Nathalie Wilmsen

Communicatie en onderzoek

Het effect van voeding en leefstijl interesseert en fascineert mij al sinds ik zo ongeveer 14 jaar ben. Op de middelbare school kwam ik al met noten en pure chocolade aan in plaats van blikjes energy drink. Ik wilde heel graag zelf begrijpen hoe mijn lichaam werkt en wat ik kan doen aan mijn gezondheid, onafhankelijk van anderen. De opleiding voedingswetenschap (WUR) paste mij perfect. Ook al was deze opleiding toen nog met name gericht op preventie, ik was er heilig van overtuigd dat voeding ook een rol speelt bij de behandeling van ziektes. Mensen beter maken met een gezonde leefstijl, dat wilde ik doen. ‘Daar leer je niet voor', hoorde ik vaak. ‘Dat soort banen bestaan niet’. ‘Ja ja’, dacht ik, ‘dat zullen we nog wel eens zien’. 

En toen kwam ik voor mijn masterstage bij Voeding Leeft terecht en werd het tegendeel bewezen: iedere dag zie ik met eigen ogen wat een andere leefstijl kan doen. In de praktijk, recht onder onze neus. Dat is zo gaaf als je gewend bent resultaten te lezen vanaf papier, in wetenschappelijke artikelen. Door mijn werk bij Voeding Leeft kan ik elke dag bijdragen aan het op de kaart zetten van leefstijl als medicijn. Ook al is het niet altijd de makkelijkste weg als je, zoals wij, werkt aan iets nieuws, wat tegen het bekende in gaat. Het betekent dat mijn baan er soms anders uitziet dan anders: met meer onzekerheid en een soms nog onduidelijke weg vooruit. Regelmatig komen we flinke ‘road blocks’ tegen op onze weg leefstijl in te zetten als behandeling op grote schaal en dit vraagt veerkracht en uithoudingsvermogen van mij en mijn collega’s. Onderaan de streep is dat het mij waard, want ik geloof dat dit is hoe het zou moeten zijn! Als wij het niet doen, wie dan wel?

Nathalie