Paula

Paula

Het ging slecht met mij. Ik had 5 jaar diabetes en was moe, slap, had minder energie en last van mijn darmen. De veroorzaker Metformine werd vervangen door het spuit van insuline en ik kwam bij de dietist terecht waar vele eetmomenten op de dag werden geadviseerd. Ik voelde mij er absoluut niet goed bij.
Het allerbelangrijkste is dat het Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma mij een nieuwe manier geeft gegeven om mij weer verantwoordelijk te voelen voor mijn eigen gezondheid. De afgelopen jaren ben ik de regie kwijtgeraakt en het enige wat er van mij verwacht werd was dat ik uitvoerde wat het voorgeschreven beleid was. Of ik mij daar wel of niet goed bij voelde was secundair.

Nu begrijp ik beter wat er gebeurt in mijn lichaam, wat en hoeveel het nodig heeft. Ik ben inmiddels een gesprekspartner voor dokters en verpleegkundigen geworden. Soms ben ik degene die uitlegt wat er nodig is en dit kan onderbouwen met feiten. Ik ben weer gemotiveerd om verantwoordelijkheid te nemen voor mijn eigen gezondheid.

Daarnaast voel ik mij veel beter en hersteld mijn lichaam zich langzamerhand van de uitputtingsslag van de afgelopen 5 jaar. Dagelijks bewegen, de juiste voeding en regelmatig prikken. Ik heb een boekje waarin ik als het nodig is aantekeningen maak over hoe ik mij voel in combinatie met mijn bloedwaarden en wat ik eet. Kom ik er niet uit dan overleg ik met mijn groepsgenoten. De verpleegkundige is onder de indruk van de waardes en is op zoek naar informatie hoe dit kan.

Ik ben heel blij dat ik dit programma heb kunnen volgen. De uitleg, de onderlinge samenhorigheid, de herkenning en erkenning van mijn probleem heeft er toe geleid dat ik na 5 jaar grote stappen heb gezet in het accepteren van mijn suikerziekte zonder dat het mij eigenlijk patiënt heeft gemaakt. Ik heb diabetes maar ik ben niet diabetes. Het kunnen voeren van de regie is voor mij hier cruciaal in geweest. Gedurende het programma heb ik de langwerkende insuline kunnen afbouwen. Inmiddels gebruik ik nog 10 eenheden, maar ik ga staag verder.