Ervaringen van oud-deelnemers

Voor jou hebben al ruim 3.000 mensen ervaren wat een andere leefstijl met hen doet. Aan de slag gaan met je leefstijl is geen sprint, maar een marathon. Tijdens die marathon gaat het allemaal echt niet vanzelf en je zult af en toe moeilijke momenten en dips hebben. Wat doe je bijvoorbeeld als je buurvrouw jarig is en je een heerlijk stuk gebak aanbiedt? Of als je in quarantaine moet en meer bewegen een stuk lastiger worden. Uiteindelijk gaat het erom dat je écht gemotiveerd bent om er wat van te maken. Dat hebben onze deelnemers ook gedaan en zij ervaren stuk voor stuk meer energie, verliezen ze kilo’s en bouwen medicatie af. Daarom kiezen we ervoor om je te inspireren met positieve omkeerverhalen van onze oud-deelnemers.

Lees hieronder ervaringsverhalen en bekijk video’s over het belang van o.a. voeding, beweging, slaap, en ontspanning.

Experts

7 tips om als praktijkondersteuner aan de slag te gaan met leefstijl 

Ilse weet als geen ander dat de praktijkondersteuner een belangrijke rol speelt in het proces van patiënten om met leefstijlverandering aan de slag te gaan. Zelf besloot ze ook dat het tijd was om wat te doen aan haar eigen leefstijl: “Ik merk dat dit mijn patiënten extra motivatie heeft gegeven”. Wil jij jouw patiënten ook motiveren om aan de slag te gaan met leefstijl? We delen 7 toegankelijke tips.

Praktijkondersteuner Ilse maakt de zelftest

Praktijkondersteuner Somatiek Ilse Sluijs legt uit hoe de zelftest voor mensen met diabetes type 2 werkt. De zelftest geeft snel een persoonlijk resultaat.

Diëtist Ria van Dijk over leefstijl bij diabetes type 2 - lange versie (15 min)

Diëtist Ria van Dijk heeft haar eigen praktijk en heeft veel ervaring met de behandeling met leefstijl bij diabetes type 2. Ria begeleidt mensen niet alleen bij de start van hun omkeerproces, maar zorgt ze er ook voor dat mensen omgekeerd blijven. In deze video van 15 minuten deelt zij haar ervaring en tips.

Diëtist Ria van Dijk over leefstijl bij diabetes type 2 - korte versie (4 min)

Diëtist Ria van Dijk heeft haar eigen praktijk en heeft veel ervaring met de behandeling met leefstijl bij diabetes type 2. Zij weet als geen ander wat de moeilijke momenten zijn bij het veranderen van je leefstijl. In deze video deelt zij haar ervaringen en tips.

Praktijkondersteuner Ilse over leefstijl in de praktijk

Praktijkondersteuner Somatiek Ilse Sluijs begeleidt patiënten op het gebied van leefstijl in haar huisartsenpraktijk in Leende. Wil jij jouw patiënten ook motiveren om aan de slag te gaan met leefstijl? In deze video deelt Ilse 3 toegankelijke tips

Filmpjes deelnemers

Marjo

Marjo gebruikte onder andere insuline en voelde zich een flink stuk ouder dan ze was. In deze video deelt ze hoe ze zich voelde voor én na het programma.

Debbie

“De recepten uit de surinaamse en hindoestaanse keuken sluiten, met een aantal kleine aanpassingen, goed aan bij de diabetes verantwoorde recepten”, aldus Debbie.

Han

“Ik wilde die fitte opa zijn die met zijn kleinkinderen op pad ging, niet die opa die moeite heeft met de schoentjes van zijn kleinkinderen strikken want zijn buik zit in de weg. En dat is gelukt, ik voel me weer een jonge vent!”

 

Recepten

Recept groentestoof

Het wordt weer flink wat kouder buiten en bij een winters weertje hoort natuurlijk een verwarmend receptje. Daarom staat deze week de groentestoof op het menu. Super gezond en super lekker!

Recept andijviestamppot

Heb jij deze andijviestamppot al een keer geprobeerd? Het is een echte aanrader en het  bevat heerlijke groenten zoals knolselderij, champignons en andijvie. Bekijk in dit filmpje de bereidingswijze.

Recept pompoenlasagne

Het seizoen van de pompoen staat weer voor de deur. Met dit ingrediënt kan je heerlijke gerechten maken, zoals bijvoorbeeld een pompoenlasagne met extra spinazie en gehakt. Pompoen smaakt niet alleen lekker, het is ook rijk aan voedingsstoffen zoals vitamine A en C.

Themafilms & podcasts

Podcast voor zorgprofessionals - Chronische stress

In deze aflevering van de Voeding Leeft podcast vertelt huisarts Nynke van der Zijl over chronische stress, hoe ze zelf de balans houdt en heeft ze tips die ook kunnen helpen in jouw spreekkamer.

Meet wat je eet

Wat is het verschil tussen onbewerkte en bewerkte koolhydraten? Bekijk dit filmpje voor meer informatie.

Nachtrust

De kwaliteit van je nachtrust heeft invloed op je bloedglucose. Bekijk dit thema filmpje voor tips voor een betere nachtrust.

Podcast voor zorgprofessionals - Leefstijl in de spreekkamer

Huisarts Nynke van der Zijl praat al jaren met haar patiënten over leefstijl. In deze podcast vertelt Nynke hoe ze hiertoe is gekomen, wat het effect is op de patiënten en geeft handvatten hoe dit ook te doen. 

Drink voldoende

Je lichaam bestaat voor 70% uit water. Genoeg vocht binnen krijgen is dus erg belangrijk. Bekijk het thema filmpje over meer informatie over het belang om vocht binnen te krijgen. 

Stress

Wat is stress en wat doet stress met je lichaam? Bekijk het thema filmpje voor meer informatie.

Verhalen deelnemers

Rob (58 jaar)

Ik ben rond de twintig kilo aan overgewicht kwijt en gebruik bijna geen medicijnen meer. Dat is een mooi resultaat. Hierdoor hoop ik langer te kunnen genieten van de mooie dingen om mij heen.

Shagita

”Voeding, bewegen, ontspanning en voldoende slaap helpen mij juist om op een gezonde manier te kunnen leven met diabetes. En dat is geen straf, integendeel. Het is elke dag een feestje!”

Ellen (65 jaar)

“Ik kan weer leven in plaats van overleven. En dat gun ik iedereen. Dus mensen met diabetes, meld je aan en gun jezelf dit cadeau. Je bent het waard! Het programma wordt vrijwel volledig vergoed door de meeste verzekeraars, is leuk om te doen en levert je enorm veel op.”

Kommer ( 51 jaar)

‘Ik volgde het digitale programma via Zoom en dit zette bij mij het omkeerproces vol in gang! Ik zit lekkerder in mijn vel, geniet van het leven en inmiddels 30 kilo lichter.’

Linda (47 jaar)

Wat ik heel fijn vond was dat we geholpen werden om haalbare doelen op te stellen op de verschillende pijlers voeding, beweging, ontspanning en slaap. Dat het programma niet specifiek kijkt naar gewichtsverlies geeft mij veel rust.”