‘Ik ervaar meer daadkracht en voel me positiever’

‘Ik ervaar meer daadkracht en voel me positiever’

‘Wat een commercieel gedoe’, dacht Simon Henk Koenen (61) cynisch toen hij hoorde dat mensen met diabetes in een week tijd van de insuline afkwamen via Keer Diabetes2 Om van Voeding Leeft. Maar het lukte hem ook.

“Ik was een Bourgondische eter die at op basis van de definitie van gezond voedsel dat me door de reclame met de paplepel was ingegoten. Achteraf gezien begrijp ik dat dit zogenaamd gezonde dieet tot diabetes type 2 leidde, maar de diagnose kwam als een donderslag bij heldere hemel. Hoeveel ik daarna ook mijn best deed om gewicht kwijt te raken; er kwam alleen maar bij. En dat terwijl ik de dieetadviezen keurig opvolgde: drie maaltijden en maximaal drie tussendoortjes per dag. Ontbijtkoek mocht ook. Ik begreep er niets van.”

“In het tv-programma ‘Hoe word ik honderd?’ zag ik mensen met diabetes type 2 in een paar weken tijd van de insuline af komen. ‘Wat een commercieel gedoe’, dacht ik geïrriteerd, maar ik bleef kijken tot het me overtuigde. Het bevestigde me in mijn idee dat je je diabetes in de hand werkt met wat je eet. Ik spoot toen 175 eenheden insuline per dag en woog 111 kilo. Mijn spieren moeten warm gehouden worden, grapte ik. Maar het was een doodlopende weg. De volgende dag vertelde ik de huisarts wat ik op televisie had gezien en dat ik dat ook wilde.”

“Nog voor het programma begon, hielp de praktijkondersteuner van Keer Diabetes2 Om mij – in overleg met mijn huisarts – alvast insuline af te bouwen. Elke dag een paar eenheden minder en dan kijken: hoe reageert de HbA1c? Na een schaaltje chips of borrelnootjes vloog de waarde omhoog. In mijn voedingspatroon verschoof ik de balans richting meer gezonde vetten. Naast informatie over voeding kreeg ik via Keer Diabetes2 Om ook inzicht in het belang van voldoende slaap, beweging en ontspanning. Ik worstel al jaren met een depressie. Sinds ik anders eet, voelt het beter in de bovenkamer. Ik ervaar meer daadkracht en voel me positiever. Mijn vrouw trouwens ook: ze heeft meer energie en ziet oplossingen in plaats van problemen.”

“Bewegen is een punt van verbetering, ik kan me er slecht toe zetten. Ik leerde dat wandelen met de hond ook beweging is. Dus ik maak iedere dag meters.”

“Dat ik me jarenlang heb laten verblinden door reclames verbaast me nog steeds. Hoewel ik regelmatig eieren met spek eet, zakte mijn cholesterol van 70 naar 45. Ik leerde naar mijn lichaam te luisteren. Rust nemen als ik dat nodig heb, eten als mijn lichaam om voeding vraagt. Niet als ik mijn maag hoor borrelen, maar als ik me slap begin te voelen. Dat was nieuw. Na de feestdagen viel ik terug in ongezonde gewoonten. Van de een op de andere dag gleed ik zo mijn oude patroon in en kwam ik vijf kilo aan. Ook als ik geëmotioneerd ben, vraagt mijn lichaam om compensatie. Dan vind ik het moeilijk om te stoppen met eten. Dat biedt dan troost.”

“Gelukkig ken ik nu een weg terug. Door regelmatig te meten, een doel te stellen en daar samen met mijn vrouw voor te gaan, kom ik weer op het juiste spoor. Dankzij dit programma sta ik weer positief in het leven. Ik heb energie voor tien en zou die graag inzetten voor een werkgever, maar dat is lastig op mijn leeftijd. Ik streef ernaar ook nog van die laatste pillen af te komen.”

Simon Henk woont samen met zijn vrouw Carla in Bovenkarspel. Samen hebben ze een zoon en twee kleindochters. Hij houdt van theologie, schaken en zijn vrijwilligerswerk als vertrouwenspersoon en budgetcoach bij Vluchtelingenwerk.