Diabetes type 2 patiënten op langere termijn gezonder door leefstijlaanpassingen

Diabetes type 2 patiënten op langere termijn gezonder door leefstijlaanpassingen

Ruim 1 miljoen Nederlanders hebben diabetes type 2. Elk jaar worden er door huisartsen zo’n 55.000 nieuwe patiënten gediagnosticeerd. Uit onderzoek van het Louis Bolk Instituut blijkt dat je deze ziekte kunt omkeren. Deelnemers van het programma Keer Diabetes2 Om deden mee aan het onderzoek en na 12 maanden wist 92% van de deelnemers zijn/ haar diabetes type 2 (geheel of gedeeltelijk) om te keren.

18 maanden resultaten
Een jaar na start van het programma is 92% omgekeerd, waarmee wordt bedoeld dat een deelnemer minder of geen medicatie gebruikt en/of gezondere bloedwaarden (HbA1C) heeft. Uit de nieuwe data blijkt dat ook 18 maanden na start aan het programma het percentage deelnemers dat omgekeerd is stabiel blijft, wat in reguliere diabeteszorg uitzonderlijk is. 30% van de deelnemers gebruikt zelfs helemaal geen medicatie meer.

Neveneffecten
Naast een vermindering van medicatie en betere bloedwaarden, laten de onderzoeksresultaten zien dat deelnemers meer energie en een hogere kwaliteit van leven ervaren. Ook viel men gemiddeld 8,4 kg af in één jaar en daalden de triglyceriden significant met 24%. Een daling van de triglyceriden (=vetstof in het bloed) wordt geassocieerd met een lager risico op hart- en vaatziekten.

Over het onderzoek
Om de effectiviteit van het programma Keer Diabetes2 Om te meten en dit programma te vergelijken met reguliere diabeteszorg, wordt een wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd door het Louis Bolk Instituut. Bij deelname aan het onderzoek worden deelnemers twee jaar wetenschappelijk gevolgd. Het onderzoek is gestart in januari 2017 en volgt alle 1900 deelnemers die in de periode 2017-2019 starten met het programma. De laatste groep zal halverwege 2019 starten, waarmee het onderzoek eind 2021 zal eindigen.

Download de factsheet met de nieuwste resultaten hier. Het gehele onderzoeksrapport is hier te lezen.