Lolke (63 jaar)

Lolke (63 jaar)

3 jaar geleden kreeg ik de diagnose diabetes type 2, maar het speelde natuurlijk al langer. Op dit moment merkte ik dat gezondheid heel belangrijk is. Destijds had ik een baan met veel verantwoordelijkheid midden in een fusie. Ik zat in een hele verdrietige periode door het verlies van familieleden, al mijn energie ging daarnaartoe. Daarnaast was ik veel te zwaar. Bewegen was door de jaren heen minder geworden en ik had een bourgondische levensstijl. Het proces was toen eigenlijk al begonnen: Wat moet ik doen om zo gezond mogelijk te blijven? 

De fusie op mijn werk mislukte waardoor ik werkloos werd. Maar eigenlijk was dit ook wel een cadeautje, want het voelde als een soort prepensioen. Er kwamen allerlei leuke dingen op mij af. Samen met mijn vrouw ben ik meer gaan sporten en probeerden we zoveel mogelijk gezond te eten. Daarnaast ging ik vrijwilligerswerk doen en bezig met hobby’s. Ik ervaarde minder spanning en mijn slaap verbeterde duidelijk. Ik voelde me goed, maar toch moest ik wel steeds meer medicijnen slikken en de getalletjes liepen op. Vervolgens kreeg ik pillen waarvan je gewicht toeneemt. Voor mij was de enige optie nog om mijn voeding drastisch aan te passen. Hier ging ik dan ook meer over lezen ik kwam bij Keer Diabetes2 Om terecht en heb mij aangemeld voor het digitale programma. 

De coronacrisis was uitgebroken waardoor ik Keer Diabetes2 Om online volgde. We leerden in groepsverband wat we beter konden doen. Op 3 pijlers had ik al veel winst geboekt, namelijk ontspanning, slapen en bewegen. Mijn voeding veranderen was de enige pijler waar nog winst viel te behalen. Anders eten was ook best goed te doen en ik kreeg motivatie van de verbeterde getallen van mijn gewicht, buikomvang en bloedsuikerwaarden. Met de steun uit mijn omgeving, was dat een enorme motivatie om door te gaan.

Door de regelmatige ondersteuning van het team van Keer Diabetes2 Om en het groepsverband stimuleerden we elkaar om door te gaan. Soms liep je even vast en dan is het belangrijk om de goede keuzes te blijven maken. Dit begint natuurlijk al met boodschappen, haal alleen gezonde dingen in huis. Soms was bewegen door het slechte weer een uitdaging om te doen. Mijn tip: zoek dan altijd iets wat dicht bij jou ligt en begin met kleine stapjes die je langzaam uitbreidt. Zo ben ik veel meer gaan wandelen van 3 km naar makkelijk 15 km, lekker buiten in de natuur. Heerlijk, wat zie ik veel mooie dingen. Stel jezelf een doel, soms lukt dit niet in één keer. Maar wanneer je doorgaat merk je dat je er beter uitkomt. Wat ook kan helpen is om anderen op te zoeken die ook meer willen bewegen.

Ik volleybal, tennis, ben vrijwilliger, onderhoud een volkstuin en ik ben bezig om Molenaar te worden. Daarnaast ben ik mantelzorger en pas ik vaak op mijn kleinkinderen. Zo blijf ik lekker actief. Koken is ook een hobby van mij. Door bewegen, vrijwilligerswerk en hobby’s kom ik veel met mensen tegen.

Al met al heeft me het veel gebracht. Deze levensstijl past prima bij mij. En je eet gezonder, onbewerkt, met de seizoenen, minder koolhydraten, meer groente, met een lekker stukje vlees of vis en nog steeds heel lekker! Gezondheid is niet vanzelfsprekend, ook al doe je er alles aan is het geen garantie voor een gezond en lang leven. Maar daarvoor kun je wel alles doen, niet uitstellen en blijven genieten. Er zijn altijd mooie dingen die op jouw pad komen. Dankzij Keer Diabetes2 Om gaat het mij lukken om door de gezondere levensstijl de diabetes om te keren en ik hoop dat iedereen die kans wil pakken.

Andere interessante artikelen