De Grote Inspiratiedag

De Grote Inspiratiedag

Zaterdag 31 augustus 2019 vond de allereerste ‘Voeding Leeft Grote Inspiratiedag’ plaats. Op landgoed Ter Horst in Driebergen kwamen bijna 200 oud-deelnemers en een team van Voeding Leeft samen. Sophie – programmacoördinator bij Keer Diabetes2 Om – vertelt je graag meer over deze geslaagde dag.

Op het prachtige landgoed kwam het team in de vroege ochtend aan op de locatie. Niet veel later kwamen de eerste deelnemers enthousiast binnengelopen. De zon scheen, de temperatuur was lekker en de geur van de natuur kwam ons tegemoet. Het ontvangst was een moment van weerzien en herkenning. Wie uit mijn groep zullen er zijn? Hoe zijn we veranderd de afgelopen maanden?

Na een voor iedereen bekende ontspanningsoefening trapten we af met enkele vragen in de zaal. Wanneer ben jij aan KDO begonnen? Voor wie is de KDO leefstijl al helemaal eigen? De reacties uit de zaal waren goed verdeeld. Een collectief “wow” klonk door de zaal toen iemand zei: “ik heb mij in 40 jaar nog nooit zó goed gevoeld”.

Het ochtendprogramma bestond uit verschillende lezingen. Sprekers vanuit diverse vakgebieden, die allen goed op elkaar aansloten. Tijdens de lezing van de langverwachte spreker Hanno Pijl – hoogleraar en internist en voor velen bekend als de schrijver van het boek ‘Diabetes type 2, maak jezelf beter’ – werden de twee meest prangende vragen beantwoord over hoge nuchtere bloedwaarden en cholesterol. We werden gerustgesteld: we zijn de op goede weg met Keer Diabetes2 Om.

Martijn van Beek, oprichter en directeur van Voeding Leeft, gaf ons een kijkje in het ontstaan en de ontwikkeling van Voeding Leeft. Wist je bijvoorbeeld dat Martijn tijdens de eerste groepen van Keer Diabetes2 Om zelf ook altijd tijdens programmadagen aanwezig was en voor de groep stond? Inmiddels gebeurt dit niet meer en zijn hier programmacoördinatoren voor in de plaats gekomen. Maar, de reis leggen we nog steeds samen af. De mensen die er thuis, in hun omkeerproces, of waar dan ook alleen voor staan werden aangemoedigd met een groot applaus.

Connie Hoek, diëtiste en sinds het begin betrokken bij de ontwikkeling van het groepsprogramma, gaf nieuwe inzichten over de invloed van bewerkt en onbewerkt voedsel op onze darmen en het verzadigingsgevoel. Het negatieve effect van de zogenaamde ‘supermarkt koolhydraten’ en gunstige effecten van de ‘natuur koolhydraten’ liet onze hersenen kraken.

Om alle informatie te kunnen blijven opslaan tijdens de lange zit werd er gedanst. En hoe! Ieder op zijn eigen manier schudde alles even los, zelfs op het podium werd gedanst!

Een heerlijke Keer Diabetes2 Om proof lunch stond klaar om verzadigd de workshops in te gaan. De kleurrijke salades, smaakvolle groenten, verse zalm, crackers met dip en stukken kaas waren naast prachtig om te zien, ook nog eens heel smakelijk.

De middag werd gevuld met workshops over slapen, ontspanning, voeding, beweging en medicatieafbouw. Tijdens het boksen leerden we stevig te staan en mee te bewegen met soms uitdagende situaties die het leven biedt. De één is meer geneigd om aan te vallen, waar de ander liever verdedigt. Op zoek naar de juiste balans.

De workshop “outdoor mindfulness” werd ook druk bezocht. Een hippe term, maar praktisch toepasbaar door te wandelen met aandacht door de natuur en gebruik te maken van alle zintuigen. Voor wie het gehele verhaal over voeding en insulineresistentie nog een keer wilde horen was er de workshop ‘puntjes op de (ï)nsuline’. Ook ruimte voor verdieping was aanwezig bij de workshops “slapen kun je leren”, “breincoaching” en “maak je favoriete recepten KDO proof”.

‘Hoe beschrijf je jouw Keer Diabetes2 Om reis in 1 woord?’ Zelfvertrouwen, dankbaar, TROTS, moed & steviger en vele andere krachtige woorden in grote letters opgeschreven werden hoog in de lucht gehouden. Deze laatste mooie warme zomerdag in de zomer van 2019 zullen wij niet snel meer vergeten. Met een grote lach op ons gezicht, levendig, geïnspireerd en energiek verlieten wij de locatie.

Tot snel, want na deze dag kunnen wij overtuigd zeggen: dit gaan wij nog eens overdoen!