7 tips om als praktijkondersteuner aan de slag te gaan met leefstijl 

7 tips om als praktijkondersteuner aan de slag te gaan met leefstijl 

 

1. Reflecteer samen met jouw patiënt op leefstijl en patronen 

Als zorgverlener staat de patiënt voor jou altijd op 1. Daarom is het belangrijk om samen te ontdekken waar de patiënt behoefte aan heeft. Ilse doet dat als volgt: “Ik probeer mensen te motiveren wanneer ze bij mij komen voor de jaarcontrole of een kwartaalcontrole. Je bespreekt dan eerst de uitslagen, vervolgens ga je kijken of die zijn verbeterd of niet. Het is belangrijk om erachter te komen wat de patiënt zelf graag wil: van de medicijnen af door middel van een leefstijlbehandeling of doorgaan op de huidige weg. Ik merk dat veel mensen wel openstaan om te reflecteren op hun leefstijl en patronen. Vooral mensen met overgewicht willen verandering. Hen probeer ik te motiveren om aan de slag te gaan met beweging en voeding. Dagelijks een wandeling maken vóór het ontbijt kan al zo´n groot verschil maken”. 

2. Neem een leefstijlarts in dienst

Naast de praktijkondersteuner is er in de praktijk van Ilse ook een leefstijlarts in dienst. Deze arts biedt eigenlijk 1,5 lijnszorg samen met het Anna ziekenhuis in Geldrop. Maar wat is de toegevoegde waarde voor een praktijk? Een leefstijlarts is gespecialiseerd en weet alles over de invloed van voeding, beweging, slaap, ontspanning en zingeving op het lichaam en geest. Dit kan een mooie toevoeging zijn op reguliere zorg die meer is gericht op symptoombestrijding. 

3. Geef zelf het goede voorbeeld

Ilse heeft zelf een positieve ervaring met een leefstijlverandering op het gebied van voeding. “Ik heb zelf mijn leefstijl aangepast, ben anders gaan eten en daardoor afgevallen. Ik hou het goed vol en dat zien patiënten ook. Dat geeft hen en mij extra motivatie. Het is leuk om recepten en tips met elkaar uit te wisselen”.

4. Volg een geaccrediteerde leefstijlnascholing

Met een nascholing breid je je professionele deskundigheid uit op het gebied van leefstijl. Zo blijf je op de hoogte van de laatste innovaties op het gebied van leefstijl en hoor je welke leefstijlprogramma´s geschikt zijn voor jouw patiënten. Je kunt bijvoorbeeld een nascholing volgen van de NVvPo, Keer Diabetes2 Om of Arts & Leefstijl.

5. Verwijs de patiënt naar een diëtist

Voeding is een belangrijke leefstijlpijler. Met een paar kleine aanpassingen valt er al veel winst te behalen. Een diëtist heeft kennis van voeding en het lichaam, weet wat de nadelen van overgewicht zijn en kan patiënten begeleiden bij het ontwikkelen van een passend eetpatroon.

6. Neem een voorbeeld aan GezondDorp

Dit is misschien geen praktische tip, maar wel een hele bijzondere: het ‘GezondDorp’ Leende. Hier creëren dorpsgenoten, de lokale/regionale micro-economie, scholen, sportverenigingen, overheden en zorgverleners samen een gezonde omgeving. Met deze innovatieve inrichting van het dorp wordt het terugdringen van welvaartsziekten zoals obesitas, diabetes type 2 en hypertensie gestimuleerd. Kun jij iets doen waarmee je een gezonde omgeving van jouw praktijk stimuleert?

7. Maak gebruik van tools 

Tegenwoordig wordt er steeds meer onderzoek gedaan op het gebied van leefstijl en is er dus ook meer data beschikbaar. Met deze data kunnen bruikbare tools worden ontwikkeld voor in de praktijk. Zo heeft Voeding Leeft een korte zelftest ontwikkeld op basis van een data analyse van 3.000 mensen met diabetes type 2, die mee hebben gedaan aan de leefstijlbehandeling Keer Diabetes2 Om van Voeding Leeft. Deze korte test geeft zowel jou als jouw patiënt binnen 2 minuten inzicht of de diabetes kan worden omgekeerd met leefstijl en berekent de mogelijke behandelresultaten. 

Doe de test samen met je patiënt tijdens de volgende controle de zelftest. 

Tip:

Stel de pagina in als snelkoppeling op je bureaublad of stel deze in als favoriet. Zo heb je de test altijd snel bij de hand om die te doen samen met de patiënt in jouw c