Boodschappen Survival

Boodschappen Survival

Annette is Oud Deelnemer van het Keer Diabetes2 Om Programma en deelt haar ervaringen in een blog.


Waar ik vroeger alle gangpaden doorkruiste en overal wel iets in mijn kar deed, sla ik nu hele rijen over.
Op de groenteafdeling sla ik echter mijn slag: ik sla drie soorten sla in, avocado’s, tomaten, prei, courgette, citroen, bloemkool, sperzieboontjes, uien, knoflook, komkommer, koolrabi, bietjes, paprika in drie kleuren, aubergine, zoete aardappel en pompoen. Hier word ik blij van. Mijn neus ruikt de verse jus d‘orange die je zelf vers kunt persen en waarbij je de sinaasappeltjes ziet rollen achter een raampje heus wel… Maar ik hoor Conny, onze diëtiste van het omkeerprogramma, in mijn oor: “In één glas zitten minimaal drie sinaasappels … drie keer 13 gr Kh per sinaasappel, dat zijn bijna 8 suikerklontjes!“

Ik haal diep adem en maak me op voor de volgende uitdaging: De broodafdeling.

Dus ik geef gas en op de vleesafdeling rem ik pas af. Die jus heb ik mooi weerstaan! Al het gepaneerde laat ik links liggen net als de gemarineerde heerlijkheden. Voor mij wel de kippendijtjes want die hebben meer structuur en smaak dan de bleke filetjes heb ik van een medecursist geleerd. Tartaartjes en biefreepjes mogen mee. Gehakt is vaste prik, daar varieer ik eindeloos mee. Ik haal diep adem en maak me op voor de volgende uitdaging: De broodafdeling. Met alle soorten knapperig brood, vlaaien, taarten, broodjes loop ik voorbij… Al zie ik in mijn ooghoek dat de puddingbroodjes en de gevulde koeken (38 gr kh per 100 gram) in de aanbieding zijn, net als de Bossche bol: slechts 17 gr Kh per 100 gram. Even twijfel ik: Met witte knokkels om de duwstang beheers ik mij. Oei! Doorlopen!
Trots op mezelf arriveer ik op de zuivelafdeling. Daar gooi ik ontspannen en glimlachend de Griekse Yoghurt met 10% vet, de kookroom, de crème fraîche, slagroom en de mascarpone in mijn kar. Ik word ingehaald: en ik werp een blik in het karretje dat mij passeert:  Volkorenbrood, havermout ( 57 ), bananen, appels, aardbeienvlaai (256), chips (53), cola, verse jus (hij wel!), kersenkwark ( 120 gr Kh), drinkyoghurt, bier, Japanse mix ( 90 gr Kh) en rozijnenkoekjes (70 gr Kh)… en tel stiekem even globaal alle koolhydraten op… Poeh hé, die man heeft geen idee! In mijn fantasie zie ik het suikerspoor dat uit zijn kar loopt.

Maar ik ben er nog niet! Ik daag mezelf uit en draai het snoeppad in. Het mierzoete en de koekjes doen me niks meer, maar bij de dropjes moet ik me beheersen…het water loopt me in de mond… de karamelchocolade en de nougat lachen me ook toe…Zal ik? Gelukkig: daar is Conny weer in mijn hoofd: “Een paar seconden genot in je mond: is ellende op je heupen en je kont!”. Tja,… ik weet het, als ik er aan begin gaat de hele zak leeg… knalt mijn bloedsuikerspiegel omhoog, word ik chagrijnig en moe, kom ik in die spiraal terecht waarin ik steeds meer wil zondigen… en kost het me héél veel kracht en discipline om de gezonde draad weer op te pakken… Zucht! Dus ik ben sterk en pak mezelf bij elkaar en ga op weg naar de kassa. Maar eerst loop ik terug naar de dropafdeling en leg de zak dropjes  terug die in mijn kar gesprongen is… ☺

Boven de lopende band, strategisch geëtaleerd in kleinere verpakkingen, handig voor in je tas, zie ik de chocobars en snoeprolletjes liggen. Ik kijk de andere kant op. Ik reken af, pak alles in en met een zucht verlaat ik de winkel. Het is gelukt! Ondanks dat ik nog steeds alle ”verboden” dingen zie liggen koop ik ze niet. Tenminste… meestal niet…Ik ben ook maar een mens. Met Diabetes.

 

Annette

 

Door middel van mijn blogs wil ik graag vertellen over wat ik allemaal beleef en tegenkom tijdens mijn Keer Diabetes2 Om avontuur. Waar ik overwin of waar ik juist faal. Ik hoop je te inspireren om ook jouw leefstijl te verbeteren! Heb je een vraag of wil je reageren op dit bericht? Stuur mij dan een mailtje (damsaers@ziggo.nl).