Adviezen voor stagnatie

Je patiënt heeft het afgelopen jaar grote stappen gezet in het aanpassen van zijn of haar leefstijl. Helaas gaat het omkeren van de diabetes niet altijd in één vloeiende lijn en is er soms sprake van stagnatie of een (tijdelijk) verhoogd HbA1c. Dit is wat je voor je patiënt kunt betekenen: 

  1. Geef je patiënt de tijd om zijn of haar leefstijl aan te scherpen. Wacht liever even met het direct ophogen van medicatie en ga in gesprek met je patiënt. Kijk samen met je patiënt waar hij of zij vandaan komt en welk resultaat er eerder is behaald. Zijn er leefstijl pijlers (voeding, beweging, slaap, ontspanning) die extra aandacht verdienen? En is daar wellicht extra ondersteuning bij nodig? 
  2. Vraag of je patiënt een leefstijlanamnese in wil vullen. De leefstijlanamnese is een uitgebreid formulier, waarop alle pijlers van Keer Diabetes2 Om samenkomen. Dit hulpmiddel helpt patiënten inzichtelijk te maken wat er met hun bloedsuikerspiegel gebeurt en waar eventuele verbeterpunten liggen. De ingevulde leefstijlanamnese kun je samen bespreken.
  3. Wijs deelnemers op één van de activiteiten die Keer Diabetes2 Om tijdens het inspiratietraject organiseert, bijvoorbeeld een opfriswebinar. Op een opfriswebinar heeft je patiënt uitgebreid de tijd om vragen te stellen en gaan we in op het omkeerproces. Dit is een fijne ondersteuning om de stagnatie van het omkeerproces te doorbreken. De deelnemers kunnen zich hiervoor (kosteloos) aanmelden via de community Mijn Voeding Leeft. 
  4. Heb je behoefte aan extra tips? Het medisch team van Keer Diabetes2 Om is telefonisch te bereiken tijdens kantooruren via 020-2217906 of via medischteam@voedingleeft.nl 
  5. Wil je meer weten over hoe je je patiënt kunt begeleiden in het omkeerproces in de praktijk? We organiseren regelmatig geaccrediteerde nascholingen voor verpleegkundigen en praktijkondersteuners. Stuur een mail naar David Bakx (david@voedingleeft.nl) om je hiervoor gratis aan te melden.