Blog Keer Diabetes Om

5 tips voor een stap in de goede richting

KDO-51

Vertelt je dokter het niet, dan lees je het wel in de krant. Meters en apps worden aangeprezen om 10.000 stappen per dag te zetten. We horen aan de lopende band dat we meer moeten bewegen. Maar waarom dan?

Wetenschappers zijn het erover eens dat beweging goed is. Voor ieder mens. Ook als je chronisch ziek bent. Beweging stimuleert de aanmaak van natuurlijke stofjes, zoals endorfine en serotonine. Deze stofjes werken als natuurlijke pijnstiller, remmen ontstekingsstoffen en hebben een positief effect op je stemming, emoties en zelfs op je slaap.

Door te bewegen heeft je lichaam meer zuurstof nodig. Je hart klopt tijdelijk sneller en het bloed stroomt sneller. De organen en cellen krijgen daardoor meer zuurstof en voedingsstoffen, terwijl afvalstoffen beter worden verwijderd. Dat heeft weer een positief effect op het herstel van je lichaam.

Alsof dat niet genoeg is, kan bewegen ook een positief effect hebben op je geheugen. Wetenschappelijke onderzoeken laten zien dat door bewegen nieuwe neuronen of ‘paadjes’ aangemaakt worden. Dat helpt je geheugen en leervermogen en maakt dat je makkelijker nieuwe dingen leert. Het is goed om nieuwe dingen te blijven leren, dat houdt ons flexibel, ongeacht de leeftijd.

Beweging zit in alle dag en doe je niet alleen in je vrije tijd of in de sportschool. Ook thuis, onderweg of op je werk zijn er voldoende manieren om te bewegen. Het huishouden of tuinieren bijvoorbeeld, of de trap nemen in plaats van de lift. Kies beweging die bij jou past en waar jij blij van wordt. Even uit je dak gaan op een lekker muziekje is ook bewegen.

Vijf tips om meer te bewegen.
1. Maak 15 tot 30 minuten per dag tijd om te bewegen.
2. Zoek beweging waar jij blij van wordt en wat bij jou past.
3. Kies iets waarbij je je hartslag (iets) verhoogt. Stevig wandelen bijvoorbeeld, zwemmen of fietsen.
4. Maak je beweging intensiever, zodat je jezelf een beetje uitdaagt en je in beweging blijft. Uit de comfortzone, met respect voor onze grenzen.
5. Probeer na een aantal maanden iets nieuws, zo blijf je naast bewegen ook leren.