Blog Keer Diabetes Om

5 mythen over diabetes type 2

KDO-413 (1)
1. Insuline of pillen zijn onvermijdelijk bij de behandeling van diabetes type 2

Dit is misschien wel de grootste fabel van de 5 mythen over diabetes type 2. Er bestaat veel verwarring over de noodzaak van medicijnen onder mensen met diabetes. Veel mensen denken dat medicijnen onvermijdelijk zijn nadat de diagnose diabetes is gesteld. Of je de rest van je leven afhankelijk bent van medicijnen hangt echter van het type diabetes af. Bij diabetes type 1 is medicatie helaas noodzakelijk om de bloedsuikers te reguleren en levensbedreigende situaties te voorkomen.

Ongeveer 90% van de volwassenen is gediagnosticeerd met diabetes type 2. Voor dit type geldt dat medicijnen niet altijd nodig zijn. Door middel van de juiste leefstijl aanpassingen is het mogelijk om het medicijngebruik te verminderen en in bepaalde gevallen zelfs compleet af te bouwen. Eén van de belangrijkste doelen van Keer Diabetes2 Om is vermindering van medicatiegebruik om uiteindelijk de ziekte gedeeltelijk of geheel om te kunnen keren.

2. Diabetes type 2 is chronisch en onomkeerbaar

Medicatie helpt mensen met diabetes type 2, maar geneest de ziekte niet. Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat mensen wel beter kunnen worden van leefstijlinterventies. Een gezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat in bepaalde gevallen minder of geen medicijnen nodig zijn. Bij Keer Diabetes2 Om zien we dat 92% van de deelnemers zijn/haar diabetes geheel of gedeeltelijk omkeert. Dit betekent dat 92% van de diabetes type 2 patiënten zijn/haar medicijngebruik afbouwt en/of betere HbA1C waarden heeft na deelname aan Keer Diabetes2 Om.

3. Pre-diabetes is geen probleem want het is niet hetzelfde als diabetes type 2

Van pre-diabetes wordt gesproken wanneer de bloedsuiker levels hoger zijn dan normaal, maar (nog) niet hoog genoeg voor de diagnose diabetes type 2. Wanneer de bloedsuikerlevels niet normaliseren, leidt pre-diabetes in veel gevallen tot diabetes type 2. Dit proces kan enkele maanden tot jaren duren. Niet alleen hebben patiënten met pre-diabetes een hoger risico op het ontwikkelen van diabetes type 2, ook zijn de risico’s op hartfalen en beroertes verhoogd. Hoewel het (nog) geen diabetes type 2 is, is het belangrijk om ook pre-diabetes serieus te nemen. Een gezonde leefstijl wordt altijd geadviseerd om de bijkomende risico’s te verlagen.

4. Zonder symptomen is er geen diabetes type 2 diagnose mogelijk

Diabetes type 2 kan maanden tot jaren ongemerkt aanwezig zijn. De ziekte kan erin sluipen zonder dat iemand daar erg in heeft, oftewel zonder symptomen. Hoe langer de ziekte onopgemerkt en onbehandeld aanwezig is, hoe groter het risico is op bepaalde complicaties bij diabetes type 2, zoals oogproblemen, amputaties of nierproblemen. Gelukkig is het niet zo dat symptomen aanwezig moeten zijn om de diagnose te kunnen stellen. Diabetes type 2 kan gemakkelijk worden gediagnosticeerd tijdens routine check-ups, lang voordat symptomen optreden. Er is maar een klein druppeltje bloed nodig om de diagnose te kunnen stellen, geheel pijnloos en kort van duur. Heb je het vermoeden dat er wat mis is of heb je symptomen? Maak dan een afspraak bij de huisarts.

5. Dunne mensen kunnen geen diabetes type 2 krijgen

Hoewel de meeste mensen met diabetes type 2 kampen met overgewicht, geldt dit niet voor alle mensen met diabetes type 2. Er zijn verschillende risicofactoren voor diabetes type 2. Etniciteit is daar één van. Afrikaanse Amerikanen, Latino’s en Indianen hebben bijvoorbeeld een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Vrouwen die vroeger zwangerschapsdiabetes hebben gehad, hebben ook een verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2. Daarnaast wordt het risico steeds groter naarmate we ouder worden, vooral na het 40e levensjaar. Het is dus een misvatting dat alleen mensen met overgewicht diabetes type 2 kunnen krijgen.

Welke van de 5 mythen over diabetes type 2 was nieuw voor jou?