Blog Keer Diabetes Om

Schaamte bij diabetes type 2

KDO-317 (1)

Wanneer je de diagnose diabetes type 2 krijgt, kun je mogelijk gevoelens van schaamte ontwikkelen. Schaamte over eetgedrag, medicijngebruik, ziek zijn, een verkeerde leefstijl of op het gebied van seksualiteit, het komt allemaal voorbij. Je krijgt er vaak een negatief gevoel van: je voldoet niet aan bepaalde eisen, je vindt jezelf niet goed genoeg of je bent bang dat je niet voldoet aan de eisen van een ander. 

Uit onderzoek blijkt dat vrouwen en jongeren het meest worstelen met de emotie schaamte. En dat heeft gevolgen. Het dagelijks voelen van veel schaamte wordt in verband gebracht met een grotere kans op het ontwikkelen van angst, depressie, een laag zelfbeeld en eetstoornissen. Schaamte kan dus bepalen hoe je je voelt.

“Ik kan er niet zoveel zijn voor mijn partner en kinderen als ik zo willen zijn. ”

“Omdat ik niet goed kan bewegen, kan ik niet altijd meedoen met de groep. Ik heb dan het gevoel dat ik anderen teleurstel”

“Door mijn chronische ziekte trek ik me steeds meer terug en daardoor voel ik mij soms eenzaam”

Je bent niet de enige: iedereen schaamt zich weleens. Maar, het hebben van veel gevoelens van schuld of schaamte is niet helpend. Je bent vaak te streng voor jezelf en dit kan als resulteren in negatieve gedachten. Negatieve gedachten laten je alleen maar slecht voelen over jezelf, waardoor het niet makkelijker wordt om je (gezondheids-)doelen te bereiken. Het goede nieuws is dat je er wel mee kunt leren omgaan. Schaamte zorgt ervoor dat mensen denken dat ze het beter geheim kunnen houden. Het tegendeel is waar: de enige manier om van schaamte af te komen, is door het te erkennen en hierover te praten met anderen. Door het te delen voel je je minder alleen en dat is belangrijk.

“Ik had nooit gedacht dat erover praten zo bevrijdend zou voelen’’

“Nu ik open ben over hoe ik mij voel, lukt het veel beter om mijn grenzen aan te geven’’

“Ik heb mijn schaamte omgezet in kracht: ik mag er zijn en wie ik nu ben is goed genoeg”

De coaches van Keer Diabetes2 Om merken dat mensen zich gesteund voelen door de openhartige verhalen van anderen die tijdens de programma sessies worden gedeeld. Maar het kan ook zijn dat iemand zich toch veiliger voelt in een 1-op-1 situatie met een partner, familielid of therapeut. Door het creëren van een veilige omgeving, lukt het mensen om hardop te praten waar ze zich over schamen. Juist door dit hardop uit te spreken en je kwetsbaar en menselijk op te stellen, ontstaat verbinding met anderen uit de groep. Vergeet niet dat jouw gezondheid het belangrijkste is wat je hebt. En hiervoor hoef je je niet voor te schamen. Schaam jij je ergens voor? En praat jij daarover met anderen?