In beweging blijven op vakantie?

In beweging blijven op vakantie?

Marijn Jonkhart is programma coördinator en deelt tips voor in beweging blijven op vakantie
Op vakantie vervalt je dagelijkse routine waarschijnlijk. Hoe zorg je er ook dan voor dat je in beweging blijft?

 

DE REIS

Heb je een lange vliegreis voor de boeg, of zit je dagenlang in de auto? Probeer indien mogelijk voor vertrek alvast te bewegen. Tijdens de reis is het waarschijnlijk lastig om echt te bewegen, maar voor de doorbloeding is het toch belangrijk om niet helemaal stil te zitten. Probeer je in elk geval elk half uur een keer goed uit te strekken, en te gaan staan indien mogelijk.


OP VAKANTIE

Nuchter bewegen: probeer juist wanneer het warm is voor het ontbijt alvast te bewegen. Het is dan waarschijnlijk nog een stuk koeler. Neem de lange toeristische route naar de supermarkt, maak een wandeling door de stad en drink een kopje (zwarte) koffie voor het ontbijt of maak een lange strandwandeling als het zand nog leeg is.

Lig je overdag aan het strand of bij een zwembad? Zwemmen is een hele goede manier van bewegen. Wist je dat je met zwemmen niet alleen je uithoudingsvermogen traint, maar ook spieren verspreid over het hele lichaam? Als je normaal veel wandelt, is zwemmen dus een fantastische manier van bewegen om ook je bovenlichaam eens te laten werken.

Vergeet vooral niet dat elke beweging beter is dan geen beweging!

 

RUST

Vermijd intensieve beweging wanneer het echt heel warm is buiten. Het forceren van inspanning in de hitte kan zorgen voor stress in plaats van ontspanning: het tegenovergestelde van wat je wilt bereiken. Zoek in plaats hiervan de schaduw op, drink voldoende water en geef je lichaam rust.

En vergeet niet… dat het soms gewoon niet lukt. Dat er dagen tussen zullen zitten waarop het weer perfect is voor een lange wandeling, maar je toch de stoel niet uit weet te komen. Wie weet heb je het druk gehad op je werk en komt alle vermoeidheid er nu in een keer uit: ook deze dagen horen erbij, we hebben ze allemaal.

Doe je best, maar durf je ook over te geven aan een dagje niets. Rust uit, geniet, morgen weer een dag!