Bewerkt voedsel misleidt ons brein: “alsof je een kind broccoli wil laten eten in de Jamin”

Bewerkt voedsel misleidt ons brein: “alsof je een kind broccoli wil laten eten in de Jamin”

Bewerkt voedsel is overal. Maar liefst 80% van de producten in de supermarkt is bewerkt en overal om ons heen zijn verleidingen om ongezond te eten. Hanno Pijl sprak hierover tijdens het slotdebat van It’s the food, my friend! in mei in De Rode Hoed.

Hanno Pijl – endocrinoloog, hoogleraar diabetologie in het LUMC en tevens werkzaam bij Voeding Leeft – geeft drie belangrijke eet-tips om gezond te blijven. Achtereenvolgens zijn dit: eet onbewerkt, eet gevarieerd en eet niet teveel. Vooral bewerkt voedsel zorgt voor problemen in de systemen in het lichaam omdat de smaakstoffen die erin zitten ons brein misleiden.

Op verschillende plekken in de wereld zijn er zogenaamde blue zones, dit zijn geografische regio’s waar veel meer honderd-plussers wonen vergeleken met andere gebieden in de wereld. Ook komen chronische aandoeningen daar nauwelijks voor. Dat ligt niet aan hun genen, blijkt uit onderzoek, maar aan hun manier van leven. “We worden ziek door de manier waarop we ons leven inrichten”, aldus Pijl. Lees hier verder.