Wereld Diabetes Dag: Patiënten bedanken hun arts met groentepakket

Wereld Diabetes Dag: Patiënten bedanken hun arts met groentepakket

Op 14 november as. krijgen ruim 150 huisartsen en verpleegkundigen die patiënten met Diabetes type 2 hebben gestimuleerd hun leefstijl te veranderen een groentepakket overhandigd. Door het eten van vers en onbewerkt voedsel hebben hun patiënten de ziekte zelf kunnen ‘omkeren’. In combinatie met beweging, ontspanning en voldoende slaap kan bijna 40 procent van de patiënten na een jaar zonder medicatie. De huisarts of verpleegkundige is bij leefstijlverandering van patiënten een belangrijke eerste schakel.

´In Nederland sterft er ieder uur iemand aan de gevolgen van Diabetes type 2. In de huisartsenpraktijk mag meer ruimte komen voor leefstijl op recept, in plaats van medicatie´ aldus huisarts Nynke van der Zijl. Aandacht voor voeding en leefstijl in de huisartsenpraktijk staat nog niet overal hoog op de agenda. Zo’n 1000 mensen hebben inmiddels het programma Keer Diabetes2 Om van Stichting Voeding Leeft gevolgd. Deze behandeling ondersteunt patiënten met Diabetes type 2 bij het in praktijk brengen van leefstijlverandering. Bij 87% van de deelnemers aan het programma is na 1 jaar de Diabetes type 2 geheel of gedeeltelijk omgekeerd.

Stichting Voeding Leeft ontwikkelt samen met wetenschappers, artsen en andere professionals leefstijlprogramma’s en voert deze uit. Voeding Leeft heeft geen winstoogmerk. Dit initiatief wordt gesteund door het Nationaal Actieplan Groenten en Fruit en GroentenFruit Huis. Diabetesvereniging Nederland ondersteunt Keer Diabetes2 Om en VGZ vergoedt dit programma, net als enkele andere zorgverzekeraars.