Diabetes type 2 omkeren: Het kan echt!

Diabetes type 2 omkeren: Het kan echt!

 

Het advies is: Veel groenten, alles vers, volvet (en dus smaakvoller) eten. Klinkt raar hè? En toch ben ik 11 kilo afgevallen in een half jaar.

 

“Je hebt Diabetes type 2, leer er maar mee leven,” kreeg ik zeven jaar geleden te horen. Steeds meer medicatie erbij, maar ik voelde me er niet beter door, eerder slechter. Medicijnen bij Diabetes type 2 zijn alleen maar symptoombestrijding, ze genezen niet. Al paste ik alle goedbedoelde adviezen en protocollen toe, toch voelde ik me steeds beroerder. Al deed ik nog zo mijn best, ik kreeg nóg op mijn kop van de diabetesverpleegkundige. Wat een gevecht, om moedeloos van te worden! Steeds dikker, moe en blessuregevoelig, weinig energie, nergens zin in. Ik wilde wel, maar er kwam niks uit mijn handen; had last van stemmingswisselingen en kon mijn goede voornemens niet volhouden. Ik zat mezelf en mijn omgeving in de weg. Het moet toch anders kunnen? 
 

Via-via hoorde ik over ‘Keer Diabetes 2 Om’ van Voeding Leeft; leefstijlverandering door andere voeding, meer bewegen en het vermijden van stress. Dat zijn de hoofdregels om in balans te komen. Het doel is om de medicatie af te bouwen of zelfs te stoppen.
 

Ik vergelijk mijn lichaam met een dieselauto waar ik jarenlang de verkeerde brandstof in gooide. Ik tankte benzine (bewerkte voeding met koolhydraten en suikers) in plaats van diesel (onbewerkte vetten) en dat werkte niet: ik liep letterlijk vast. Ik eet nu niet minder en magerder, maar juist meer en vetrijker. Het advies is: onbewerkte en verse voeding, veel groenten en volvet (en dus smaakvoller). Klinkt raar hè? En toch ben ik 11 kilo afgevallen in een half jaar. Jarenlang zijn we onterecht bang gemaakt voor vet in ons eten.
 

Met bewerkte voeding en suiker hield ik mezelf “zoet”. Ik was een emotie-eter. Mezelf “vullen” in plaats van “voeden”. De knop is nu om! Dwars tegen de gevestigde “heilige huisjes”, de gewoontes en de commercie in. Het is niet moeilijk vol te houden, maar ook niet gemakkelijk. Nee zeggen tegen de verleiding is soms nog lastig. Ik hou nog steeds van caramel, nougat en chocolade! Als mensen aandringen dan zeg ik: “Ik mag het wel maar ik kies ervoor om het niet te eten op dit moment.” Je vormt een bedreiging voor de ander die misschien wel wil afvallen maar er de motivatie nog niet voor gevonden heeft. Sommige mensen slikken liever een pilletje dan dat ze hun leefstijl veranderen. En dat mag ook.
 
Annette

 

Door middel van mijn blogs wil ik graag vertellen over wat ik allemaal beleef en tegenkom tijdens mijn Keer Diabetes2 Om avontuur. Waar ik overwin of waar ik juist faal. Ik hoop je te inspireren om ook jouw leefstijl te verbeteren!