Binnen 1 week van het spuiten af? Yeah right.

Binnen 1 week van het spuiten af? Yeah right.

blog 1 week van spuiten af

Hoe is het toch mogelijk dat John en Gelein in het tv-programma Hoe word ik 100 binnen een week van de insuline afgekomen zijn? Voor velen is het lastig te geloven dat patiënten na zo’n lange tijd insuline gebruikt te hebben binnen een week kunnen stoppen met insuline spuiten.

Tamara de Weijer, huisarts en begeleider bij Hoe word ik 100 en het Groepsprogramma Keer Diabetes2 Om, begrijpt dat helemaal. “Het is dat ik het met eigen ogen heb gezien, anders zou ik ook denken dat het in scene gezet was. Ik begeleid al een aantal jaar patiënten met diabetes type 2 en dit had ik ook nog nooit meegemaakt. Meestal duurt het weken tot maanden om volledig te kunnen stoppen, soms zelf een jaar.”

Toch geeft Tamara aan dat een mogelijke verklaring voor deze snelle respons het volgende kan zijn: Beide heren gebruikten enorme hoeveelheden insuline, John 150 eenheden per dag, Gelein zelfs 210. Wat we vaak zien bij doseringen van meer dan 100 eenheden per dag, is dat dit niet veel effect meer heeft op de glucosewaarden. Als we dus stevig afbouwen (bijvoorbeeld langwerkende insuline halveren) zien we nauwelijks een stijging van de glucosewaarden. Wat we vervolgens doen is de bloedglucosewaarden monitoren met 4-punts dag curves en de kortwerkende insuline daarop aanpassen. De kort- en langwerkende insuline kunnen we zo rustig verder afbouwen naar 0. Bij beide heren gingen de glucosewaarden zo hard naar beneden dat we rigoureus moesten afbouwen en ze binnen een week konden stoppen met de insuline. Mogelijk dat hun lichaam erg gevoelig is voor koolhydraten, maar dat is lastig te bewijzen.

Bekijk hier de afleveringen van Hoe word ik 100 terug en bekijk ook de korte filmreeks van John waarin hij vertelt hoe het nu met hem gaat, een aantal maanden na het programma.