De rol van voeding

De rol van voeding

De rol van voeding

Voeding is van grote invloed op onze gezondheid. Voedsel is nodig voor de opbouw, het functioneren en het herstel van ons lichaam. Het geeft bovendien gezelligheid, warmte en ontspanning. Voeding kopen en bereiden kost ook tijd en moeite. In de afgelopen tientallen jaren zijn we hierop veel tijd gaan besparen. We zijn daarmee de grip op de kwaliteit van ons dagelijks eten kwijtgeraakt. Industrieel bewerkt voedsel is snel klaar, makkelijk en snel op te eten. Echter, zeventig procent van wat we nu eten, heeft miljoenen jaren lang nooit op ons menu gestaan. Het westers voedingspatroon bestaat uit teveel bewerkte en gezoete voeding en te weinig uit verse en onbewerkte voeding. Dat heeft grote gevolgen voor onze gezondheid laat onderzoek zien. Bewerkt eten levert immers minder voedingswaarden en minder verzadiging.

 

Waarom huidige aanpak niet werkt

Vele professionals vertellen ons al jaren dat je discipline moet hebben als je diabetes type 2 hebt. Dat je minder kilocalorieën moet eten en veel moet bewegen. Er gaan zo misschien wel kilo’s verloren, maar die komen er ná het energie beperkte dieet altijd weer aan. Mager en minder werkt niet. Zolang je niet kijkt naar de kwaliteit van de voeding en de oplossing bij de persoonlijke discipline legt, zal er niets veranderen. Op deze manier blijft het aantal mensen met diabetes type 2 alleen maar groeien.

 

Wat is er aan de hand?

Bij diabetes type 2 zijn bloedglucose daling en afvallen het belangrijkste. Voeding heeft hierop een zeer grote invloed. Het is belangrijk om te weten dat eetlust en vertering automatische processen zijn. Als u diabetes type 2 heeft, is dat vaak verstoord; door voedsel veroorzaakt en ook door voedsel versterkt. Uw lichaam krijgt steeds meer moeite met het verwerken van grote hoeveelheden snel opneembare koolhydraten. De productie van insuline wordt door toenemende ongevoeligheid (insulineresistentie) zó hoog, dat andere hormonen die normaal de vetverbranding stimuleren, continue onderdrukt worden. Deze koolhydraten veroorzaken in een insuline resistent lichaam dus juist vetopslag. In plaats van energievoorziening in verschillende cellen. Op deze manier heeft iemand met diabetes type 2 eigenlijk chronisch honger naar energie.

 

Voeding als medicijn

In plaats van minder te eten, zou u dus eigenlijk meer moeten eten als u diabetes type 2 heeft. Méér van de producten die weinig van het lichaam vragen wat betreft insuline productie of glucoseregulatie. Voeding die smaakvol is, goed voedt en die voldoende energie geeft om weer met plezier in beweging te komen. Voeding waarbij u zich lekker voelt, omdat uw bloedsuikers direct dalen. Voeding als medicijn. Want met de daling in bloedsuikers en insuline-vraag, kunt u mogelijk diabetes type 2 medicijnen verminderen en komt de gevoeligheid voor insuline weer terug. Afvallen wordt zo één van de positieve bijwerkingen van een beter eetpatroon en niet het hoofddoel. Wilt u weten hoe het voor u werkt? Kijk hier voor meer informatie.

Meer informatie over de rol van voeding bij chronische ziekten? Neem een kijkje bij op de website van Voeding Leeft.