Karine Hoenderdos aanschaffen. Stel je zorgverlener op de hoogte wanneer je radicale wijzigingen aanbrengt in je voedingspatroon, wellicht is een aanpassing in je diabetesmedicatie noodzakelijk. Ga hier niet zelf mee aan de slag, dit kan gevaarlijk zijn.
Je kunt op verschillende manieren kan contact met ons opnemen. Je kunt ons bereiken per mail (info@keerdiabetesom.nl), telefoon (020-2217906) of post (Nieuwezijds Voorburgwal 21-III 1012 RC Amsterdam).
Keer Diabetes2 Om is bereikbaar op werkdagen van 09.00 – 17.00 uur per chat, mail of telefoon.
Voeding
Bij Keer Diabetes2 Om is plantaardig eten de basis. Wetenschappelijk onderzoek wijst keer op keer uit dat plantaardig eten gezondheidswinst op kan leveren. De reden hiervoor is nog onduidelijk, maar de wetenschap geeft een aantal mogelijke verklaringen. Zo bevorderen vitaminen en mineralen de werking van ons immuunsysteem. Bovendien bevat plantaardig voedsel in verhouding veel voedingsvezels die essentieel zijn om onze spijsvertering en darmen goed te laten functioneren. Verder hebben bepaalde stoffen in plantaardig eten mogelijk een ontstekingsremmende eigenschap. Tevens bevatten planten stofjes die fytonutriënten heten. Deze stofjes geven de plant geur, kleur en smaak. Denk maar aan de geur van knoflook, de kleur van een aubergine of de bittere smaak van spruitjes. Deze stofjes zijn het afweersysteem van de plant. Een plant kan namelijk niet weglopen voor mogelijke belagers zoals schimmels, bacteriën en insecten. Deze stofjes houden waarschijnlijk ook ons immuunsysteem alert.
Onbewerkte voeding bevat de meeste voedingsstoffen en de minste onnodige toevoegingen. Bij elke bewerkingsstap gaan voedingsvezels, vitaminen en mineralen verloren, terwijl deze nodig zijn om het lichaam zo goed mogelijk te laten functioneren. Bovendien geeft onbewerkt eten de meeste verzadiging. Onbewerkt eten is alles wat de natuur ons geeft en wat als zodanig herkenbaar is. Met andere woorden, voeding die je overgrootoma zou herkennen. Dus wel kaas, maar geen smeerkaas. Wel witvis, maar geen visstick, enzovoorts. Sterk bewerkte producten ‘vullen’ wel, maar ‘voeden’ niet.
Er spelen diverse factoren mee bij het ontstaan van diabetes type 2. Erfelijkheid en leefstijlfactoren spelen een rol. Als we kijken naar de factor voeding, dan zien we dat ons (westerse) eetpatroon een aantal grote veranderingen heeft ondergaan in de laatste paar decennia. Deze veranderingen zijn aan de ene kant bijvoorbeeld een hoge inname van bewerkt eten, zoals wit brood, witte pasta en rijst, suiker en frisdranken en bewerkt vlees, zoals vleeswaren. Aan de andere kant bestaat het westerse eetpatroon uit veel te weinig onbewerkt eten, zoals groenten, fruit, peulvruchten, noten en zaden. Ons lichaam heeft mogelijk moeite om hier mee om te gaan en dit kan bijdragen aan het ontstaan van diabetes type 2. Als je diabetes type 2 hebt, is het van belang je bloedglucosewaarden te stabiliseren en je tailleomvang te verminderen. Voeding en leefstijl hebben hier zeer grote invloed op. Bij Keer Diabetes2 Om richten wij ons onder andere op een zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk voedingspatroon, waarbij we drie maaltijden per dag te nemen, die lekker en verzadigend zijn. Op deze manier verbeteren de bloedglucosewaarden. Hierdoor is het in veel gevallen mogelijk diabetes medicatie af te bouwen en wordt diabetes type 2 omgekeerd.
Onze voedingsadviezen zijn gebaseerd op de NDF Voedingsrichtlijn Diabetes 2015. Alle adviezen zijn conform deze richtlijn en tevens beoordeeld en doorgerekend door onze voedingsdeskundigen.
Wij nemen voeding – in de breedste zin – serieus en laten mensen zelf ervaren wat eten met hen doet in plaats van te zeggen wat er moet. De basis is onbewerkt en gevarieerd eten, dat lekker en bovendien verzadigend is. Voeding is ook meer dan eten: ook slapen, bewegen en ontspannen voeden ons leven. En verder dan dat gaat voeding over alles wat je tot je neemt, van boeken, nieuws, vrienden tot gedachten en zingeving. De voedingsadviezen die hierbij gegeven worden, zijn:
- Eet zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk
- Plantaardig eten is de basis
- Let op met suiker- en zetmeelrijke producten
- Eet maximaal drie maaltijden per dag
- Stop met calorieën tellen
- Ga voor natuurlijke onbewerkte vetten
- Drink voldoende
- Eet genoeg en geniet
Aangeraden wordt zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk te eten. Onbewerkte voeding is eten waaraan zo min mogelijk is toegevoegd dan wel iets uitgehaald is. Het is dus niet industrieel geproduceerd, voorbereid of geraffineerd. Hierbij vormt plantaardige voeding de basis, dus veel groenten, extra vierge olijfolie, noten, pitten en zaden. Dit vullen we aan met dierlijke onbewerkte producten zoals vis, gevogelte, volle zuivel producten zoals kwark, yoghurt en (boeren)kaas en een beetje rood vlees. We letten niet op calorieën en gaan niet mager eten. Het advies is juist om drie smaakvolle en vullende maaltijden te eten. Onbewerkte voeding zoals fruit, granen en peulvruchten zijn weliswaar onbewerkt maar in eerste instantie minder geschikt voor mensen met diabetes type 2 doordat ze voornamelijk uit koolhydraten bestaan. Op termijn worden deze voedings-categorieën, afhankelijk van je persoonlijke situatie, weer in kleine hoeveelheden teruggebracht in je voedingspatroon. Dit voedingspatroon is nadrukkelijk geen dieet. Je zult geen honger hebben, en gaat vaak niet minder, maar anders eten.
Vele professionals vertellen ons al jaren dat je discipline moet hebben als je diabetes type 2 hebt. Dat je minder kilocalorieën moet eten en veel moet bewegen. Er gaan zo (op korte termijn) wel kilo’s verloren, maar door onvoldoende verzadiging komen die er ná het energie beperkte dieet weer aan. Mager en minder eten werkt niet. Zolang je niet kijkt naar de kwaliteit van de voeding en de oplossing bij de persoonlijke discipline legt, zal er niets veranderen. Op deze manier blijft het aantal mensen met diabetes type 2 alleen maar groeien. Bij Keer Diabetes2 Om is smaakvol en voldoende eten erg belangrijk. Je leert het bord zo in te delen dat je verzadigd bent, lekker eet en geen hongergevoel meer ervaart.
Elk soort eten levert weer andere voedingsstoffen. Een tomaat levert iets anders dan een aubergine, datzelfde geldt voor een appel of bessen en kipfilet of haring. Het is belangrijk dat je eten uit zoveel mogelijk verschillende (onbewerkte) ingrediënten bestaat. Want hoe gevarieerder je eet, hoe meer verschillende voedingsstoffen je binnenkrijgt. Zo heb je kans dat je alles binnenkrijgt wat je lichaam nodig heeft.
Het hoofd uitgangspunt van het Keer Diabetes2 Om programma is: eet zo onbewerkt en gevarieerd mogelijk. Eten kan je opdelen in 12 voedingscategorien van groenten, fruit, vlees, vis tot zuivel. Binnen elke van deze voedingscategorie kiezen we voor de meest onbewerkte variant. Hierbij is plantaardig eten de basis aangevuld met onbewerkte dierlijke producten. Meedoen met een veganistisch eetpatroon is helaas niet mogelijk. Uitsluitend veganistische voeding is vaak hoog in suikers en zetmeel door het eten van veelal granen, fruit & peulvruchten. Dit zijn weliswaar onbewerkte producten, maar doordat er geen dierlijke producten gegeten worden, worden deze producten vaak in grotere hoeveelheden gegeten dat geschikt is voor het omkeren van diabetes type 2. Bovendien bevatten dierlijke producten essentiële en goed opneembare vitaminen en mineralen zoals vitamine B12, ijzer en zink. Er bestaan ervaringsverhalen van mensen die hun diabetes type 2 hebben omgekeerd met veganistische voeding. Als je hier mee aan de slag wilt, adviseren wij jou dit te overleggen met je behandelend arts en begeleiding te zoeken van een ervaren diëtist op dit gebied.
Ook als je nu nog niet kan koken, kun je meedoen aan Keer Diabetes2 Om. Het is wel belangrijk dat je ervoor open staat om nieuwe dingen te gaan leren in de keuken. We gaan namelijk werken met verse ingrediënten, en tijd besteden aan het bereiden van ons eten. Het leren koken doe je natuurlijk niet alleen, het begeleidingsteam en de groep kan jou hierin ondersteunen. Je krijgt van ons een receptenboek voor 4 weken mee naar huis. Hierin staan makkelijke en lekkere recepten waarmee jij het koken leert ontdekken.
Als je mee gaat doen aan Keer Diabetes2 Om krijg je van ons via de online community recepten: ontbijt, lunch & diner voor 4 weken. Ook geven we je een boodschappenlijst zodat je goed voorbereid de supermarkt ingaat. Dit menu is speciaal gemaakt voor deelnemers aan Keer Diabetes2 Om. Uit ervaring is gebleken dat deelnemers die dit menu goed volgen, een hele goede start maken met het omkeren van diabetes type 2.
Bij Keer Diabetes2 Om gaan we voor een eet- en leefpatroon voor altijd. We gaan dus niet tijdelijk op ‘diabetes type 2 dieet’ maar willen je helpen om dit eet-en leefpatroon altijd te volgen. Dit voedingspatroon is de basis wat je lichaam nodig heeft. In de eerste periode van het omkeerproces adviseren wij de suiker- en zetmeelrijke producten zoveel mogelijk te beperken. Het lichaam is ontregeld en kan niet goed meer omgaan met suiker- en zetmeelrijk eten, hier gaan we balans in aanbrengen. Wanneer bloedwaarden verbeteren én je taille slinkt, ben je goed aan het omkeren en kan medicatie worden afgebouwd. Als dit langere tijd goed blijft gaan en je hebt stabiele bloedsuikerwaarden (min. 6 maanden), dan zou je kunnen proberen wat onbewerkte, natuurlijk zetmeelrijk eten (koolhydraten) zoals peulvruchten, vruchten of volkoren granen in hele kleine hoeveelheden toe te voegen aan je maaltijd. Blijf dan altijd meten wat dit met je doet, elk lichaam reageert anders. Het kan namelijk zo zijn dat jouw lichaam nu de zetmeelproducten beter kan verwerken, maar mensen met diabetes type 2 blijven altijd gevoelig voor deze zetmeelproducten. Suikerrijke bewerkte producten zoals vruchtensap, frisdranken, koek, snoep zijn eigenlijk nooit geschikt, ook niet als je geen diabetes type 2 hebt. Na verloop van tijd zul je je oude patroon hopelijk ook niet meer missen, dit eetpatroon geeft jou namelijk veel meer energie én smaak!
Deze veronderstelling klopt in de meeste gevallen niet. In de eerste weken zul je waarschijnlijk duurder uit zijn, omdat je de producten van het ‘standaard in huis’ lijstje in huis gaat halen. De weken/maanden hierna kun je hiermee vooruit en hoef je enkel nog wekelijks verse producten te halen. We laten alle bewerkte producten, borreltjes en tussendoortjes staan, hierdoor zijn deelnemers meestal niet meer geld kwijt aan de weekboodschappen. Tips om geld te besparen zijn: koop je groenten en fruit op de markt, seizoensproducten zijn goedkoper in het seizoen, haal groenten, fruit en vis uit de diepvries, houd de aanbiedingen in de gaten en maak je gerechten zelf! Een zelfgemaakte saus van tomatenblokjes, knoflook, ui en Italiaanse kruiden is naast goedkoper ook nog eens lekkerer dan kant-en klare saus!
Eet je geen vlees, maar wel vis, zuivel en eieren, dan is deelname aan het Keer Diabetes2 Om programma mogelijk. Bij een veganistische leefstijl is deelname ook niet mogelijk.
Overgewicht is een belangrijke factor bij diabetes type 2. Deelname aan Keer Diabetes2 Om leidt in de meeste gevallen tot gewichtsverlies. Dit zorgt vervolgens voor positieve gezondheidseffecten. Het is niet waarschijnlijk dat je zoveel afvalt dat er sprake is van ondergewicht. Als dit wel het geval is, is het raadzaam te onderzoeken waar dit vandaan komt en of er mogelijk sprake is van een ander type diabetes. Er spelen dan waarschijnlijk andere oorzaken een rol.
Beweging
Bij diabetes type 2 is het goed om te blijven bewegen. Lichamelijke beweging verkleint de kans op (verdere) lichamelijke klachten en complicaties van diabetes. Beweging bevordert de insulinegevoeligheid en stimuleert de vetverbranding, dit heeft een positief effect op het gewicht en de gezondheid. Als het lichaam gevoeliger wordt voor insuline, kan de bloedsuikerspiegel dalen.
Beweging is belangrijk in het omkeerproces van diabetes type 2 en uiteraard voor een gezonde leefstjil in het algemeen. Elke vorm van beweging is belangrijk en zal bijdragen aan het omkeerproces. Het is dus niet nodig om te zweten in de sportschool als dit niet bij jou past. Als je een gewoonte maakt van kleine dingen, kan dit grote effecten hebben. We gaan op zoek naar wat bij jou past, je kunt dus gerust meedoen met Keer Diabetes2 Om als je niet van sporten houdt.
Wanneer je lichaam niet meer goed reageert op insuline, nemen je spieren minder makkelijk glucose op uit het bloed. Normaal geeft insuline een seintje aan transporteurs, een soort deuren in de cel, dat ze naar de oppervlakte kunnen komen om glucose binnen te laten in de cel. Bij insulineresistentie is er sprake van een verstoring in dit signaal. Als je gaat bewegen, gaat er echter een tweede signaal naar de cel waardoor de transporteurs naar de oppervlakte komen. Zo kunnen je spieren alsnog glucose uit het bloed opnemen zonder dat hier insuline voor nodig is. Ook zul je tijdens het bewegen niet alleen glucose, maar ook vetten gaan verbranden. Deze verhoogde verbranding in de cel zal de verstoring van het insuline signaal oplossen. Dit zorgt ervoor dat je insulinegevoeligheid verhoogd wordt. En hoe hoger je insulinegevoeligheid, hoe beter je weer vet kunt verbranden.
Welke vorm van beweging bij jou past en wat de duur van deze beweging is, is verschillend voor iedereen. Beweging heeft vele voordelen. Het is belangrijk ons lichaam in conditie te houden en de energie te laten stromen. Als je beweegt neemt onder andere de bloedsomloop toe, krijg je meer zuurstof en gaan voedingstoffen naar je spieren toe. Probeer lekker veel verschillende vormen van beweging uit, om te ontdekken wat het beste bij jou past!
Beweeg je in de ochtend voor je ontbijt dan beweeg je nuchter. Dat betekent dat je nog niet hebt gegeten en gedronken, dus ook geen koffie met suiker of melk hebt genuttigd. Indien je nuchter beweegt, zal je lichaam sneller overgaan tot vetverbranding. Dit bevordert het omkeerproces.
Elke vorm van beweging draagt positief bij aan het omkeerproces. Net zoals bij voeding geldt ook bij beweging dat variatie goed is voor je lijf. Wissel je wandeling dus af met een fietstocht en je yogapose met een krachtoefening. Het kan motiveren om met iemand af te spreken om samen te sporten. Het belangrijkste is dat je van bewegen een gewoonte maakt en beweegt op een manier die bij jou past.
Ontspanning
De hoofdrolspelers bij stress zijn de stresshormonen cortisol en adrenaline. Deze verhogen onder invloed van stress. Wanneer bijvoorbeeld cortisol langdurig hoog blijft, heeft dit effect op veel processen in het lichaam. Het kan bijvoorbeeld de bloedsuikerspiegel (nog meer) verhogen. Overgewicht en insulineresistentie, aanwezig bij diabetes type 2, zorgen er ook voor dat cortisol verhoogd. Een hoog cortisol kan leiden tot ‘snack trek’, waarbij we met name zin krijgen in bewerkte voedingsmiddelen zoals een zakje chips, wat weer kan bijdragen aan overgewicht en meer buikvet. Dit verhoogt weer het cortisol en zo ontstaat een vicieuze cirkel. Het is daarom van groot belang om stress zo goed mogelijk te leren hanteren.
Stress is een chemische reactie, die we ervaren als we in contact komen met iets dat spanning of druk veroorzaakt. Bepaalde situaties in het leven kunnen tot stress leiden, zoals een financiële situatie, ziekte, problemen binnen het gezin, of oog in oog komen te staan met een direct gevaar. Lichamelijke stress betekent dat een of meer lichaamsfuncties uit balans zijn, zoals bijvoorbeeld bij ziekte. Mentale stress is vaak het gevolg van gebeurtenissen in ons leven waar we weinig controle over hebben. Bij stress komen de stresshormonen cortisol en adrenaline vrij. In bepaalde situaties kan stress nuttig zijn, als je bijvoorbeeld extra snel weg kan rennen. Maar bij mentale situaties die stress veroorzaken, die niet snel veranderen, kan de stress langdurig of chronisch worden. Dan wordt het ongezond en kan het effect hebben op onze gezondheid.
Stresshormonen zoals cortisol en adrenaline, zijn er om ons alerter en energieker te maken in situaties die veel van ons vragen, in nood of om in accuut gevaar te handelen. Daarom hoeft stress op korte termijn helemaal niet slecht te zijn voor het lichaam. Maar wanneer we langdurige stress ervaren, wordt het problematisch. Denk bijvoorbeeld aan financiële stress, problemen met het gezin, maar ook weinig slaap kan stress veroorzaken. Het lichaam kan ook stress ervaren wanneer we ziek zijn, een ontsteking hebben of pijn ervaren. Wanneer we stress hebben, komt het hormoon cortisol vrij, wat de bloedglucose (nog meer) verhoogt. Het is dan van belang om stress zo goed mogelijk te hanteren. Het lichaam is niet gemaakt om langdurig onder stress te staan en dit kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Chronische stress wordt in verband gebracht met een verscheidenheid aan ziekten, waaronder hart- en vaatziekten, depressie, hoofdpijn en gewichtstoename.
Er zijn veel verschillende gedachten over stressfactoren. Stress, of ook wel spanning, is niet per definitie goed of slecht. Er zit verschil tussen structurele en incidentele spanning. Structurele spanning is vaak langdurig en incidentele spanning is een momentopname. Het is zaak om de focus te verleggen van spanning naar ontspanning. Wat je aandacht geeft, dat groeit. Dus als er veel spanning in je leven is dan ga je actief op zoek naar wat je blij maakt en energie oplevert. Zo breng je de balans terug in spanning en ontspanning. De coach bij Keer Diabetes2 Om helpt je hierbij tijdens het programma.
Doe dagelijks iets waar je echt van geniet en waarvan je tot rust komt. Neem een bad, schrijf in je dagboek, lees een boek, knutsel, zing, dans, ga naar buiten, luister fijne muziek. Ook kan je een activiteit overwegen zoals, yoga, meditatie of een andere ontspanningsoefening. Onderzoek wat voor jou werkt, niet alles hoeft hetzelfde effect te hebben. Zoek ook iets wat in jouw dagelijks leven past en waar je makkelijk een gewoonte van kan maken. Inventariseer waar jij je gestresst door voelt. Dit kun je merken aan een hoge, snelle ademhaling bijvoorbeeld. Het is belangrijk om hier inzicht in te hebben, zodat je er ook op in kunt spelen door stress te verminderen.
Slaap
Bij mensen met diabetes type 2 kan een slechte nachtrust ervoor zorgen dat de bloedglucosespiegel stijgt. Gedurende de slaap kan ons lichaam herstellen, stress af bouwen en het immuunsysteem versterken. Het (stress)hormoon cortisol neemt af gedurende de nacht waardoor het lichaam tot rust komt. Daarnaast komt er gedurende de slaap geen voeding binnen en gaat je lichaam over op het verbranden van overtollig buikvet. Slaaptekort zorgt ervoor dat mensen meer trek krijgen en meer eten tijdens de maaltijden. De avond wordt langer als je later naar bed gaat, waarbij je trek moet zien te beheersen. Vaak lukt dat steeds moeilijker naarmate het later wordt. Vooral voedsel dat in de avond wordt gegeten, zorgt voor het aanmaken van buikvet. Mensen zijn dan het minst actief en de productie van insuline (groeihormoon) is relatief het hoogst. Waar je normaal ‘s nachts buikvet zou verbranden, zorgt die late night snack ervoor dat je urenlang voedsel aan het verteren bent, zonder ook maar een grammetje van je eigen vet te verbruiken. Normaal gesproken hoort de insulinespiegel in de avond en nacht juist laag te zijn, zodat andere hormonen de kans krijgen hun functies te vervullen. Een nachtelijke hoge insulinespiegel zorgt voor slechter herstel en opbouw van het lichaam en voor hogere glucosewaarden. Kortom, een goede nachtrust is van belang bij diabetes type 2.
Een goede voorbereiding is bevorderend voor een goede nachtrust. Probeer twee uur voordat je gaat slapen beeldschermen te vermijden. Deze stralen namelijk blauw licht uit en dit breekt het slaaphormoon, melatonine, af. Denk daarnaast ook aan het creëren van een fijne donkere slaapomgeving met frisse lucht en een comfortabele temperatuur. De beste temperatuur om in te slapen is ongeveer 18 graden, maar je moet het natuurlijk niet te koud hebben. Ook kan een ontspannend slaapritueel helpen, zoals een ontspanningsoefening, muziekje of een kop thee. Wat ook kan helpen is een boek lezen.
Medicatieafbouw
Medicatie wordt stap voor stap afgebouwd door de verpleegkundige en in samenwerking met uw behandelend arts. Er wordt goed gekeken naar het huidige medicatiegebruik en hoe dit verantwoord afgebouwd kan worden. Soms vragen we je om voor de start van KDO al te stoppen of minderen met bepaalde medicatie, omdat we tijdens de start-tweedaagse meteen beginnen met koolhydraatbeperking. In combinatie met bepaalde medicijnen, zoals SGLT-2 remmers en insuline, kan dit tot een te lage bloedsuikerspiegel leiden (oftewel een hypo). Dit willen we voorkomen. Er wordt geen medicatie afgebouwd wanneer dit onverantwoord is op basis van de huidige medische situatie. Er wordt voor de medicatieafbouw gebruik gemaakt van een vooropgesteld protocol.
Medicatie wordt afgebouwd onder begeleiding van een verpleegkundige. Medicatie wordt afgebouwd aan de hand van een vooropgesteld protocol, opgesteld door behandelaars en experts uit het veld. Daarnaast is er bij Keer Diabetes2 Om jarenlange ervaring met het omkeren van diabetes type 2 en wordt gebruik gemaakt van recente wetenschappelijke inzichten over het koolhydraatmetabolisme en de werving van diabetesmedicatie. Indien je je aan de gemaakte afspraken houdt, is dit een veilig proces. Ga niet op eigen houtje aan de slag met het afbouwen van medicatie. Trek altijd aan de bel als iets niet goed voelt.
Afhankelijk van het stadium waar een patiënt in zit en eventueel bijwerkingen wordt een of meer van de volgende medicijnen gebruikt: metformine, gliclazide of een andere SU-derivaat, insuline, GLP-1 agonist, DPP4-remmer. Deze medicijnen hebben elk een andere werking.