Henk (67) “Al bijna drie jaar geen insuline meer hoeven spuiten. Ik voel me weer fit en ik eet fantastisch”

Veelgestelde vragen

Alleen een basisverzekering bij VGZ (of een van haar merken) of bij iptiQ (of een van haar merken) is voldoende. Keer Diabetes2 Om komt niet te laste van het eigen risico. Wel vragen wij een eigen bijdrage van €295,-. Evt. kunt u een aanvullende verzekering bij een andere verzekeraar hebben.

Momenteel vergoeden de volgende verzekeraars grotendeels het programma:

 

 

 

Uit zorgvuldigheidsoverwegingen heeft Keer Diabetes2 Om ervoor gekozen om bij bepaalde factoren deelname aan het Groepsprogramma uit te sluiten. Reden hiervoor is dat in deze gevallen naar verwachting meer individuele begeleiding vereist wordt dat binnen het Groepsprogramma kan worden geboden. Daarnaast leert ervaring dat het aanzienlijk lastiger is om in deze gevallen de diabetes type 2 om te keren.

Naast onderstaande factoren zal uw behandelend arts ook aan de hand van een aantal criteria op medisch vlak beoordelen of deelname mogelijk is.

Het Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma van Voeding Leeft richt zich -om bovenstaande redenen- op mensen:

  • Met Diabetes type 2 die hiervoor medicatie gebruiken
  • Die niet ouder zijn dan 70 jaar (tot 75 jaar in overleg)
  • Met overgewicht en/of verhoogde buikomvang
  • Die bij VGZ (of 1 van haar merken) of Caresq (een van haar merken) verzekerd zijn of bereid zijn over te stappen vóór 31 december 2018 *
  • Met commitment aan een eigen bijdrage van 295,-
  • Die bereid zijn tot een leefstijlverandering

*Merken VGZ:  IZA, IZZ, Univé, UMC, Bewuzt, ZEKUR, Zorgzaam
*Merken iptiQ: National Academic, Besured, Promovendum

U werkt in een half jaar tijd aan een leefstijlverbetering. Een leefstijl die u, ook daarna, goed vol kunt houden. Wij coachen u hierin op een positieve en inspirerende wijze. U ervaart snel verschil, zowel in uw bloedsuikerspiegel als in taille en gewicht. En vooral in hoe u zich voelt.

U leert hoe u op een eenvoudige, lekkere en praktische manier uw eetlust en lichaamsgewicht onder controle krijgt. U gaat niet minder eten, maar anders eten. Vaak is dat anders méér en bovendien smaakvoller. Daarnaast gaat u aan de slag met belangrijke zaken zoals beweging, stress en ontspanning.

Kijk voor een uitgebreide beschrijving hier.

Bij Diabetes Type 2 zijn het stabiliseren van de bloedglucosewaarden en het verminderen van de taille-omvang het belangrijkste. Voeding en leefstijl hebben hier zeer grote invloed op. Het is belangrijk om te weten dat eetlust en vertering automatische processen zijn. Als u Diabetes Type 2 heeft, is dat vaak verstoord. Door voedsel veroorzaakt en ook door voedsel en medicatiegebruik versterkt. Uw lichaam krijgt steeds meer moeite met het verwerken van grote hoeveelheden snel opneembare koolhydraten. De productie van insuline wordt door toenemende ongevoeligheid (insulineresistentie) zó hoog, dat andere hormonen die normaal de vetverbranding stimuleren, continue onderdrukt worden. Deze koolhydraten veroorzaken dan vetopslag in plaats van energie vrijmaken in de cellen. Op deze manier heeft iemand met Diabetes Type 2 eigenlijk chronisch tekort aan energie. In het Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma besteden we uitgebreid aandacht aan deze lichamelijke processen en hoe we in de praktijk het lichaam in positieve zin kunnen ondersteunen.

.

Het begeleidingsteam van Voeding Leeft werkt samen met uw eigen behandelend arts. Óf en hóe uw medicatie kan worden afgebouwd, hangt volledig af van uw persoonlijke situatie. Daarom is het enorm van belang om niet zonder begeleiding van een zorgprofessonial aan de slag te gaan met een aanpassing in uw leefstijl. Er zijn situaties bekend waarin mensen heel snel hun medicatie hebben kunnen afbouwen. Dit is bij ieder individu echter anders.

Voeding is van grote invloed op onze gezondheid. Voedsel is nodig voor de opbouw, het functioneren en het herstel van ons lichaam. Het geeft bovendien gezelligheid, warmte en ontspanning. Voeding kopen en bereiden kost ook tijd en moeite. In de afgelopen tientallen jaren zijn we hierop veel tijd gaan besparen. We zijn daarmee de grip op de kwaliteit van ons dagelijks eten kwijtgeraakt. Industrieel bewerkt voedsel is snel klaar, makkelijk en snel op te eten. Echter, zeventig procent van wat we nu eten, heeft miljoenen jaren nooit op ons menu gestaan. Het Westers voedingspatroon bestaat uit teveel bewerkte en gezoete voeding en te weinig uit verse en onbewerkte voeding. Dat heeft grote gevolgen voor onze gezondheid laat onderzoek zien. Bewerkt eten levert immers minder voedingswaarden en minder verzadiging.

Begeleiding van een goede diëtist is erg belangrijk. Ook in het Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma heeft de diëtist een belangrijke rol. Omdat het Groepsprogramma zich ook richt op de juiste mate en snelheid in het afbouwen van uw medicatie, is daarnaast goede afstemming met een verpleegkundige en/of arts nodig.

In het Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma werkt u in een half jaar tijd naar een structurele leefstijlverbetering. U gaat niet minder eten, maar anders. Er wordt samen gewerkt met een medisch team en uw eigen behandelend arts. Het is zeer onverstandig om zonder begeleiding van een zorgprofessonial aan de slag te gaan. Dit vanwege de specifieke diabetes medicatie in uw persoonlijke situatie. Begeleiding vanuit uw arts is dus noodzakelijk.

Het Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma van Voeding Leeft is speciaal ontwikkeld voor mensen met Diabetes type 2, met overgewicht en/of verhoogde buikomvang. Het is dan ook niet mogelijk om mee te doen als u Diabetes type 1 heeft.

Als u bij VGZ of één van haar merken verzekerd bent, wordt een groot deel van de programmakosten vergoed.

Het gaat om de merken van VGZ (IZA, IZZ, Univé, UMC, Bewuzt, ZEKUR, Zorgzaam) en iptiQ (National Academic, Besured, Promovendum). Keer Diabetes2 Om komt niet te laste van het eigen risico.

U betaalt daarnaast zelf een eigen bijdrage van €295,-.

Mocht deze eigen bijdrage ver buiten uw beschikbare budget liggen, kan hier in overleg rekening mee worden gehouden. Neem in dat geval telefonisch contact met ons op via 020-2217906. Wij zijn bereikbaar op werkdagen tussen 09.00-17.00 uur.

Uw behandelend arts zal gedurende het programma hoofdbehandelaar blijven. Nadat u zich aanmeldt via de website, ontvangt u het inschrijfformulier. Het is belangrijk dat u dit deels met uw zorgverlener invult. Dit kan uw praktijkondersteuner of diabetesverpleegkundige zijn. Daarnaast is goedkeuring van uw behandelend arts nodig, middels een handtekening. Het is dus belangrijk om een afspraak op het spreekuur in de praktijk te maken.

Uit zorgvuldigheidsoverwegingen heeft Voeding Leeft ervoor gekozen om in geval van bepaalde factoren of voorgeschiedenis deelname aan het groepsprogramma uit te sluiten.

 

Eet u geen vlees, maar wel vis, zuivel en eieren, dan is deelname aan het Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma mogelijk.

 

Vele professionals vertellen ons al jaren dat je discipline moet hebben als je Diabetes Type 2 hebt. Dat je minder kilocalorieën moet eten en veel moet bewegen. Er gaan zo (op korte termijn) wel kilo’s verloren, maar door onvoldoende verzadiging komen er ná het energie beperkte dieet altijd weer aan. Mager en minder eten werkt niet. Zolang je niet kijkt naar de kwaliteit van de voeding en de oplossing bij de persoonlijke discipline legt, zal er niets veranderen. Op deze manier blijft het aantal mensen met Diabetes Type 2 alleen maar groeien.

Binnen het Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma is smaakvol en voldoende voeding erg belangrijk. Je leert het bord zo in te delen dat je verzadigd bent, lekker eet en geen hongergevoel meer ervaart.

De eigen bijdrage van €295,- voor het Keer Diabetes2 Om Groepsprogramma staat los van uw eigen risico in de zorgverzekering. Keer Diabetes2 Om komt niet ten laste van het eigen risico.

We streven er in dit programma wel naar dat u in de toekomst minder zorgkosten gaat betalen en dus wellicht omlaag gaat m.b.t. het gebruik van uw eigen risico.

Op dit moment vergoeden zorgverzekeraar VGZ (en haar merken IZA, IZZ, Univé, UMC, Bewuzt, ZEKUR, Zorgzaam) en iptiQ (Promovendum, National Academic en Besured) Keer Diabetes2 Om bijna volledig.

Op het formulier op onze website heeft u aangegeven dat u momenteel niet verzekerd bent bij een van deze verzekeraars. Wat zijn voor u de mogelijkheden om het Keer Diabetes2 Om programma vergoed te krijgen?

 

  • Vragen of uw eigen verzekeraar uw programma wil vergoeden

Een aantal verzekeraars ‘volgt’ VGZ. Dit betekent dat zij het programma ook vergoeden voor hun verzekerden. U kunt de klantenservice van uw verzekeraar bellen met de vraag of ze VGZ volgen en het Keer Diabetes2 Om programma voor u willen vergoeden.

  • Wisselen van zorgverzekeraar

Mocht uw verzekeraar het Keer Diabetes2 Om programma niet voor u vergoeden, dan bestaat de mogelijkheid voor 1 januari 2019 over te stappen naar VGZ. Kijk voor meer informatie op de website van VGZ of neem contact op met de klantenservice.

Staat uw vraag hier niet tussen? Geen zorgen. Neem contact op

Rapportcijfer 9 van deelnemers

Medicatie afbouw

Samenwerking eigen arts

Wetenschappelijk onderbouwd