Niks voor niks

Niks voor niks

Annette is Oud Deelnemer van het Keer Diabetes2 Om Programma en deelt haar ervaringen in een blog.

 

Soms gaat het heel gemakkelijk en kost het bijna geen moeite om je nieuwe leefstijl  vol te houden. Als je lekker in je vel zit maak je de juiste keuzes en raak je “In the Flow”. Hoe lekker is dat? Dat willen we allemaal wel toch? Vooral de eerste drie weken zijn gewoon lastig. Daar ben ik eerlijk in. Of… niet de eerste week, want dan ben je enthousiast en gemotiveerd, je gaat er voor! De eerste twee kilo zijn er af gevlogen dus je weet: Ik zit op de goede weg. Toppie! Je probeert nieuwe recepten, laat de suikers weg, drinkt meer water en beweegt een half uurtje. Bij week twee en drie komt het er echt op aan: volhouden! Wennen aan ander eten. Vaak “nee”zeggen als men je iets aanbiedt wat nu niet meer in jouw straatje past. Of tegen jezelf als je ineens de koektrommel ingedoken bent of verlangt naar iets wat je bij “trek“ snel en gemakkelijk naar binnen kan werken. Als het goed is voel je je al wel iets fitter en heb je meer zin om iets te ondernemen. En toch… Niks voor niks!

 

Soms doe je drie stappen voorwaarts en dan toch weer één of twee stappen terug. Dat hoort er ook bij. Leefstijl veranderen kost tijd en moeite. Soms keihard afkicken van de suikers waar je ongemerkt van afhankelijk was geworden. Je haalt er snel energie uit, ook uit koolhydraten!

 

Een paar tips:

– Wees lief voor je zelf

– Weet waarom je het doet

– Heb geduld

– Vallen en gewoon opstaan en weer doorgaan

– Nu even genot (snoepen) op de korte termijn, is schuldgevoel op de lange termijn

– Schrijf je motivatie op en visualiseer dit

– Haal goede ingrediënten in huis

– Zorg dat je een gezonde stevige soep klaar hebt staan voor moeilijke momenten

 

Juist de nieuwe inzichten en het enthousiasme van het team maakten dat ik er ook zin in kreeg, gemotiveerd raakte en ging geloven dat het echt anders kan.

 

Er komt veel bij kijken als je Diabetes 2 gaat omkeren. Ik dacht: “Het moet anders, het gaat echt fout met mijn lijf.” Ik was meer aan het  overleven dan leven. Vooral bezig zijn met narigheid te voorkomen of te beperken. Sporten ging niet voluit want de blessures hielden me tegen. Ik werd steeds een beetje zwaarder en kon de discipline niet opbrengen om van de “verboden dingen” af te blijven. Dat nam ik mezelf kwalijk. Waarom lukt het me niet om dat lekkers te weerstaan? Waarom ben ik zo moe? Waarom heb ik nergens zin in en wissel ik zo van stemming? Wat een negatieve spiraal!

Tijdens het startweekend van Keer Diabetes 2 Om werd me meteen veel duidelijk. Hoewel ik het heel spannend vond om in een onbekende groep plaats te nemen, viel het me reuze mee. Wat interessant om met lotgenoten te kunnen praten over hoe het is als Diabeet. Herkenning en opnemen van kennis ging haast vanzelf. Als Verpleegkundige in de Wijk dacht dat ik het allemaal wel wist. Juist de nieuwe inzichten en het enthousiasme van het team maakten dat ik er ook zin in kreeg, gemotiveerd raakte en ging geloven dat het echt anders kan. Het eten daar verraste me echt: Zo lekker vol van smaak en gevarieerd. Dit had niks met een “dieet“ te maken voor mijn gevoel. Met goede moed ging ik naar huis en keek alweer uit naar de eerstvolgende terugkomdag. De community via internet leek me eerst niets maar juist daar ervoer ik een klankbord en deed ik tips en nieuwe recepten op. Daar kon ik mijn verhaal, vragen, successen en mislukkingen kwijt. Nooit gedacht dat mijn leven zo ten goede kon veranderen…alleen door leefstijl verandering. Gewoon weer genieten!

 

Annette

 

Door middel van mijn blogs wil ik graag vertellen over wat ik allemaal beleef en tegenkom tijdens mijn Keer Diabetes2 Om avontuur. Waar ik overwin of waar ik juist faal. Ik hoop je te inspireren om ook jouw leefstijl te verbeteren! Heb je een vraag of wil je reageren op dit bericht? Stuur mij dan een mailtje (damsaers@ziggo.nl).